Het NieuwsBericht is een uitgave van de Anosmievereniging welke gemaakt wordt voor de vrienden van de vereniging.
Nieuwsgierig? Vraag een proefexemplaar aan via het secretariaat.
Hieronder vindt u enkele artikelen uit diverse edities.
Voorzitter Kirsten Jaarsma neemt na 11 jaar afscheid: ‘Ik heb geknokt om een onzichtbare aandoening zichtbaar te maken’
Na 11 jaar als voorzitter besluit Kirsten Jaarsma dat het tijd is om afscheid te nemen. In oktober 2024 legt ze haar taken neer. "Ik ben trots op wat…
Christel Jansen maakt podcast over de erkenning van een reukstoornis: ‘Ik durf er nu pas voor uit te komen dat ik een zintuig mis’
In een nieuwe podcast belicht Christel Jansen (62), schrijver, journalist en lid van Reuksmaakstoornis.nl, het belang van aandacht voor de reukzin.…
Reukverlies na COVID-19 kan hersteld worden met reuktraining volgens dit onderzoek
Tijdens de COVID-19 pandemie hebben veel mensen hun reukvermogen verloren. Dat heeft extra aandacht gevestigd op hoe belangrijk het is om goed te…
Wat is anosmia awareness day?
Anosmie is een medische aandoening dat vaak niet veel aandacht krijgt, maar het kan wel grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Anosmia…
Onderzoek naar een behandelplan voor patiënten met reuk- en smaakproblemen
Er wordt naar een geschikt behandelplan gezocht voor patiënten die kampen met reuk- en smaakproblemen. Voorheen werden deze patiënten zonder…
Chefkok Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf Michael van ‘t Hoff wint keurmerk Reuksmaakstoornis.nl
BLESKENSGRAAF • Michael van ‘t Hoff, chefkok van restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf, nam onlangs het allereerste…
Achter glas 2023 – smaakmakers
Nieuw magazine over smaakmakers! Vol trots presenteren we ons nieuwste magazine: Achter glas – smaakmakers. Weer een prachtig magazine vol met…
Medicijnen nemen je bij de neus
Door Laura van der Knaap, gereviewd door Sanne Boesveldt & Reuksmaakstoornis.nl Medicijnen worden in toenemende mate gebruikt en…
Onderzoek naar eetgedrag en plezier in eten bij mensen met reukverlies
Geuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Ze beïnvloeden ons sociale leven, veiligheid en eetgedrag. Reukvermogen, samen met…
Proeven met Joël Broekaert
Proeven met Joël Broekaert Op 27 mei organiseerde we bij Reuksmaakstoornis.nl met onze leden een heuse proefles van restaurantrecensent en…
Uit eten met Ferry – Bij de Burgemeester
Ferry Aker (60) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…
Elizabeth kan na 13 jaar weer ruiken
‘’Ik ruik weer voor 75%, dat is belachelijk goed!’’ Na jarenlang niet te hebben kunnen ruiken als gevolg van neuspoliepen en CRS, heeft…
Doe mee aan de COVORTS-studie!
Langdurig reuk- en/of smaakproblemen door een COVID-19 infectie? Doe mee aan de COVORTS-studie! Bij de COVORTS-studie doen we onderzoek naar het…
Uit eten met Ferry – Sterrenrestaurants
Ferry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…
Bestuursverslag 2022
Bestuursverslag 2022 Het bestuursverslag van 2022 is af! Weer een jaar vol met belangrijke ontwikkelingen, activiteiten en (online)…
Wat is CRS en wat zijn neuspoliepen?
Reuk- en smaakstoornissen uitgelegd: Chronische rhinosinusitis & neuspoliepen Wat is CRS en wat zijn neuspoliepen? Chronische rhinosinusitis…
Resultaten COCOS-studie bekend: prednisolon geen werkbaar medicijn tegen reukverlies na COVID-19
Eind vorig jaar werden de eerste resultaten van de COCOS-studie gepubliceerd: het gebruik van prednisolon zorgde niet voor herstel bij mensen met…
Anosmia Awareness Day 2023
Op 27 februari is het weer zover: ANOSMIA AWARENESS DAY 2023! Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor reuk- en smaakstoornissen. Door…
Nabeschouwing kookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’
Afgelopen jaar organiseerde Platform Patiënt en Voeding & Stichting Eten+Welzijn onder de naam Vier keer beter de kookworkshops “Eet goed…
Uit eten met Ferry – Restaurant Liberté – NY Style bistro
Uit eten met Ferry – Restaurant Liberté – NY Style bistro Ferry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van…
Achter glas #4 – reuk & psyche
Met trots presenteren wij ons nieuwste magazine: Achter glas - reuk & psyche! Lees en download hem hieronder, en deel hem vooral ook met vrienden…
Uit eten met Ferry – Brasserie Lekker gewoën
Uit eten met Ferry – Brasserie Lekker gewoën Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en…
PostCovid NL: nieuwe patiëntenvereniging voor coronapatiënten
PostCovidNL, de nieuwe patiëntenvereniging (voortkomend uit het Coronaplein van het Longfonds) is bezig met een behoeftepeiling. Denk jij met ze…
1e Kookworkshop Eet goed voor jezelf: “Er gaat een wereld voor me open!”
Zaterdag 11 juni was de 1e kookworkshop “Eet goed voor jezelf’ voor mensen met geur- en smaakverlies of – verandering. Op de prachtige…
Deelnemers gezocht: onderzoek naar textuurbeleving
Wageningen University is op zoek naar mensen met (niet-aangeboren) reukverlies voor onderzoek naar textuurbeleving. Ze willen de textuurbeleving van…
Kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’ & Online dialoog
In mei en juni worden door de organisatie Vier keer beter kookworkshops georganiseerd speciaal voor mensen die problemen ervaren met eten.…
Prikkels: nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen
Vanaf vrijdag 25 maart om 22.15 uur op NPO 2 Prikkels is de nieuwe zesdelige NTR-serie over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een…
Uit eten met Ferry – Da Gabriele
Uit eten met Ferry – Da Gabriele Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds…
27 februari – Anosmia Awareness Day 2022
Op zondag 27 februari is het weer Anosmia Awareness Day! Dit is dé dag in het jaar waarop we even stilstaan bij de impact van een reukstoornis en…
Webinar reuktraining – 2 februari 2022
Webinar met KNO-arts Wilbert Boek Op 2 februari organiseerden we weer een gratis webinar met KNO-arts Wilbert Boek van het Reuk- en smaakcentrum in…
Reuktraining: veelgestelde vragen
Reuktraining: veelgestelde vragen Wat is reuktraining? Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit…
Uit eten met Ferry – La Mère Anne
https://issuu.com/anosmievereniging/docs/_nb_dec2021_issuu/6 Uit eten met Ferry – La Mère Anne Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent…
#GivingTuesday2021
Op 30 november 2021 is het weer #GivingTuesday. Deze jaarlijkse dag staat in het teken van goed doen: op welke manier dan ook. Dit kan door een…
Onderzoek naar behandeling van reukverlies na COVID-19 infectie gestart
In het UMC Utrecht start een onderzoek naar de behandeling van reukverlies na een COVID-19 infectie. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het effect…
Draag bij aan onze missie: een oplossing vinden voor reuk- en smaakverlies
De afgelopen twee jaar waren veelbewogen en uniek in de geschiedenis van onze vereniging. De belangstelling voor onze vereniging, maar ook de…
Nieuw smaakcentrum opent haar deuren in zorgcentrum Catharinahof
Per 1 september 2021 opende het smaakcentrum ‘Allesvoordesmaeck’ haar deuren in de Catharinahof in Grave. Aan het roer staat Wilko Lichteveld,…
Ethische goedkeuring voor COVORTS-studie: aanmelden is mogelijk
Ethische goedkeuring voor onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 In het afgelopen jaar kreeg naar schatting 2 van de 3…
Uit eten met Ferry – Landgoed de Holtweijde
https://issuu.com/anosmievereniging/docs/_nb_sept2021_issuu/6 Uit eten met Ferry – Restaurant Holtweijde Ferry Aker (58) heeft anosmie en is…
Tussen Neus en Lippen – Podcast #5
Luister de vijfde en alweer laatste podcastaflevering van dit seizoen van Tussen Neus en Lippen! Deze aflevering is extra bijzonder omdat we er…
Subsidie voor grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies door COVID-19
Grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen als gevolg van COVID-19 krijgt groen licht Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken…
Wetenschappelijk onderzoek – parosmie en fantosmie
Parosmie en fantosmie komen meer voor bij patiënten herstellend van Covid-19 Nederlandse samenvatting gemaakt door Reuksmaakstoornis.nl Begin…
Tussen Neus en Lippen – Podcast #4
Luister de vierde podcast van Tussen Neus en Lippen hier. In deze aflevering staat de patiënt centraal. Wat kun je doen en waar kun je terecht als…
Webinar met KNO-arts Wilbert Boek – 18 augustus
Woensdag 18 augustus om 19.30 uur organiseren wij een gratis webinar. Tijdens deze webinar gaan we in gesprek met KNO-arts Wilbert Boek van het Reuk-…
Tussen Neus en Lippen – Podcast #3
Vandaag lanceren we alweer de derde podcast van Tussen Neus en Lippen! In deze aflevering gaat presentator Edwin Mooibroek in gesprek met chef gastro…
Redacteur zonder geur: blog 8
Het nieuwe normaal na reukverlies Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de patiëntenvereniging…
Tussen Neus en Lippen – Podcast #1
Reuksmaakstoornis.nl, de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en smaakstoornis, lanceert op 8 juli een vijfdelige podcastserie waarin door…
Uit eten met Ferry – Restaurant Ysbrantsz
Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij…
Tussen Neus en Lippen – Podcast #2
Luister hier alweer de tweede aflevering van de vijfdelige podcastserie Tussen Neus en Lippen. In deze aflevering gaat Edwin Mooibroek in gesprek met…
Redacteur zonder geur: blog 7
Rozengeur en Napoleons: zes maanden reuktraining Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Redacteur zonder geur: blog 6
Vervormde geuren: verbetering of verwarring? Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Boekreview: Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert
Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert - En andere ingrijpende inzichten | Russell Jones ‘Onze zintuigen hebben een…
Redacteur zonder geur: blog 5
Mijn coronamenu: heet, krokant en rauw Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Interview Digna Kamalski
Digna Kamalski (40) is kno-arts in het UMC ziekenhuis in Utrecht, waar ze zich specialiseert in de neus en de bijholten. Ze ziet dagelijks patiënten…
Redacteur zonder geur: blog 4
Samen niets ruiken: een vloek of een zegen? Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Eerste hulp bij reukverlies – Interview Joke Boon
Op 29 april kwam het nieuwste boek van Joke Boon uit: Eerste hulp bij reukverlies. Dit keer geen kookboek, maar een handleiding voor iedereen die…
Redacteur zonder geur: blog 3
Snuiven maar: aan de slag met reuktraining! Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Wetenschappelijk onderzoek – parosmie
Een samenvatting: Molecular Mechanism of Parosmia Wetenschappers ontdekken welke moleculen er bij mensen met parosmie voor zorgen dat alles…
Redacteur zonder geur: blog 2
Groot alarm: Hoe ik ontdekte dat ik niets meer ruik Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de…
Patient Journey – Reuk- en smaakverlies: wat nu?
Reuk- en smaakverlies: wat nu? Met deze 'patient journey' brengen we stap voor stap in kaart wat je allemaal tegenkomt als je voor het eerst te…
Redacteur zonder geur: blog 1
Reukverlies met voorkennis Susanne de Bruin (27) is freelance journalist en tikte talloze interviews en verhalen voor de patiëntenvereniging…
Promotie Dr. Elbrich Postma – interview
Elbrich Postma promoveert met ‘Coming to your senses’ Op 15 januari 2021 is Elbrich Postma gepromoveerd aan de universiteit van Wageningen. We…
Achter glas – impact van een virus
Beste lezer, Voor u ligt Achter glas – impact van een virus, het derde magazine van Reuksmaakstoornis.nl. In deze editie schetsen we met elf…
Persbericht – Achter glas 3
Persbericht (onder embargo tot zaterdag 27 februari 09.00 uur) Magazine laat coronapatiënten aan het woord over impact van hun reukverlies:…
Anosmia Awareness Day 2021
Op 27 februari is het Anosmia Awareness Day! Op deze dag staan we met zijn allen stil bij de impact van reukverlies. Heb jij of heeft iemand in jouw…
Kerstrecept van sterrenchef Marcelo Ballardin
Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt samen met smaakexperte een kerstrecept voor wie het coronavirus opliep. Personen die hun smaak en geur…
Vacature secretaris
Secretaris gezocht! Vind jij het leuk om de handen uit de mouwen te steken en ben je ongeveer 3 uur per week beschikbaar om je in te zetten voor…
Informatieposter parosmie en fantosmie
Voor iedereen die te maken heeft met parosmie of fantosmie (een vervorming van geuren of het ruiken van fantoomgeuren) is er nu een…
Persbericht november
‘Alles ruikt naar corona…’ Ongeveer tweederde van de coronapatiënten krijgt te maken met reuk- en smaakverlies. Een groot deel van deze…
Persbericht
PERSBERICHT_REUKSMAAKSTOORNIS 50% van de coronapatiënten kampt met reuk- of smaakverlies: patiëntenvereniging start campagne om lotgenoten samen…
Reuk- en smaakverlies na COVID-19 – nieuws
Het is bekend dat COVID-19 bij veel patiënten een (al dan niet tijdelijk) verlies van reuk en/of smaakzin veroorzaakt. Het RIVM heeft dit symptoom…
Interview met Sanne Boesveldt
Reuk- en smaakverlies door COVID-19 - interview met Sanne Boesveldt Gezondheidsorganisaties van over de hele wereld hebben het verlies van reuk en…
Interview met Teun Aalbers
Teun Aalbers is mede-oprichter van applicatie-ontwikkelaar GainPlay Studio, het bedrijf dat onze reuktrainingapp heeft ontwikkeld. Hij en zijn team…
Onderzoek ‘Neus tot brein’
In de zomer van 2017 werkte het Reuk- en smaakcentrum in Ede mee aan een Zweeds onderzoek over multisensorische integratie, het ‘Neus tot…
Fantosmie: 6,5 procent van de mensheid heeft het
Geuren ruiken die er eigenlijk niet zijn; een deel van onze leden wordt er elke dag mee geconfronteerd. Vanwege het feit dat het vooral vieze…
Nieuw boek over de relatie tussen geur en voeding
Vakantieleesvoer: Why you eat what you eat Neurowetenschapper en biopsycholoog Rachel Herz heeft zich verdiept in de invloed van ruiken op onze…
Geuren in de geschiedenis
een bijzondere route door het Rijksmuseum Vorige maand gaf geurkunsthistorica Caro Verbeek leden van onze vereniging een bijzondere rondleiding door…
Human Olfaction Conference
Voorzitter Kirsten Jaarsma en redacteur Susanne de Bruin bezochten op 22 en 23 juni j.l. de ‘Human Olfaction Conference’ in Nijmegen. Tijdens…
Meesterlijk menu vol smaaksensaties tijdens masterclass!
Een nieuwe masterclass van Jos Grootscholten betekent samen kokkerellen om met elkaar een spetterend menu op tafel te zetten. Maar tijdens het…
Over aangeboren anosmie
Vragen, antwoorden en ervaringen Aangeboren of congenitale anosmie, volgens onderzoek uit 2002 treft het 1 op 10.000 mensen. Dit onderzoek is…
Feest der herkenning
dubbelinterview met Stan & Julie Stan Bielderman (12) is het jongste lid van onze vereniging en heeft aangeboren anosmie. Hij had nog nooit…
Proeven met je neus: retronasaal ruiken via de mond
Geur speelt een belangrijke rol in ons leven: zowel in het sociale leven (Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht heeft in Nieuwsbericht|2 van…
Baat het niet, dan schaadt het niet’ Alles over reuktrainingen
Reuktrainingen, een onderwerp dat leeft onder veel leden van onze vereniging. Tijdens de laatste Vriendendag in september was er veel interesse voor…
Kno-arts Dick Kooper in Haïti
Veel van onze leden zullen kno-arts Dick Kooper kennen van zijn heldere presentaties op onze Vriendendagen waarin hij zijn brede kennis van…
Reukzin: de feiten op een rijtje
Onze reukzin heeft grote invloed op de manier waarop we de wereld om ons heen beleven. Geuren kunnen invloed hebben op onze gemoedstoestand, oude…
Leven zonder geur in beeld
De afwezigheid van iets wat je niet kan zien, vastleggen op beeld is niet gemakkelijk. Fotografe Dorien Scheltens werkt al sinds 2014 met het thema…
Geur en herinneringen: de wetenschap aan het woord
Dr. Jasper de Groot is post-doctoraal researcher bij de afdeling Sociale-, gezondheids- en organisatiepsychologie van de Universiteit van Utrecht.…
Boon in de ban van bonen
Door Susanne de Bruin Eind vorig jaar bracht Joke Boon haar tweede kookboek uit: ‘Bonen!’. Een boek bomvol recepten met bonen, peulvruchten,…
Let’s talk smell and taste
Symposium van de Engelse organisatie voor reuk- en smaakstoornissen Fifth Sense Het tweedaagse symposium van Fifth Sense vond plaats op de…
Sterren-masterclass koken: spelen met smaken en structuren
Het is 23 november half vijf, wanneer de eerste deelnemers van de kookworkshop proosten met een glaasje prosecco. Ze zijn uitgenodigd door de…