De Nederlandse gezondheidsorganisatie ZonMw heeft subsidie toegekend voor een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar het verloop van reuk- en smaakverlies (anosmie) en reukvervormingen (parosmie). Vooral over dit laatste symptoom is wereldwijd nog weinig bekend. Ook toetsen de onderzoekers of prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van Wageningen University & Research, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl. Een dergelijke grootschalige samenwerking in Nederland is uniek en de reacties zijn dan ook opgetogen. Voor het eerst wordt wetenschappelijk onderzoek naar reuk- en smaakverlies zo groots aangepakt.

Naar verwachting zal het onderzoek in oktober van start gaan. Vanaf dan kunnen patiënten zich hiervoor aanmelden. Zij kunnen de website van Reuksmaakstoornis.nl in de gaten houden voor meer informatie.

KNO-arts bij het UMC Utrecht Digna Kamalski:Heel mooi dat ZonMw ons de mogelijkheid biedt om de behandeling met prednisolon op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie te gaan onderzoeken! Dit biedt perspectief voor onze patiënten die kampen met reukverlies, maar ook voor ons als behandelend artsen.’

Dr. Sanne Boesveldt van Wageningen University & Research:Geweldig nieuws! Wat goed dat we dit met ons team voor elkaar hebben gekregen, en dat ZonMw hiermee het belang van onderzoek naar reukverlies onderkent. Superfijn dat we hier nu snel mee van start kunnen, met als doel de patiënt beter kunnen informeren en hopelijk behandelen.

Nucleair Geneeskundige prof. dr. B.N.M. van Berckel bij het Amsterdam UMC: ‘Ik ben erg blij dat ZonMw het onderzoek naar de ontstaanswijze van reukverlies onderkent en ondersteunt. Hopelijk gaat dit leiden tot een nieuwe behandelstrategie voor patiënten die lijden aan deze hele nare aandoening.’

Voorzitter van Reuksmaakstoornis.nl Kirsten Jaarsma:Het is fantastisch dat deze subsidie is toegekend voor dit bijzondere onderzoek. Ik ben ontzettend trots op deze samenwerking en dat we dit met elkaar kunnen gaan doen. Voor ons is het belangrijkste dat we hopen dat mensen nu eindelijk antwoorden krijgen. Eindelijk staan reuk- en smaakstoornissen op de kaart, een champagnemoment!

Meer informatie