In het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft wordt sinds kort een nieuwe behandeling toegepast bij mensen met reukverlies: PRP-injecties. KNO-arts Dick Kooper, oprichter van de reukpoli in Delft, past de methode als eerste toe in Nederland. De eerste resultaten zijn hoopgevend.
Wat is PRP?
PRP staat voor platelet-rich plasma, oftewel bloedplaatjesrijk plasma. Bij de behandeling wordt bloed afgenomen bij de patiënt. In een machine worden de bloedplaatjes uit het plasma gehaald, waarna het geconcentreerde mengsel wordt geïnjecteerd in de neus, vlak bij de reukzenuw. Het idee is dat de lichaamseigen stoffen in de bloedplaatjes het herstel van beschadigd weefsel kunnen stimuleren.
“Bloedplaatjes bevatten lichaamseigen stoffen die het herstel van beschadigd weefsel ondersteunen,” legt Kooper uit. “Het reukslijmvlies is een van de weinige weefsels in ons lichaam die zich kan vernieuwen. Maar het heeft soms wat hulp nodig om dat ook echt te doen.”
Voor wie is de behandeling?
De behandeling richt zich op mensen die langdurig of blijvend hun reuk zijn kwijtgeraakt, bijvoorbeeld na een virusinfectie zoals corona, bij neus- en bijholte-problemen, trauma aan het hoofd of neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of Alzheimer. Het is bedoeld voor mensen bij wie andere behandelingen niet hebben geholpen. “Het is niet voor iedereen dé oplossing,” zegt Kooper. “Maar bij sommige mensen zie je echt verbetering. Dan zeg ik: nee heb je, ja kun je krijgen. En andersom. Het is een eenvoudige ingreep, zonder risico’s en dat is het proberen waard.”
De behandeling is alleen beschikbaar via het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Je hebt een verwijsbrief van je huisarts nodig om een afspraak te maken bij de reukpoli. Zonder verwijzing kun je geen intakegesprek plannen.
Wat zijn de resultaten tot nu toe?
De eerste patiënten in Delft zijn inmiddels behandeld. Bij een deel van hen is verbetering zichtbaar, bij anderen niet. Eén patiënt ging van een TDI-score, een meting van het reukvermogen, van 6 naar 17. “Bij deze persoon zag je dus direct resultaat. Het reukvermogen is in dit geval echt toegenomen”, vertelt dokter Kooper. “Maar er zijn ook mensen bij wie het geen verschil maakt. Dat weet je vooraf niet, en daar ben ik ook heel open over.”
De behandeling is dus nog in onderzoeksfase. Dat maakt dat de behandeling op dit moment nog niet wordt vergoed door de verzekering en het is alleen beschikbaar in studieverband.
Deze methode werd eerder al onderzocht in de Verenigde Staten door arts Zara Patel en recent voor het eerst toegepast in het Verenigd Koninkrijk, bij Chrissi Kelly, oprichter van de patiëntenorganisatie AbScent. “Het is fantastisch om eindelijk te kunnen zeggen: er is een behandeling,” zei Kelly destijds tegen de Engelse krant The Guardian.
Kooper volgt de buitenlandse onderzoeken met belangstelling en wil patiënten in Nederland nu al een kans geven. “Juist omdat het een eenvoudige behandeling is, vind ik het de moeite waard om hier al mee aan de slag te gaan, zeker wanneer er geen andere behandelopties zijn,” vertelt hij.
Met de eerste patiëntervaringen wil dokter Kooper bijdragen aan kennis en onderzoek naar reukherstel in Nederland. Ben jij gestart met deze behandeling of heb je je aangemeld om PRP-injecties te proberen? Dan horen we bij graag hoe je het ervaart. Jouw verhaal helpt ons om beter zicht te krijgen op wat deze methode wel kan betekenen.