Het NieuwsBericht is een uitgave van de Anosmievereniging welke gemaakt wordt voor de vrienden van de vereniging.

Nieuwsgierig? Vraag een proefexemplaar aan via het secretariaat.

Hieronder vindt u enkele artikelen uit diverse edities.

kirsten jaarsma

Voorzitter Kirsten Jaarsma neemt na 11 jaar afscheid: ‘Ik heb geknokt om een onzichtbare aandoening zichtbaar te maken’

Na 11 jaar als voorzitter besluit Kirsten Jaarsma dat het tijd is om afscheid te nemen. In oktober 2024 legt ze haar taken neer. "Ik ben trots op wat…

lees meer

podcast reukstoornis

Christel Jansen maakt podcast over de erkenning van een reukstoornis: ‘Ik durf er nu pas voor uit te komen dat ik een zintuig mis’

In een nieuwe podcast belicht Christel Jansen (62), schrijver, journalist en lid van Reuksmaakstoornis.nl, het belang van aandacht voor de reukzin.…

lees meer

reukverlies na covid 19 kan herstellen volgens onderzoek van UMC Utrecht

Reukverlies na COVID-19 kan hersteld worden met reuktraining volgens dit onderzoek

Tijdens de COVID-19 pandemie hebben veel mensen hun reukvermogen verloren. Dat heeft extra aandacht gevestigd op hoe belangrijk het is om goed te…

lees meer

anosmia awareness day 2024

Wat is anosmia awareness day?

Anosmie is een medische aandoening dat vaak niet veel aandacht krijgt, maar het kan wel grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Anosmia…

lees meer

onderzoek naar reuk- en smaakstoornis

Onderzoek naar een behandelplan voor patiënten met reuk- en smaakproblemen

Er wordt naar een geschikt behandelplan gezocht voor patiënten die kampen met reuk- en smaakproblemen. Voorheen werden deze patiënten zonder…

lees meer

Chefkok Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf Michael van ‘t Hoff wint keurmerk Reuksmaakstoornis.nl

BLESKENSGRAAF • Michael van ‘t Hoff, chefkok van restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf, nam onlangs het allereerste…

lees meer

Achter glas - smaakmakers

Achter glas 2023 – smaakmakers

Nieuw magazine over smaakmakers! Vol trots presenteren we ons nieuwste magazine: Achter glas – smaakmakers. Weer een prachtig magazine vol met…

lees meer

Medicijnen nemen je bij de neus

Door Laura van der Knaap, gereviewd door Sanne Boesveldt & Reuksmaakstoornis.nl Medicijnen worden in toenemende mate gebruikt en…

lees meer

Onderzoek naar eetgedrag en plezier in eten bij mensen met reukverlies

Geuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Ze beïnvloeden ons sociale leven, veiligheid en eetgedrag. Reukvermogen, samen met…

lees meer

Proeven met Joël Broekaert

Proeven met Joël Broekaert Op 27 mei organiseerde we bij Reuksmaakstoornis.nl met onze leden een heuse proefles van restaurantrecensent en…

lees meer

Uit eten met Ferry – Bij de Burgemeester

Ferry Aker (60) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…

lees meer

Elizabeth kan na 13 jaar weer ruiken

‘’Ik ruik weer voor 75%, dat is belachelijk goed!’’ Na jarenlang niet te hebben kunnen ruiken als gevolg van neuspoliepen en CRS, heeft…

lees meer

COVORTS

Doe mee aan de COVORTS-studie!

Langdurig reuk- en/of smaakproblemen door een COVID-19 infectie? Doe mee aan de COVORTS-studie! Bij de COVORTS-studie doen we onderzoek naar het…

lees meer

Restaurant Bij Jef

Uit eten met Ferry – Sterrenrestaurants

Ferry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…

lees meer

Infographic 2022

Bestuursverslag 2022

Bestuursverslag 2022 Het bestuursverslag van 2022 is af! Weer een jaar vol met belangrijke ontwikkelingen, activiteiten en (online)…

lees meer

www.deverstopteneus.nl

Wat is CRS en wat zijn neuspoliepen?

Reuk- en smaakstoornissen uitgelegd: Chronische rhinosinusitis & neuspoliepen Wat is CRS en wat zijn neuspoliepen? Chronische rhinosinusitis…

lees meer

COCOS-studie

Resultaten COCOS-studie bekend: prednisolon geen werkbaar medicijn tegen reukverlies na COVID-19

Eind vorig jaar werden de eerste resultaten van de COCOS-studie gepubliceerd: het gebruik van prednisolon zorgde niet voor herstel bij mensen met…

lees meer

Anosmia Awareness Day 2023

Op 27 februari is het weer zover: ANOSMIA AWARENESS DAY 2023! Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor reuk- en smaakstoornissen. Door…

lees meer

Nabeschouwing kookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’

Afgelopen jaar organiseerde  Platform Patiënt en Voeding & Stichting Eten+Welzijn onder de naam Vier keer beter de kookworkshops “Eet goed…

lees meer

La Liberté

Uit eten met Ferry – Restaurant Liberté – NY Style bistro

Uit eten met Ferry – Restaurant Liberté – NY Style bistro Ferry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van…

lees meer

Achter glas #4 – reuk & psyche

Met trots presenteren wij ons nieuwste magazine: Achter glas - reuk & psyche! Lees en download hem hieronder, en deel hem vooral ook met vrienden…

lees meer

Anosmie-proof

Uit eten met Ferry – Brasserie Lekker gewoën

Uit eten met Ferry – Brasserie Lekker gewoën Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en…

lees meer

PostCovid NL: nieuwe patiëntenvereniging voor coronapatiënten

PostCovidNL, de nieuwe patiëntenvereniging (voortkomend uit het Coronaplein van het Longfonds) is bezig met een behoeftepeiling. Denk jij met ze…

lees meer

1e Kookworkshop Eet goed voor jezelf: “Er gaat een wereld voor me open!”

Zaterdag 11 juni was de 1e kookworkshop “Eet goed voor jezelf’ voor mensen met geur- en smaakverlies of – verandering. Op de prachtige…

lees meer

Deelnemers gezocht: onderzoek naar textuurbeleving

Wageningen University is op zoek naar mensen met (niet-aangeboren) reukverlies voor onderzoek naar textuurbeleving. Ze willen de textuurbeleving van…

lees meer

Eric-jan Wissink

Kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’ & Online dialoog

In mei en juni worden door de organisatie Vier keer beter kookworkshops georganiseerd speciaal voor mensen die problemen ervaren met eten.…

lees meer

Prikkels: nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen

Vanaf vrijdag 25 maart om 22.15 uur op NPO 2 Prikkels is de nieuwe zesdelige NTR-serie over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een…

lees meer

Anosmie-proof

Uit eten met Ferry – Da Gabriele

Uit eten met Ferry – Da Gabriele Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds…

lees meer

Anosmia Awareness Day

27 februari – Anosmia Awareness Day 2022

Op zondag 27 februari is het weer Anosmia Awareness Day! Dit is dé dag in het jaar waarop we even stilstaan bij de impact van een reukstoornis en…

lees meer

Webinar reuktraining – 2 februari 2022

Webinar met KNO-arts Wilbert Boek Op 2 februari organiseerden we weer een gratis webinar met KNO-arts Wilbert Boek van het Reuk- en smaakcentrum in…

lees meer

Reuktraining: veelgestelde vragen

Reuktraining: veelgestelde vragen Wat is reuktraining? Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit…

lees meer

Anosmie-proof

Uit eten met Ferry – La Mère Anne

https://issuu.com/anosmievereniging/docs/_nb_dec2021_issuu/6 Uit eten met Ferry – La Mère Anne Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent…

lees meer

GivingTuesday

#GivingTuesday2021

Op 30 november 2021 is het weer #GivingTuesday. Deze jaarlijkse dag staat in het teken van goed doen: op welke manier dan ook. Dit kan door een…

lees meer

UMC Utrecht

Onderzoek naar behandeling van reukverlies na COVID-19 infectie gestart

In het UMC Utrecht start een onderzoek naar de behandeling van reukverlies na een COVID-19 infectie. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het effect…

lees meer

Doe een donatie

Draag bij aan onze missie: een oplossing vinden voor reuk- en smaakverlies

De afgelopen twee jaar waren veelbewogen en uniek in de geschiedenis van onze vereniging. De belangstelling voor onze vereniging, maar ook de…

lees meer

Smaaktest

Nieuw smaakcentrum opent haar deuren in zorgcentrum Catharinahof

Per 1 september 2021 opende het smaakcentrum ‘Allesvoordesmaeck’ haar deuren in de Catharinahof in Grave. Aan het roer staat Wilko Lichteveld,…

lees meer

Vrouw ruikt aan citroen

Ethische goedkeuring voor COVORTS-studie: aanmelden is mogelijk

Ethische goedkeuring voor onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 In het afgelopen jaar kreeg naar schatting 2 van de 3…

lees meer

Anosmie-proof

Uit eten met Ferry – Landgoed de Holtweijde

https://issuu.com/anosmievereniging/docs/_nb_sept2021_issuu/6 Uit eten met Ferry – Restaurant Holtweijde Ferry Aker (58) heeft anosmie en is…

lees meer

Podcast 5

Tussen Neus en Lippen – Podcast #5

Luister de vijfde en alweer laatste podcastaflevering van dit seizoen van Tussen Neus en Lippen! Deze aflevering is extra bijzonder omdat we er…

lees meer

Subsidie voor grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies door COVID-19

Grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen als gevolg van COVID-19 krijgt groen licht Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken…

lees meer

Parosmie onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek – parosmie en fantosmie

Parosmie en fantosmie komen meer voor bij patiënten herstellend van Covid-19 Nederlandse samenvatting gemaakt door Reuksmaakstoornis.nl Begin…

lees meer

Tussen Neus en Lippen – Podcast #4

Luister de vierde podcast van Tussen Neus en Lippen hier. In deze aflevering staat de patiënt centraal. Wat kun je doen en waar kun je terecht als…

lees meer

Webinar 18 augustus

Webinar met KNO-arts Wilbert Boek – 18 augustus

Woensdag 18 augustus om 19.30 uur organiseren wij een gratis webinar. Tijdens deze webinar gaan we in gesprek met KNO-arts Wilbert Boek van het Reuk-…

lees meer

Podcast 3

Tussen Neus en Lippen – Podcast #3

Vandaag lanceren we alweer de derde podcast van Tussen Neus en Lippen! In deze aflevering gaat presentator Edwin Mooibroek in gesprek met chef gastro…

lees meer

Blog 8

Redacteur zonder geur: blog 8

Het nieuwe normaal na reukverlies Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de patiëntenvereniging…

lees meer

Podcast

Tussen Neus en Lippen – Podcast #1

Reuksmaakstoornis.nl, de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en smaakstoornis, lanceert op 8 juli een vijfdelige podcastserie waarin door…

lees meer

Anosmie-proof

Uit eten met Ferry – Restaurant Ysbrantsz

Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…

lees meer

Podcast

Tussen Neus en Lippen – Podcast #2

Luister hier alweer de tweede aflevering van de vijfdelige podcastserie Tussen Neus en Lippen. In deze aflevering gaat Edwin Mooibroek in gesprek met…

lees meer

Blog 7 - redacteur zonder geur

Redacteur zonder geur: blog 7

Rozengeur en Napoleons: zes maanden reuktraining Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Redacteur zonder geur 6

Redacteur zonder geur: blog 6

Vervormde geuren: verbetering of verwarring? Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Russell Jones

Boekreview: Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert

Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert - En andere ingrijpende inzichten | Russell Jones ‘Onze zintuigen hebben een…

lees meer

Blog 5

Redacteur zonder geur: blog 5

Mijn coronamenu: heet, krokant en rauw Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Interview Digna Kamalski

Digna Kamalski (40) is kno-arts in het UMC ziekenhuis in Utrecht, waar ze zich specialiseert in de neus en de bijholten. Ze ziet dagelijks patiënten…

lees meer

Redacteur zonder geur

Redacteur zonder geur: blog 4

Samen niets ruiken: een vloek of een zegen? Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Eerste hulp bij reukverlies – Interview Joke Boon

Op 29 april kwam het nieuwste boek van Joke Boon uit: Eerste hulp bij reukverlies. Dit keer geen kookboek, maar een handleiding voor iedereen die…

lees meer

Redacteur zonder geur: blog 3

Snuiven maar: aan de slag met reuktraining! Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Parosmieonderzoek

Wetenschappelijk onderzoek – parosmie

Een samenvatting: Molecular Mechanism of Parosmia Wetenschappers ontdekken welke moleculen er bij mensen met parosmie voor zorgen dat alles…

lees meer

Redacteur zonder geur: blog 2

Groot alarm: Hoe ik ontdekte dat ik niets meer ruik Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…

lees meer

Patient Journey

Patient Journey – Reuk- en smaakverlies: wat nu?

Reuk- en smaakverlies: wat nu? Met deze 'patient journey' brengen we stap voor stap in kaart wat je allemaal tegenkomt als je voor het eerst te…

lees meer

Redacteur zonder geur

Redacteur zonder geur: blog 1

Reukverlies met voorkennis Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de patiëntenvereniging…

lees meer

Interview met Elbrich Postma

Promotie Dr. Elbrich Postma – interview

Elbrich Postma promoveert met ‘Coming to your senses’ Op 15 januari 2021 is Elbrich Postma gepromoveerd aan de universiteit van Wageningen. We…

lees meer

Achter glas 3

Achter glas – impact van een virus

Beste lezer, Voor u ligt Achter glas – impact van een virus, het derde magazine van Reuksmaakstoornis.nl. In deze editie schetsen we met elf…

lees meer

Persbericht Achter glas 3

Persbericht – Achter glas 3

Persbericht (onder embargo tot zaterdag 27 februari 09.00 uur) Magazine laat coronapatiënten aan het woord over impact van hun reukverlies:…

lees meer

Anosmia Awareness Day

Anosmia Awareness Day 2021

Op 27 februari is het Anosmia Awareness Day! Op deze dag staan we met zijn allen stil bij de impact van reukverlies. Heb jij of heeft iemand in jouw…

lees meer

Kerstrecept van sterrenchef Marcelo Ballardin

Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt samen met smaakexperte een kerstrecept voor wie het coronavirus opliep. Personen die hun smaak en geur…

lees meer

Vacature secretaris

Secretaris gezocht! Vind jij het leuk om de handen uit de mouwen te steken en ben je ongeveer 3 uur per week beschikbaar om je in te zetten voor…

lees meer

Informatieposter parosmie en fantosmie

Voor iedereen die te maken heeft met parosmie of fantosmie (een vervorming van geuren of het ruiken van fantoomgeuren) is er nu een…

lees meer

Persbericht november

‘Alles ruikt naar corona…’ Ongeveer tweederde van de coronapatiënten krijgt te maken met reuk- en smaakverlies. Een groot deel van deze…

lees meer

Persbericht

PERSBERICHT_REUKSMAAKSTOORNIS 50% van de coronapatiënten kampt met reuk- of smaakverlies: patiëntenvereniging start campagne om lotgenoten samen…

lees meer

André van Dijk ©

Reuk- en smaakverlies na COVID-19 – nieuws

Het is bekend dat COVID-19 bij veel patiënten een (al dan niet tijdelijk) verlies van reuk en/of smaakzin veroorzaakt. Het RIVM heeft dit symptoom…

lees meer

Interview met Sanne Boesveldt

Reuk- en smaakverlies door COVID-19 - interview met Sanne Boesveldt Gezondheidsorganisaties van over de hele wereld hebben het verlies van reuk en…

lees meer

Interview met Teun Aalbers

Teun Aalbers is mede-oprichter van applicatie-ontwikkelaar GainPlay Studio, het bedrijf dat onze reuktrainingapp heeft ontwikkeld. Hij en zijn team…

lees meer

Onderzoek ‘Neus tot brein’

In de zomer van 2017 werkte het Reuk- en smaakcentrum in Ede mee aan een Zweeds onderzoek over multisensorische integratie, het ‘Neus tot…

lees meer

Fantosmie: 6,5 procent van de mensheid heeft het

Geuren ruiken die er eigenlijk niet zijn; een deel van onze leden wordt er elke dag mee geconfronteerd. Vanwege het feit dat het vooral vieze…

lees meer

Nieuw boek over de relatie tussen geur en voeding

Vakantieleesvoer: Why you eat what you eat Neurowetenschapper en biopsycholoog Rachel Herz heeft zich verdiept in de invloed van ruiken op onze…

lees meer

Geuren in de geschiedenis

een bijzondere route door het Rijksmuseum Vorige maand gaf geurkunsthistorica Caro Verbeek leden van onze vereniging een bijzondere rondleiding door…

lees meer

Human Olfaction Conference

Voorzitter Kirsten Jaarsma en redacteur Susanne de Bruin bezochten op 22 en 23 juni j.l. de ‘Human Olfaction Conference’ in Nijmegen. Tijdens…

lees meer

Meesterlijk menu vol smaaksensaties tijdens masterclass!

Een nieuwe masterclass van Jos Grootscholten betekent samen kokkerellen om met elkaar een spetterend menu op tafel te zetten. Maar tijdens het…

lees meer

Over aangeboren anosmie

Vragen, antwoorden en ervaringen Aangeboren of congenitale anosmie, volgens onderzoek uit 2002 treft het 1 op 10.000 mensen. Dit onderzoek is…

lees meer

Feest der herkenning

dubbelinterview met Stan & Julie Stan Bielderman (12) is het jongste lid van onze vereniging en heeft aangeboren anosmie. Hij had nog nooit…

lees meer

Proeven met je neus: retronasaal ruiken via de mond

Geur speelt een belangrijke rol in ons leven: zowel in het sociale leven (Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht heeft in Nieuwsbericht|2 van…

lees meer

Baat het niet, dan schaadt het niet’ Alles over reuktrainingen

Reuktrainingen, een onderwerp dat leeft onder veel leden van onze vereniging. Tijdens de laatste Vriendendag in september was er veel interesse voor…

lees meer

Kno-arts Dick Kooper in Haïti

Veel van onze leden zullen kno-arts Dick Kooper kennen van zijn heldere presentaties op onze Vriendendagen waarin hij zijn brede kennis van…

lees meer

Reukzin: de feiten op een rijtje

Onze reukzin heeft grote invloed op de manier waarop we de wereld om ons heen beleven. Geuren kunnen invloed hebben op onze gemoedstoestand, oude…

lees meer

Leven zonder geur in beeld

De afwezigheid van iets wat je niet kan zien, vastleggen op beeld is niet gemakkelijk. Fotografe Dorien Scheltens werkt al sinds 2014 met het thema…

lees meer

Geur en herinneringen: de wetenschap aan het woord

Dr. Jasper de Groot is post-doctoraal researcher bij de afdeling Sociale-, gezondheids- en organisatiepsychologie van de Universiteit van Utrecht.…

lees meer

Boon in de ban van bonen

Door Susanne de Bruin Eind vorig jaar bracht Joke Boon haar tweede kookboek uit: ‘Bonen!’. Een boek bomvol recepten met bonen, peulvruchten,…

lees meer

Let’s talk smell and taste

Symposium van de Engelse organisatie voor reuk- en smaakstoornissen Fifth Sense Het tweedaagse symposium van Fifth Sense vond plaats op de…

lees meer

Sterren-masterclass koken: spelen met smaken en structuren

Het is 23 november half vijf, wanneer de eerste deelnemers van de kookworkshop proosten met een glaasje prosecco. Ze zijn uitgenodigd door de…

lees meer

<br class=”spacer_” /><a class=”tothetop” title=”Naar boven”>Naar boven ↑</a>