Reuk- en smaakverlies na COVID-19

Het is bekend dat COVID-19 bij veel patiënten een (al dan niet tijdelijk) verlies van reuk en/of smaakzin veroorzaakt. Het RIVM heeft dit symptoom op het lijstje met hoofdsymptomen geplaatst. Op dit moment wordt door het GCCR met meer dan 600 wetenschappers en artsen van over de hele wereld  onderzoek gedaan om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen COVID-19 en reukverlies. Onze vereniging staat in nauw contact met wetenschappers van de Universiteit van Wageningen, het Reuk- en smaakcentrum in Ede en de reukpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Deze instituten zijn de expertisecentra in Nederland op het gebied van reuk en smaak en nemen deel aan het wereldwijde onderzoek. We volgen alle onderzoeken uiteraard op de voet.

Heeft u, of iemand in uw omgeving, recent verkoudheidsklachten gehad of het vermoeden dat u corona heeft (gehad)? Vul dan onderstaande vragenlijst van het GCCR in en draag bij aan wereldwijd onderzoek:

https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

Campagne

Op dit moment zijn we met de vereniging druk bezig met een campagne voor mensen met reuk- of smaakverlies na COVID-19. Zo hebben we een besloten Facebookgroep opgezet waar ervaringen gedeeld kunnen worden: iedereen die door besmetting met COVID-19 last heeft (gehad) van reuk- en smaakverlies kan lid worden en op deze manier in contact komen met andere mensen met dezelfde ervaringen. Bekijk ook interviews met onderzoekers en ervaringsdeskundigen en nieuws rondom alles wat te maken heeft met reukverlies na COVID-19. Op ons Youtubekanaal vind je interviews met wetenschappers, ervaringsdeskundigen en kno-artsen.

Lees meer