Vakantieleesvoer: Why you eat what you eat

Neurowetenschapper en biopsycholoog Rachel Herz heeft zich verdiept in de invloed van ruiken op onze emoties en ons gedrag. Bovendien onderzocht ze het effect van het verlies van reukzin op gedrag, voedselvoorkeuren en partnerkeuze. Onlangs verscheen haar boek ‘Why you eat what you eat’ over de wetenschap achter onze relatie met voeding. ”Mijn interesse in anosmie ontstond toen ik via een advocaat betrokken raakte bij een zaak waarbij een vrouw haar reukzin had verloren door een auto ongeluk. Het was mijn taak om argumenten te vinden waarom dat zulke grote gevolgen had in haar dagelijks leven’’, vertelt Herz in een interview. In haar boek raadt ze haar lezers die hun reukzin verloren zijn aan om hun andere zintuigen en de herinnering aan smaken juist in te zetten om dat wat ze aan smaak missen aan te vullen. Door dat regelmatig te doen onthoud je de herinnering aan de smaak langer, stelt ze. Ook waarschuwt ze voor etenswaren met tegengestelde smaken, zoals zoet, zout en vet. Bijvoorbeeld chocolade met zeezout. ‘’Dat soort dingen zijn vaak nog steeds plezierig om te eten als je niet kunt ruiken, maar wanneer je er teveel van eet zorgt dat al gauw ongezond eetpatroon en gewichtstoename’’, meent ze.

Het hele interview lees je hier. Haar boek ‘Why you eat what you eat’ is als e-book te koop bij Bol.com en gebonden bij Bruna.