Koken voor alle zintuigen – Warm nagerecht voor de winter: chocolade-clafoutis met notencrunch

Veel mensen met een reuk- of smaakstoornis ervaren dat warme, romige en textuurrijke gerechten vaak extra fijn zijn om te eten. Daarom delen we graag dit toegankelijke en winterse nagerecht: een chocolade-clafoutis met krokante notencrunch. Het is zacht, luchtig en warm, met een aangename bite die het mondgevoel versterkt.

Dank aan Lysbeth Vink, bestuurslid van Reuksmaakstoornis.nl, voor het delen van dit heerlijke recept.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Clafoutis

  • 150 g pure chocolade
  • 30 g boter
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 150 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 40 g bloem
  • Snuf zout
  • (optioneel) 1 tl vanille-extract

 

Notencrunch

  • 2 handen grof gehakte hazelnoten of amandelen
  • 1 el suiker
  • 1 el boter

 

Om te serveren

  • Poedersuiker
  • Extra chocoladerasp
  • Crème fraiche of slagroom

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet vier kleine ovenschaaltjes in.
  2. Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in de magnetron.
  3. Klop de eieren met de suiker luchtig. Voeg daarna melk, slagroom, bloem, zout en eventueel vanille toe.
  4. Roer de gesmolten chocolade door het beslag.
  5. Maak de notencrunch: verwarm noten, boter en suiker in een pan tot de suiker licht karamelliseert.
  6. Verdeel het beslag over de ovenschaaltjes en strooi de notencrunch erover.
  7. Bak 20-25 minuten, tot de randen zijn gerezen en het midden nog een klein beetje wiebelt.
  8. Serveer de clafoutis warm, met poedersuiker, chocoladerasp en een lepel crème fraiche of wat slagroom.
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.