NieuwsBericht
Het NieuwsBericht is een uitgave van de Anosmievereniging welke gemaakt wordt voor de vrienden van de vereniging.
Nieuwsgierig? Vraag een proefexemplaar aan via het secretariaat.
Hieronder vindt u enkele artikelen uit diverse edities.

Kerstrecept van sterrenchef Marcelo Ballardin
Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt samen met smaakexperte een kerstrecept voor wie het coronavirus opliep. Personen die hun smaak en geur…

Vacature secretaris
Secretaris gezocht! Vind jij het leuk om de handen uit de mouwen te steken en ben je ongeveer 3 uur per week beschikbaar om je in te zetten voor…
Informatieposter parosmie en fantosmie
Voor iedereen die te maken heeft met parosmie of fantosmie (een vervorming van geuren of het ruiken van fantoomgeuren) is er nu een…

Persbericht november
‘Alles ruikt naar corona…’ Ongeveer tweederde van de coronapatiënten krijgt te maken met reuk- en smaakverlies. Een groot deel van deze…

Persbericht
PERSBERICHT_REUKSMAAKSTOORNIS 50% van de coronapatiënten kampt met reuk- of smaakverlies: patiëntenvereniging start campagne om lotgenoten samen…

Reuk- en smaakverlies na COVID-19 – nieuws
Het is bekend dat COVID-19 bij veel patiënten een (al dan niet tijdelijk) verlies van reuk en/of smaakzin veroorzaakt. Het RIVM heeft dit symptoom…

Interview met Sanne Boesveldt
Reuk- en smaakverlies door COVID-19 - interview met Sanne Boesveldt Gezondheidsorganisaties van over de hele wereld hebben het verlies van reuk en…

Interview met Teun Aalbers
Teun Aalbers is mede-oprichter van applicatie-ontwikkelaar GainPlay Studio, het bedrijf dat onze reuktrainingapp heeft ontwikkeld. Hij en zijn team…

Onderzoek ‘Neus tot brein’
In de zomer van 2017 werkte het Reuk- en smaakcentrum in Ede mee aan een Zweeds onderzoek over multisensorische integratie, het ‘Neus tot…

Fantosmie: 6,5 procent van de mensheid heeft het
Geuren ruiken die er eigenlijk niet zijn; een deel van onze leden wordt er elke dag mee geconfronteerd. Vanwege het feit dat het vooral vieze…

Nieuw boek over de relatie tussen geur en voeding
Vakantieleesvoer: Why you eat what you eat Neurowetenschapper en biopsycholoog Rachel Herz heeft zich verdiept in de invloed van ruiken op onze…

Geuren in de geschiedenis
een bijzondere route door het Rijksmuseum Vorige maand gaf geurkunsthistorica Caro Verbeek leden van onze vereniging een bijzondere rondleiding door…

Human Olfaction Conference
Voorzitter Kirsten Jaarsma en redacteur Susanne de Bruin bezochten op 22 en 23 juni j.l. de ‘Human Olfaction Conference’ in Nijmegen. Tijdens…

Meesterlijk menu vol smaaksensaties tijdens masterclass!
Een nieuwe masterclass van Jos Grootscholten betekent samen kokkerellen om met elkaar een spetterend menu op tafel te zetten. Maar tijdens het…

Over aangeboren anosmie
Vragen, antwoorden en ervaringen Aangeboren of congenitale anosmie, volgens onderzoek uit 2002 treft het 1 op 10.000 mensen. Dit onderzoek is…

Feest der herkenning
dubbelinterview met Stan & Julie Stan Bielderman (12) is het jongste lid van onze vereniging en heeft aangeboren anosmie. Hij had nog nooit…

Proeven met je neus: retronasaal ruiken via de mond
Geur speelt een belangrijke rol in ons leven: zowel in het sociale leven (Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht heeft in Nieuwsbericht|2 van…

Baat het niet, dan schaadt het niet’ Alles over reuktrainingen
Reuktrainingen, een onderwerp dat leeft onder veel leden van onze vereniging. Tijdens de laatste Vriendendag in september was er veel interesse voor…

Kno-arts Dick Kooper in Haïti
Veel van onze leden zullen kno-arts Dick Kooper kennen van zijn heldere presentaties op onze Vriendendagen waarin hij zijn brede kennis van…

Reukzin: de feiten op een rijtje
Onze reukzin heeft grote invloed op de manier waarop we de wereld om ons heen beleven. Geuren kunnen invloed hebben op onze gemoedstoestand, oude…

Leven zonder geur in beeld
De afwezigheid van iets wat je niet kan zien, vastleggen op beeld is niet gemakkelijk. Fotografe Dorien Scheltens werkt al sinds 2014 met het thema…

Geur en herinneringen: de wetenschap aan het woord
Dr. Jasper de Groot is post-doctoraal researcher bij de afdeling Sociale-, gezondheids- en organisatiepsychologie van de Universiteit van Utrecht.…

Boon in de ban van bonen
Door Susanne de Bruin Eind vorig jaar bracht Joke Boon haar tweede kookboek uit: ‘Bonen!’. Een boek bomvol recepten met bonen, peulvruchten,…

Let’s talk smell and taste
Symposium van de Engelse organisatie voor reuk- en smaakstoornissen Fifth Sense Het tweedaagse symposium van Fifth Sense vond plaats op de…

Sterren-masterclass koken: spelen met smaken en structuren
Het is 23 november half vijf, wanneer de eerste deelnemers van de kookworkshop proosten met een glaasje prosecco. Ze zijn uitgenodigd door de…
Naar boven ↑