Michael van ‘t Hoff kookt hetzelfde voor iedereen aan tafel, ook als je niet ruikt: ‘Daar wil ik ambassadeur voor zijn’

Chef-kok Michael van ’t Hoff van restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf zet zich al jaren in voor mensen met een reuk- of smaakstoornis. Hij gaf meerdere workshops aan de vereniging, ontving in 2023 als eerste in Nederland het Reuksmaakstoornis-keurmerk en zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek. “Koken voor mensen die geen geur hebben en minder smaak ervaren, dat fascineert me.”

Michael van ’t Hoff heeft zijn hele werkzame leven in de horeca doorgebracht. Na het afronden van de prestigieuze Sterklas van het gilde van Nederlandse meesterkoks, werkte hij bij verschillende meesterkoks en (sterren)restaurants verspreid door heel Nederland.

“Wat wil je nog meer weten over voeding en het menselijk lichaam?” zegt hij lachend. “Ik heb in zoveel verschillende keukens gestaan en overal iets meegenomen. Maar uiteindelijk wilde ik mijn eigen weg vinden.”

Koken voor oncologiepatiënten

Zo kwam hij ook in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam terecht, waar hij kookte voor oncologiepatiënten. Hij verdiepte zich nog meer in smaak en experimenteerde met wat hij kan toevoegen of wijzigen om mensen die geen geur en smaak ervaren toch te laten genieten van het eten.

Daar kwam hij in contact met oud-voorzitter Kirsten Jaarsma. “Zij hield, net als ik, van lekker eten,” vertelt Michael. “Samen dachten we na over hoe je eten aantrekkelijk kunt maken als de geur- en smaakbeleving grotendeels verdwijnt. Wat proef je dan nog? Wat ervaar je nog?” Zo ontstond er goed contact tussen de chef en Reuksmaakstoornis.nl.

Eigen restaurant

Inmiddels is Michael chefkok in restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf. De kennis en ervaring die hij opdeed, past hij dagelijks toe in zijn keuken. Daar ziet hij hoeveel verschil kleine aanpassingen kunnen maken. “Als geur en smaak verminderen, wordt structuur ongelooflijk belangrijk. Krokant tegenover romig, warm naast koud – die contrasten maken eten spannend”, vertelt hij.

Daarnaast wijst hij op het belang van een aantrekkelijke presentatie. “Een gerecht moet er uitnodigend uitzien. Kleuren, vormen, hoe iets op het bord ligt: dat prikkelt direct andere zintuigen.”

Gasten uit het hele land

Gasten komen vanuit het hele land naar Bleskensgraaf om zijn chefsmenu te ervaren. “Vaak zijn het gezinnen of stellen waarvan één iemand minder ruikt of proeft. Maar iedereen aan tafel krijgt hetzelfde gerecht. Geen aparte borden, geen uitzonderingen. Zo kan iedereen samen genieten en wordt eten weer echt een gedeelde ervaring.”

Tijdens het diner vertelt Michael vaak kort over de technieken die hij gebruikt. “Dat levert mooie gesprekken op aan tafel. Mensen ontdekken samen wat ze ervaren: ‘Ik vind dit ook lekker’, hoor je dan. En dat is precies wat ik wil bereiken.”

Keurmerk

In 2023 ontving Michael als eerste chef in Nederland het Reuksmaakstoornis-keurmerk van Reuksmaakstoornis.nl. Een erkenning voor zijn jarenlange inzet en de manier waarop hij eten toegankelijk maakt voor mensen met een reuk- en smaakstoornis. “Dat keurmerk is voor mij een groot compliment,” zegt hij.

Michael hoopt dat steeds meer koks en restaurants bewust gaan nadenken over etenservaring bij mensen die geur en smaak missen. “Het vraagt geen ingewikkelde dingen. Gewoon meer aandacht voor de gasten die je ontvangt, door meer naar hen te luisteren. Ik ben graag een ambassadeur naar de rest van de horecabranche.”

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.