In een nieuwe podcast belicht Christel Jansen (62), schrijver, journalist en lid van Reuksmaakstoornis.nl, het belang van aandacht voor de reukzin. Na een leven lang haar eigen zintuiglijke beperking te hebben gemaskeerd tegen de achtergrond van de meer zichtbare beperking van haar broer, stapt ze nu naar voren om anosmie de aandacht te geven die het verdient.

De podcast komt voort uit Jansens’ leven als ‘brusje’: een broer of zus van een kind met een beperking. “Mijn jongere broer is doof en voor zijn tiende heeft hij diverse zware operaties ondergaan. Dat maakte mij tot een aangepast kind, dat niet wilde dat mijn ouders nog meer zorgen hadden dan de ballast die ze al hadden”, zegt Jansen. Ze heeft aangeboren anosmie en durft er pas sinds kort voor uit te komen dat ze ook een zintuig mist.

Dat heeft alles te maken met de COVID 19-pandemie, waarbij het verlies van reuk en smaak wereldwijde aandacht kreeg als een van de meest voorkomende symptomen van het virus. “Plotseling was er openlijke erkenning voor iets wat ik mijn hele leven al ervoer”, vertelt ze. Daarom besluit ze haar eigen ervaringen te delen via haar podcast. Zo ziet ze als klein kind op een verjaardag een glas water en drinkt het in een teug leeg. Het blijkt jenever te zijn

Medische experts

Jansen vertelt niet alleen over haar eigen ervaringen, maar spreekt ook met medische experts. “Ik heb altijd de illusie gehad dat ik lavendel kon ruiken.” Daarover gaat ze in gesprek met Sanne Boesveld, hoofddocent sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit van Wageningen, die ingaat op het belang van geur en de andere manier van smaakbeleving.” Ook gaat ze langs bij KNO-arts Wilbert Boek, arts in ziekenhuis Gelderse Vallei. “Hij vertelde me meteen dat hij voornamelijk patiënten tussen de 12 en 16 jaar krijgt. Ik ben inmiddels 62”, lacht ze.

De arts doet graag meer onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen, maar vindt daar weinig budget voor. En daar ligt volgens Jansen meteen het knelpunt. Er is te weinig erkenning voor anosmie.

Wat ze wil bereiken met deze podcast is tweeledig. “Aan de ene kant wil ik bewustzijn creëren over anosmie en de impact ervan op het leven van de betrokkenen. Aan de andere kant wil ik mensen die met deze aandoening leven een stem geven, om te laten zien dat hun ervaringen ertoe doen en erkend moeten worden.”

Podcast over de erkenning van een reukstoornis

De podcast is hieronder en in uw favoriete podcastapp te beluisteren.