Uit eten met Ferry – Brasserie Lekker gewoën

Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Lees zijn recensies om te ontdekken welke restaurants anosmie-proof zijn!

Lekker Gewoën in Grubbenvorst

 Toen ik enthousiast werd over het schrijven van recensies en deze mooie uitdaging kreeg van het bestuur van de vereniging, kon ik niet vermoeden hoe moeilijk het zou zijn om iedere twee maanden een restaurant te vinden dat de moeite waard is om er een mooi stuk over te schrijven in de nieuwsbrief. Wellicht ben ik enigszins te kieskeurig, maar ik wil de lezers niet teleurstellen als ze een bezoek brengen aan een restaurant dat ik heb aanbevolen. Uiteraard kan ik het mezelf gemakkelijk maken door een restaurant met een Michelin-ster te bezoeken. De kans dat ik dan weer een topper vind is groot. Maar ik wil het liefst een restaurant recenseren die voor ieders portemonnee haalbaar is, al valt dat dus niet mee. En zo geschiedde dat ik twee maanden geleden de redactie van de nieuwsbrief moest mededelen dat het me niet was gelukt om zo’n restaurant te vinden. En daar baalde ik flink van. De chef-koks doen allemaal wel hun best, en ik kan merken dat na de corona-periode de meeste koks hun klanten graag extra willen plezieren, maar ik vind het persoonlijk vaak te gemakkelijk, te vlak en te weinig uitdagend voor bezoekers met anosmie.

Gewoën lekker
Maar vol goede moed ben ik de afgelopen twee maanden weer restaurants gaan bezoeken, waarbij ik net zo kieskeurig ben gebleven als voorheen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Ik heb zelfs in maar liefst drie eetgelegenheden gegeten waar ik heel enthousiast werd over de wijze van bereiden, de verschillende structuren en de smaaksensaties. Ik wil u er over één uitgebreid informeren. Ditmaal een brasserie genaamd Lekker Gewoën in Grubbenvorst. Het was niet gewoën lekker, maar héél erg lekker en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

Tot ik de menukaart voor me kreeg. Daar stond als voorgerecht een oesterzwamcarpaccio op en dat kom ik niet veel tegen. Als hoofdgerecht koos ik voor de mixed grill met de vraag of er ook een stukje kalfssukade bij mocht, die namelijk ook op de kaart stond. En dat was totaal geen probleem. Als aperitief nam ik de brioso, prosecco frizzante.

Sensationele combinatie
De prosecco werd lekker koud geserveerd en vlak daarna kwam het voorgerecht. Ik zag een mooi opgemaakt bord voor me met heel dun gesneden oesterzwammen met daarop shiitake, Parmezaanse kaas, fijngesneden sla en truffelcrème. Lekker veel van alles, maar niet overdreven. De smaak van de oesterzwam was lekker scherp in de mond. Ik ervaarde een combinatie van zout en bitter. De shiitake was dan weer lekker knapperig en de combinatie van beiden gaf een zachte én krokante structuur waar ik erg van houd. De saus was lekker vettig met inderdaad stukjes truffel die op de tong heerlijk smolten. Zo kon ik alle ingrediënten op het bord heerlijk combineren en de versheid van alles maakte dit voorgerecht tot een ware sensatie. Met af en toe een slokje prosecco tussendoor kon dit gerecht bij mij niet meer stuk.

Vleeskwartet
Na deze goede start bestelde ik voor bij het hoofdgerecht een Franse merlot van de Pays d’Oc-druif. Niet te zwaar en lekker krachtig, goed passend bij vlees. Want er zouden zowaar vier stukjes vlees worden geserveerd. Ik bestel dit wel vaker om zo meerdere structuren en smaken in één gerecht te ervaren. Zie het als een soort meer-gangenmenu om zo lekker af te kunnen wisselen en het eten hierdoor gevarieerd te houden. Want we weten allemaal dat een en hetzelfde stuk vlees op het bord nu niet echt spannend is.

Op het bord lag, zoals verzocht, een stukje kalfssukade met daarbij een kleine medaillon van de varkenshaas, een reep ribeye en een stuk spareribs. Ik nam van ieder een klein stukje om te proberen en ik was echt verrast door de krachtige smaken van alle vier. De kalfssukade smaakte naar een hap ontbijtkoek, de varkenshaas was lekker zout, bij de ribeye proefde ik vooral een heerlijke pepersmaak en de spareribs waren zoet. Daarnaast was de kalfssukade echt goed gegaard. Je kon er met de vork kleine stukjes afschrapen en lekker combineren met de zachte aardappeltjes die erbij werden geserveerd. De jus was heerlijk vettig en met een slokje wijn erbij sloot ik m’n ogen om te genieten. De varkenshaas was precies goed gebakken. Mooi roze vanbinnen en toch lekker knapperig vanbuiten. Erg knap om dit zo op het bord te krijgen, temeer omdat het een stukje betrof en het niet was afgesneden van een groter geheel. Hij was lekker gekruid met onder andere kleine stukjes zout die je tussen je tanden kon laten knarsen. Heerlijk.

De ribeye was een tikje taai, maar als je hele dunne plakjes sneed was het juist een voordeel dat je even je best moet doen. Er lag lekker veel vet om de ribeye heen, wat de smaak tijdens het gereedmaken extra versterkt en dat was hier zeker gelukt. Lekker combineren met sla, jus en aardappel en weer heerlijk genieten van de structuren en verschillende smaken in de mond. Met spareribs heb ik altijd moeite omdat het vaak te droog is of niet voldoende gegaard, maar dit stuk was bijna perfect. Het vlees was goed gemarineerd, heerlijk sappig en als je het even aanraakte viel het al van het bot. Kortom, ook hier was de chef er weer in geslaagd mij optimaal te plezieren.

Een brasserie van hoog niveau

Met het extra stukje sukade was ik meer dan verzadigd en ik sloeg het toetje ditmaal dus over. Maar wat was het geweldig allemaal! Wat heeft de chef-kok hier even laten zien wat hij in huis heeft. Dit was van een zeer hoog niveau en dat verwacht je niet altijd in een brasserie. Bent u eens in de buurt van Grubbenvorst? Dan moet u zeker een bezoek wagen aan Lekker Gewoën in Grubbenvorst!

 

Sfeer en inrichting     7
Bediening                    8
Eten en drinken         9
Prijs/kwaliteit            9

Eindcijfer                    8,3