Door Susanne de Bruin

Eind vorig jaar bracht Joke Boon haar tweede kookboek uit: ‘Bonen!’. Een boek bomvol recepten met bonen, peulvruchten, erwten en linzen. Met haar veelzijdige recepten wil Joke haar lezers laten zien dat je met gemak elke dag peulvruchten zou kunnen eten.

Boon heeft anosmie. Op vierjarige leeftijd verloor zij haar reukzin nadat zij aan haar amandelen geopereerd werd. Ze proeft zelf enkel tongsmaken, maar weet desondanks heerlijke gerechten te bedenken en bereiden voor zowel lekkerbekken met een beperkte smaakbeleving als voor smulpapen zonder reuk- of smaakstoornis.
Voor ze aan haar boek begon, blogde ze een jaar lang over bonen. Ze probeerde en elke dag een ander recept met bonen uit en schreef daarover.

Op gevoel
‘Het werd een geweldige, culinaire reis’, aldus de bevlogen kookboekenschrijfster. ‘Elke morgen werd ik in alle vroegte wakker met een recept in mijn hoofd. Voor ik aan de slag ging, schreef ik het hele recept alvast uit. Tijdens het bereiden bepaalde ik dan de hoeveelheden. Dat doe ik altijd op gevoel, of intuïtie. Ik kook natuurlijk al jaren met passie en lees daarnaast extreem veel kookboeken. Daardoor kan ik nu meestal wel inschatten hoeveel kaneel of kardemom er in een gerecht past. Ik luister altijd naar mijn gevoel.’
Aangezien ze zelf weinig proeft, schotelt ze haar nieuwste gerechten met liefde voor aan haar gezin, vrienden of zelfs een pakketbezorger. ‘Ik proef via de smaakpappillen van anderen. Als ik zie dat iemand gerechten lekker vindt, kan ik er ook enorm van genieten.’ Voor mij zelf is het belangrijk dat eten lekker voelt, een prettige mondbeleving. Bonen hebben een prettige structuur en een goede keelsmaak. Bovendien voel ik me er echt verzadig door. Daarnaast vind ik het belangrijk dat gerechten er aantrekkelijk uitzien, het liefst met veel kleur’, licht Boon toe.
Zelfs zoetigheid
Haar culinaire reis heeft geresulteerd in 144 recepten met peulvruchten. ‘Alle recepten zijn me even lief. Ik vond het geweldig om mensen die op voorhand stelden niet van bonen te houden, over de streep te trekken. Je kunt met peulvruchten zoveel meer maken dan soep of salades. In “Bonen!” staan zelfs recepten voor bonbons en truffels.’
Na haar jaar vol nieuwe bonenrecepten, maakte Boon alle recepten nog een keer. Waar nodig herschreef ze sommige recepten en al haar vers bereidde gerechten moesten natuurlijk ook mooi op de foto voor in het boek. ‘Tijdens het schrijven verbouwde een goede vriendin heel veel soorten peulvruchten in haar moestuin voor me. Daarnaast ben ik langs allerlei telers boeren gegaan. Zo belandde ik een keer bij boeren in Noord-Holland die nog grauwe erwten telen. Een soort kikkererwten maar in de overtreffende trap, zo lekker! Er ging een wereld voor me open die ik nog helemaal niet kende.’ Tijdens haar bezoekjes was Boon zelf ook niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken. ‘Bij sommige telers heb ik geholpen met oogsten. Dat was echt zwaar werk, ik heb veel bewondering en respect voor boeren en telers.’
In plaats van plofkip
Het is niet geheel toevallig dat “Bonen!” eind 2015 in de boekhandels verscheen. 2016 is namelijk door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationaal bonenjaar. ‘Bonen, of peulvruchten, zijn niet alleen ontzettend lekker en voedzaam, het zijn ook geweldige vleesvervangers. En als we in de toekomst de hele wereldbevolking willen blijven voeden, zullen alternatieven voor vlees steeds vaker moeten worden ingezet. Het lijkt mij een goede zaak als we in plaats van plofkip steeds vaker bonen of andere vleesvervangers eten. Zo wordt vlees vanzelf weer bijzonder, en ontstaat er een win-winsituatie’, besluit Boon.

Recept Linzentruffels
Voor plusminus 20-25 stuks afhankelijk van het formaat dat je maakt
50 gram amandelschaafsel
150 gram gare bruine linzen (zelf gekookt zonder zout) – daarvoor heb je plusminus 65 gram rauwe linzen nodig
50 ml honing
35 gram roomboter
1 flinke tl gemberpoeder
2 el Tia Maria of Cointreau
125 gram extra pure chocolade 76%
6 el cacaopoeder
Rooster de amandelen in een droge koeken-pan goudbruin en krokant. Let op: dit gaat snel. Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Doe de linzen, de honing, de roomboter, het gemberpoeder en de Tia Maria/Cointreau erbij. Draai tot een samenhangend geheel dat qua structuur lijkt op pindakaas.
Breek de chocolade in stukjes in een kom en verwarm in de magnetron op vol vermogen gedurende een minuut. Laat even staan en roer door tot het vloeibaar is en voeg dit bij het linzen-amandel mengsel. Roer goed door en laat het mengsel opstijven in de koelkast  of op een koele plaats, gedurende minimaal een uur.
Doe het cacaopoeder in een diep bord. Rol van het linzenchocolade mengsel kleine balletjes en rol die door het cacaopoeder. Leg ze op een gezellig schaaltje en stop de laatste alvast in je mond.