Restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf heeft een mooie primeur: het is het eerste restaurant in Nederland dat ons nieuwe certificaat ‘Anosmieproof’ heeft ontvangen. Dit keurmerk hebben wij als patiëntenvereniging ontwikkeld om zichtbaar te maken waar mensen met een reuk- of smaakstoornis prettig en volwaardig kunnen genieten van een avond uit.
Voor veel mensen die weinig tot niets ruiken of proeven, is uit eten gaan minder vanzelfsprekend dan het misschien lijkt. Gerechten zijn vaak gericht op smaak en geur, terwijl andere zintuigen ook veel kunnen toevoegen. Met dit certificaat laten we zien waar gasten met een reuk- of smaakstoornis echt welkom zijn en waar met hen wordt meegedacht.
Samen genieten blijft belangrijk
“Uit eten gaan draait voor veel mensen om plezier, verbinding en samen zijn,” vertelt Saskia van Groesen namens onze vereniging. “Als je weinig of geen reuk of smaak hebt, valt een deel van die ervaring weg. Daarom is het zo waardevol wanneer een restaurant begrijpt wat je nodig hebt. Bij Bij de Burgemeester is dat vanzelfsprekend.”
Eten met alle zintuigen
Chef-kok Michael van ’t Hoff kookt al jaren vanuit het idee dat smaak slechts één onderdeel van de beleving is. Structuur, temperatuur, kleur, presentatie en zelfs geluid spelen in zijn keuken een grote rol. “Krokant en zacht, warm en koud: als die balans klopt, kun je ook zonder reuk of smaak genieten,” zegt Michael. “Het gaat niet alleen om wat je proeft, maar om wat je ervaart.” Voor veel mensen met anosmie of andere reuk- en smaakstoornissen maakt deze benadering een enorm verschil.
Persoonlijke aandacht aan tafel
Wat Bij de Burgemeester extra bijzonder maakt, is de persoonlijke benadering. Zodra bij een reservering duidelijk is dat een gast een reuk- of smaakstoornis heeft, komt Michael even langs om te vragen waar iemand zin in heeft en welke voorkeuren er zijn. “We kunnen gerechten aanpassen, maar tafelgenoten krijgen hetzelfde gerecht,” legt hij uit. “Niemand wil zich anders voelen. Eten doe je samen.” Die aanpak raakt mensen zichtbaar. Gasten geven vaak aan dat ze zich voor het eerst gehoord voelen.
Jarenlange ervaring met zintuiglijk koken
Michael werkte eerder in sterrenkeukens en volgde de Sterklas van het Gilde van Meesterkoks. Zijn interesse in reuk, smaak en structuur ontstond twaalf jaar geleden, toen hij zich verdiepte in voeding bij oncologiepatiënten. Sindsdien specialiseerde hij zich verder in zintuiglijk koken en werkt hij regelmatig met gasten die minder of geen reuk of smaak hebben.
Een voorbeeld voor andere restaurants
Voor ons is duidelijk waarom Bij de Burgemeester dit certificaat verdient: het laat zien dat inclusief koken niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar juist iets moois toevoegt. “Mensen met een reuk- of smaakstoornis willen niet anders behandeld worden, maar gewoon kunnen genieten,” zegt Saskia van Groesen. “En hier kan dat.”
Het certificaat werd op 6 december 2025 uitgereikt aan Michael en zijn team. Voor hem voelt de erkenning bijzonder: “Dit is een groot compliment voor het werk waar we al jaren mee bezig zijn.”
Wij hopen dit certificaat in de toekomst vaker te mogen uitreiken, om zo meer horecaondernemers te inspireren om aandacht te hebben voor deze doelgroep.
Foto
Van links naar rechts: Jan van der Meer, Saskia van Groesen, Yvonne van Baal en Tim Harbers (Reuksmaakstoornis.nl), en Michael van ’t Hoff, Onno van Beest, Daniel den Bleker en vooraan Harm Bakker (Restaurant Bij de Burgemeester).
Op 11 december verstuurden we een persbericht over deze uitreiking. Lees het hier.