Uit eten met Ferry – eerste recensie: Restaurant Ysbrantsz

Donderdag 10 december 2020, een avond tijdens de Covid-19-pandemie waarop je nog uit eten kan gaan als je een overnachting boekt in een hotel. Dus wij, mijn vrouw en een bevriend stel, gaan op zoek naar een gezellig hotel met een knus restaurant. En die vinden we in Hoorn, waar de voordeur ligt aan het marktplein De Roode Steen en de gezellige tuin en het restaurant aan Het Achterom. En we lopen dus ook achterom binnen om ons te melden bij de balie van hotel Ysbrantsz, een familiair, duurzaam en gas(t)vrij hotel wat haar deuren opende in 2020. Het restaurant staat onder leiding van chef-kok Tom Tros. Persoonlijk ken ik deze chef-kok nog niet, dus een mooi moment om zijn kookkunsten te ervaren.

Sfeervolle historische locatie

Nadat we onze spullen naar de mooie kamers hebben gebracht lopen we rond 19.00 uur het restaurant binnen. Wat direct opvalt is het vele glas, wat zorgt voor een mooi uitzicht op de tuin en de oude muren van de gebouwen om het hotel en restaurant heen. Blijkbaar levert het vele glas ook hoge stookkosten op, want het is een beetje koud als we plaatsnemen aan onze tafel. Het is rustig, wat logisch is in deze tijd, en de vriendelijke gastvrouw komt daardoor al snel aan tafel om de menukaart te brengen en onze wensen qua wijn op te nemen. De wijnkeuze is klein maar divers en we kiezen voor een Spaanse Verdejo, een wijn die altijd wel past als aperitief

Een krokante sensatie in de mond

De menukaart is overzichtelijk en de meeste gangen bestaan uit vier keuzes. Dat maakt het makkelijk om te kiezen. Ik kies als voorgerecht de kalfsrosbief met krokant filodeeg, vadouvan-mayonaise, kappertjes, Amsterdamse ui en zonnebloempitten. En dat is geen slechte keuze. Het filodeeg rondom de rosbief is inderdaad knapperig en in combinatie met de zachte rosbief zorgt dit voor een sensatie in mijn mond. Het filodeeg is een beetje vettig waardoor de zachtheid van de rosbief voornamelijk de smaakpapillen umami en vet (de 6e smaak) prikkelt. De structuur komt nog extra naar voren als je er lekkere zure kappertjes bij neemt. Ik wissel de kleine hapjes af met Amsterdamse ui, mayonaise en zonnebloempitten, waardoor je papillen steeds opnieuw worden geprikkeld en de structuur heerlijke indrukken achterlaat. En natuurlijk neem ik af en toe een nipje wijn om de smaaksensaties lekker te laten knallen in de mond. Het is genieten.

Boterzachte parelhoen

Als tussengerecht kies ik de parelhoen met pastinaakcompote, romige gevogeltesaus en pompoenpitten. De parelhoen is boterzacht, niet te droog en lekker warm op het bord. Ook hier neem ik telkens kleine hapjes parelhoen die ik afwissel met de saus en pompoenpitten. Zo ervaar ik de zachtheid en de romige structuur extra goed, als ik daarna de iets knapperige pitten erbij voeg. Bij dit gerecht mis ik een beetje de sensatie van de sterke verschillen van smaak, omdat de saus enigszins overheerst.

Genieten van bittere spruitjes en damhert

Voor de derde gang kies ik wederom voor een Spaanse wijn en ditmaal een Rioja reserva. Ook heb ik gekozen voor de damhert-biefstuk met aardappelkaasmousseline, spruitjes en rodewijnjus. De biefstuk is zacht gegaard en mooi rood van binnen, zonder dat er te veel sap uitkomt. In de mond ervaar ik een ietwat droge, zachte structuur zoals wild hoort te zijn en als ik daar kleine stukjes aardappelkaasmousseline bij neem ervaar ik zout, zoet en vet apart en door elkaar. Een geweldige ervaring zijn de bittere spruitjes en ik geniet van iedere hap. Lekker afwisselen met de jus en ieder stukje is een happening. De rodewijnjus is niet te zoet en lijkt niet geheel te zijn afgeblust, wat een spannende boost geeft in de mond. Ik geniet, en zeker als ik af en toe een lekker nipje zachte rode wijn neem. Reserva betekent dat de wijnen later worden verkocht dan normaal en dat geeft mij altijd een net iets minder scherpe afdronk, wat ik erg prettig vind onder het eten.

Hemelse zoete afsluiting

De vierde gang sluit ik af met lauwwarme tarte tatin met vanille-ijs en merengue. Nu ben ik gek op zoet en dus is mijn mening in deze zeker gekleurd, maar de combinaties van de cake, de warme appel en het koude ijs is echt genieten. Bij iedere hap hoor ik mezelf ‘mmm’ zeggen en ik sluit mijn ogen onder het gezellige gesprek met elkaar. Af en toe een stukje merengue erbij en ik zuig de zoetheid uit alles wat in mijn mond terecht komt. Een heerlijke afsluiting.

Attente en gastvrije bediening

En dan nog even over de bediening. De gastvrouw is zeer accuraat en attent, houdt ons goed in de gaten en weet op een leuke wijze iets te vertellen over de wijnen. De muziek speelt mooi op de achtergrond en we voelen ons echt gast. Chef-kok Tom Tros hebben we helaas niet gezien, maar we geven hem een dikke voldoende. Voldaan gaan we na twee gezellige uurtjes naar onze kamers, want langer mogen we niet blijven zitten volgens de coronamaatregelen. Het voordeel is wel dat we niet meer naar huis hoeven, we rollen zo ons bed in met onze gevulde magen.

Sfeer & inrichting: 7
Bediening: 8
Eten & drinken: 8
Prijs/kwaliteit: 7,5

Wie is Ferry?

Ik ben Ferry Aker, 58 jaar en woon in Avenhorn. Zo’n vijftien jaar geleden begon mijn reuk vreemd te doen. Eerst rook ik overal diesel, later zure haring, en zelfs mijn kleding rook anders. De huisarts stuurde me meteen door naar de neuroloog. Na scans en onderzoeken bleek gelukkig dat er niets ernstigs aan de hand was, maar mijn reuk bleef achteruitgaan. Uiteindelijk werd mij verteld dat ik ermee moest leren leven. En dat heb ik gedaan. Ik was vooral opgelucht dat ik verder gezond ben.

Beroepsmatig en privé kom ik veel in restaurants. Uit eten gaan is voor mij nog steeds een feestje, al beleef ik het anders. Ik ruik niets meer, maar zoet, zout en zuur proef ik nog wel. En ik geniet enorm van structuren: mals draadjesvlees, knapperige augurk – en vooral combinaties die iets nieuws doen in je mond.

In sommige restaurants merkte ik dat chefs echt meedenken: gerechten met duidelijke smaken, meerdere structuren en kleine hapjes die je wél kunt ervaren. Toen dacht ik: dit moeten meer mensen met anosmie weten. Daarom heb ik Reuksmaakstoornis.nl benaderd met het idee om mijn ervaringen te delen. Gelukkig werd dat meteen enthousiast ontvangen.

Ik ga voor jullie op pad en vertel waar je ondanks reuk- of smaakverlies toch heerlijk kunt genieten. Hopelijk helpt mijn gids je om restaurants te vinden die de moeite waard zijn. Veel leesplezier en laat vooral weten wat je ervan vindt!

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.