Anosmie-proofFerry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Voor deze nieuwsbrief schreef hij geen recensie, maar een ode aan de sterrenrestaurants, waarmee hij iedereen wil inspireren om vooral eens voor deze luxe ervaring te gaan!

Sterrenrestaurants

24 april was een bijzondere dag. Niet alleen omdat er een ledenvergadering was van onze vereniging, maar het was ook Michelin-dag. Restaurants kregen deze dag te horen of ze wel of niet één of meerdere sterren kregen, maar ook of ze wellicht hun ster of sterren kwijtraakte. Vorig jaar was één van mijn favoriete restaurants, genaamd Posthoorn in Monnickendam, zijn ster kwijtgeraakt. Heel verdrietig voor het team, dat iedere week keihard werkt om het hun gasten naar de zin te maken. Maar het is de keiharde werkwijze van Michelin als je het nét niet goed genoeg doet. En dat is belangrijk ook, want zo houd je chef-koks scherp. Dat zie je als restaurantbezoeker terug in de ontvangst, de kaart en de gerechten. En dat maakt een bezoek aan een restaurant met één of meer Michelin-sterren zo ontzettend leuk en lekker.

Eindeloos veel structuren

Ik heb in mijn eerdere recensies nog geen restaurant beoordeeld met een Michelin-ster. Reden hiervoor is dat ik probeer voor iedere portemonnee een uitstekend restaurant te vinden. En dat lukt natuurlijk ook. Vooral restaurants met een Bib Gourmand raad ik aan om te bezoeken, omdat zij een Michelin-waardig 3-gangenmenu kunnen bieden voor een zeer schappelijke prijs. Maar ik wil ditmaal toch eens ingaan op het bezoeken van een sterrenrestaurant. Want een voorgeselecteerd 3-gangenmenu heeft ook zijn beperkingen qua smaakbeleving, omdat de structuren – waar wij het ook van moeten hebben – niet eindeloos zijn. En dat is vaak wel het geval bij een sterrenrestaurant. Althans, dat mag je verwachten. Zo worden er vaak meer amuses aan tafel gebracht en heb je de keuze uit meerdere gangen. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst in Stockholm gegeten bij Gastrologic, waar maar liefst 28 gangen voor ons werden bereid. En 28 gerechten zijn 28 structuren. Hoe geweldig is dat?

Maar het mag ook best minder zijn, 3 of 4 amuses en 5- of 6-gangendiner geven al 8 tot 10 nieuwe smaakbelevingen in de mond met iedere keer een nieuwe structuur. En de kracht van de wijnen, meestal aangeboden via een wijnarrangement, zijn vaak vele malen beter. Dat alles maakt het bezoek aan zo’n restaurant voor gasten met anosmie toch een heerlijke en bijzondere beleving. De gerechten zitten vol verschillende smaken, zijn altijd identiek, en als je aangeeft een slechte smaak of reuk te hebben doen ze vaak extra hun best om je toch zoveel mogelijk te laten genieten van het bezoek.

Het totaalplaatje

Is een sterrenrestaurant betaalbaar? Dat hangt uiteraard af van het aantal sterren dat een restaurant heeft, en van je portemonnee. Een sterrendiner varieert van 100 tot 350 euro per persoon. Let op! Dat is de prijs exclusief de wijnen. Een wijnarrangement ligt vaak tussen de 80 en 250 euro per persoon. Dus het is zeker niet goedkoop om bij een sterrenrestaurant te eten, maar persoonlijk vind ik het toch de moeite waard. Het is het totaalplaatje wat het allemaal zo bijzonder maakt. De ontvangst, het interieur, de bediening, de gerechten, de sommelier die je informeert over de wijnen en ga zo maar door. Een bezoek ervaar ik als een voorstelling die door het restaurant wordt gegeven, waarin de gast de hoofdrol speelt. Als je het ook zo probeert te ervaren, is het een bezoek en het geld absoluut de moeite waard.

Welke sterrenrestaurants zijn het bezoeken waard?

Ik wil een aantal restaurants adviseren waar ik zelf ook ben geweest en die ik absoluut de moeite waard vind om te bezoeken. Hier worden je centjes, waar je hard voor hebt gewerkt, goed besteed.

  • Allereerst wil ik restaurant Bij Jef (1 ster) op Texel noemen, waar gastvrouw Nadine Mögling door Michelin is uitgeroepen tot sommelier van het jaar 2023. Je kunt er niet alleen heerlijk eten, maar ook het gastverblijf is fantastisch, en uiteraard is Texel gewoon heerlijk om heen te gaan.
  • Restaurant Aan de Poel (2 sterren) in Amstelveen is een van mijn favorieten. Niet alleen vanwege de ontvangst, maar ook omdat je in de zomer letterlijk aan de Poel kunt genieten van de rust en het uitzicht.
  • Wil je echt helemaal all the way gaan, dan is in Nederland restaurant Inter Scaldes (3 sterren) in Kruiningen the best place to be qua eten, beleving en gastvrijheid. Het gerucht gaat dat ze van plan zijn het restaurant te sluiten… dus snel reserveren zou ik zeggen!

Andere restaurants die ik kan aanbevelen zijn:

  • Ciel Bleu in Amsterdam (2 sterren)
  • Olivijn in Haarlem (1 ster)
  • ONE in Roermond (1 ster)
  • Merlet in Schoorl (1 ster)

Ach, ik kan beter zeggen; zoek op internet de Michelin-gids 2023 op en maak gewoon een keuze bij jou in de buurt. Een restaurant dat in deze gids staat is bijna altijd een heerlijke ervaring die als een prachtige herinnering zal bijblijven. En houdt Facebook in de gaten! Binnenkort heb ik een eigen account waar ik meerdere restaurants zal recenseren, en verschijnt er een overzicht van alle recensies op de website van Reuksmaakstoornis.nl. Hopelijk trek ik dan veel kijkers zodat we steeds serieuzer worden genomen door de chef-koks in Nederland.