Per 1 september 2021 opende het smaakcentrum ‘Allesvoordesmaeck’ haar deuren in de Catharinahof in Grave. Aan het roer staat Wilko Lichteveld, wie onlangs zijn bevoegdheid voor het openen van een eigen smaakcentrum behaalde. In het smaakcentrum gaat hij mensen met smaakproblemen helpen om weer lekker en gezond te gaan eten en hier weer van te kunnen genieten.
Impact van een smaakprobleem
Smaakproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, het hebben van een reukstoornis is er hier een van. De impact die dit kan hebben op iemands eetlust begrijpt Wilko Lichteveld maar al te goed, hij werkt dagelijks met mensen die hiermee te maken hebben. Zijn missie is dan ook om deze doelgroep te helpen en daarbij echt een verschil te kunnen maken. Hij gaat met mensen in gesprek tijdens een smaaktest om hun smaakvoor- en afkeur in kaart te brengen. ‘Essentieel hierbij is het doen van maatwerk. Smaken verschillen namelijk, ook bij mensen die wel een normale smaakbeleving hebben. Het is daarom niet logisch om een generieke aanpak toe te passen om mensen met een smaakstoornis te helpen.’ legt Lichteveld uit. Iedereen die bij ‘Allesvoordesmaeck’ langskomt krijgt dan ook een individuele aanpak, met eigen recepturen en een persoonlijk coachingtraject. Daarbij wordt er ook wetenschap op losgelaten. Een geavanceerd computerprogramma berekent aan de hand van ingevoerde gegevens wat iemands smaakvoorkeuren zijn. Een veelbelovende combinatie van maatwerk en wetenschap dus.
Werkwijze
Een traject in het smaakcentrum start altijd met een uitgebreide smaaktest. Het gaat er bij deze test niet om wát je proeft, want dat is immers bij de meeste cliënten verstoord, het gaat erom wat je lékker vindt. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar verschillende smaken, maar ook naar de intensiteit van deze smaken.
Met de resultaten uit de test gaat Wilko Lichteveld aan de slag. Aan de hand van de smaaktest werkt hij een receptuur uit die de cliënt lekker vindt. Daarnaast maakt hij een smaakrapport met alle producten die de cliënt wel of niet lekker vindt. Met deze kennis worden er, aan de hand van de favoriete recepten van de geteste persoon, meer nieuwe recepten ontwikkeld. Deze gaat men proeven en beoordelen, en de informatie wordt weer verwerkt in nieuwe recepten. Zo coacht Lichteveld de cliënt, helemaal afgestemd op de persoonlijke smaakvoorkeuren. Door telkens nieuwe dingen te blijven proberen en kleine aanpassingen te doen aan de recepten, komt men er steeds beter achter wat men lekker vindt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat men zelfstandig verder kan na het coachingtraject, en weer geniet van eten en drinken op zijn of haar manier.
De proef op de som
Voorzitter van Reuksmaakstoornis.nl Kirsten Jaarsma neemt de proef op de som en ondergaat een smaaktest bij Wilko Lichteveld. Bij deze test wordt hij begeleid door Lobke van den Wijngaert, collega en eigenaar van het referentie-smaakcentrum in België. Wilko en Lobke volgden samen de opleiding tot chef gastro-engineering in Leuven bij Edwin Goossens, oprichter van het Center for Gastrology en smaaksturing.
Kirsten ruikt al sinds 2012 niets meer, na een val op haar hoofd. Vooral toen ze net haar reuk verloor is haar eetgedrag drastisch veranderd en ervaarde zij de verminderde smaak als een groot gemis. ‘Ik heb na mijn reukverlies bijna twee jaar geworsteld met het hervinden van het plezier in eten, omdat alles anders of nergens meer naar smaakte. Ik vond een bezoek aan een restaurant in het begin zelfs confronterend.’ legt Kirsten uit. Ze heeft zelf door de jaren heen haar eetpatroon aangepast en inmiddels heeft ze haar weg aardig gevonden naar een lekker en gezond voedingspatroon. Toch zijn er bepaalde recepten waar ze vroeger dol op was, die ze nu niet meer lekker vindt. Ze is benieuwd of Wilko en Lobke haar hierbij kunnen helpen.
Het doen van de smaaktest is confronterend voor Kirsten, ze beseft nog maar eens dat ze veel smaken niet herkent. Toch zijn er een aantal smaken die een overtuigende ‘lekker’ van haar krijgen, zoals de basissmaak zuur en bepaalde prikkelende smaken, waardoor Lobke en Wilko voor haar aan de slag kunnen. Nadat de gegevens die uit de smaaktest zijn gekomen zijn verwerkt, worden er een aantal van Kirstens favoriete recepten van vroeger herschreven op basis van deze gegevens. Deze mag ze gaan uitproberen. Een van deze aangepaste recepten is Hollandse hutspot. Dit is voor Kirsten sinds haar reukverlies ‘een warme oranje blubber’ zonder de herkenbare uiengeur. Het op maat gemaakte nieuwe recept valt erg in de smaak en Kirsten heeft de hutspot weer herontdekt: ‘Ik vind het echt fantastisch om een recept te krijgen wat echt speciaal voor mij ontwikkeld is zodat ik een optimale smaakbeleving heb.’
Aanmelden bij ‘Allesvoordesmaeck’
Vanaf 1 september is iedereen met een reuk- of smaakstoornis welkom bij Wilko Lichteveld in zijn smaakcentrum. Bij drukte is het mogelijk dat u op een wachtlijst geplaatst wordt.
Contactgegevens:
Adres ScC Allesvoordesmaeck: Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave
E-mail: info@allesvoordesmaeck.nl