Veel van onze leden zullen kno-arts Dick Kooper kennen van zijn heldere presentaties op onze Vriendendagen waarin hij zijn brede kennis van reukstoornissen met ons deelt. Kooper interesseert zich in zijn werk echter niet alleen voor het reukzintuig. Sinds het begin van zijn studie medicijnen heeft hij de wens gehad ooit in een ver land te zien hoe de gezondheidszorg er daar aan toe gaat. Met zijn specialisme KNO ligt het echter niet voor de hand om in het buitenland te helpen en zo is het er nooit van gekomen. door Susanne de Bruin

Gesloten volk

Tot hij een collega sprak die vijftien jaar geleden naar Haïti was afgereisd. Hij bracht Kooper in contact met een OK-verpleegkundige die het al jaren niet meer was gelukt team een bijeen te brengen. Ze sloegen de handen ineen en vertrokken 7 oktober jl. voor drie weken naar het ontwikkelingsland. “De orkaan Matthew had het land een week voor wij kwamen zwaar getroffen. Op veel plaatsen was geen internet en geen stroom”, vertelt Kooper, “We kwamen er om te kijken wat we kunnen doen. Zijn alle benodigde middelen beschikbaar en hebben zij nog specifieke behoeften’’, vervolgt hij. Het bleek niet gemakkelijk om daar achter te komen. “Haïtianen zijn enorm gesloten mensen, ze laten niet gauw het achterste van hun tong zien. Pas aan het einde van ons verblijf, na drie weken, gaven ze te kennen graag meer over oorchirurgie te weten te komen. Hartstikke leuk, we bekijken nu of we volgend jaar met een oorchirurg terug kunnen komen”, vertelt Kooper bevlogen. Zelf kan hij een volgende keer ook weer zijn steentje bijdragen. “Ook neuschirurgie staat op hun wensenlijstje. De kno-artsen daar werken niet met scoopjes, dat zijn instrumenten waarmee de neusholte onderzocht kan worden. Dat kunnen wij ons in Nederland haast niet voorstellen. Ze beschikken overigens wel over scoopjes, die zijn jaren geleden al achter gelaten door artsen die kwamen helpen. Niemand heeft ze echter uitgelegd hoe ze ze kunnen gebruiken”, licht Kooper toe.

Alleen acute klachten
Tijdens zijn verblijf heeft Kooper heel wat patiënten behandeld. Het viel hem op dat ze met heel andere klachten komen dan hij in Nederland gewend is. “Mensen komen hier met pijn, ontstekingen of bijvoorbeeld een loopoor. Ik heb niemand over minder acute zaken als hoorverlies gehoord. Misschien boeit het ze niet maar ik denk ook dat het komt doordat Haïti een arm land is waar mensen hun zorgkosten zelf moeten betalen. Ook over reukstoornissen heb ik dus niets gehoord. Zelfs niet bij een man bij wie ik een grote tumor uit zijn neus verwijderde. Het kan haast niet anders dan dat hij veel meer ruikt nu die tumor eruit is.“

Van blog naar boek
Kooper ziet er naar uit om in het najaar van 2017 terug te keren naar Haïti. “Nu ik weet wat we kunnen verwachten, is het nog veel leuker weer terug te gaan. Bovendien kunnen we dan veel gerichter te werk gaan. Zo zou ik graag een plan opzetten waardoor we slechthorendheid bij kinderen snel kunnen signaleren. Hier wil ik bijvoorbeeld scholen bij betrekken”, legt hij uit. Tijdens zijn verblijf in Haïti hield Kooper een blog bij. Een uitgever vond zijn verhalen zo sterk dat hij ze graag wilde bundelen in een boekje. In eerste instantie moest Kooper daar niets van hebben: “Ik schreef die blog enkel om mijn omgeving deelgenoot te maken van mijn belevenissen, ik had nooit de intentie die verhalen in een boek naar buiten te brengen”, licht Kooper toe. Toch bedenkt hij zich al snel: “Als een professional het de moeite waard vindt, wie ben ik dan daar niet in mee te gaan? Bovendien kon ik het geld goed gebruiken voor de volgende reis naar Haïti. Er gaat dus geen cent van de opbrengst naar mij”, benadrukt hij. Het boek Geknakt Haïti ligt in verschillende boekhandels en is voor E 12,50 te bestellen.