Uit eten met Ferry – Restaurant Holtweijde

Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Lees zijn recensies om te ontdekken welke restaurants anosmie-proof zijn!


Smaakexplosies op Landgoed de Holtweijde

Door Ferry Aker

Op een mooie zomerse dag gingen wij, met twee fietsen op de trekhaak, naar Lattrop, een mooi dorp in de Twentse gemeente Dinkelland. Hier kun je fantastisch fietsen en genieten van de natuur. En mochten jullie erheen gaan, vergeet dan ook niet om het kunststadje Ootmarsum te bezoeken. Echt een aanrader.

Begenadigd chef-kok met een Bib Gourmand
Wat ook zeker een aanrader is, is een diner bij Restaurant Holtweijde op Landgoed de Holtweijde, waar chef-kok Rob Fiselier de scepter zwaait. Naast een begenadigd chef-kok is hij ook een gespecialiseerd dieetkok en heeft hij ervaring met restaurantbezoekers die slecht proeven door allerlei oorzaken. Bijna iedere wens kan deze chef-kok vervullen. En zijn restaurant bezoeken is ook geen dure aangelegenheid, wat in 2015 is beloond door Michelin met een Bib Gourmand. Dit betekent in het kort dat er fantastische gerechten worden geserveerd en een 3-gangenmenu niet meer kost dan 39 euro. Ik bedoel maar…

Sprankelend aperitief met een veelbelovende amuse
Mijn vrouw en ik bezoeken het restaurant met een bevriend stel en nemen na een aperitief plaats aan een mooie ronde tafel. Het restaurant zelf heeft een landelijke uitstraling, passend bij een landgoed. Veel hout en donkere meubels, erg gezellig om plaats te nemen. De gastvrouw is erg vriendelijk en we krijgen al snel de menukaart en de vraag of we iets willen drinken. Ik kies ditmaal voor een frisse cava om te beginnen, en van de uitgebreide wijnkaart kies ik een mooie fles Amarone Della Valpolicella van wijnhuis Monte Tondo.

De druif van een amaronewijn wordt handmatig geoogst en alleen de echt rijpe druiven worden geplukt. Daarna worden de druiven 120 dagen gedroogd, waardoor het vocht uit de druiven verdampt en ze 30 tot 40 procent van hun volume verliezen. Hierdoor ontstaat een geconcentreerde druif met een hoog suikergehalte, waar een wijn uit voortkomt met veel body en een mooie kleur. Vooral de body geeft een extra dimensie in mijn mond bij iedere slok van deze wijn. Het zijn helaas geen goedkope wijnen, anders zou ik zo’n mooie wijn altijd bestellen.

Uit de mooie en uitgebreide menukaart kies ik drie gangen van het Bib Gourmand-menu, te weten: als voorgerecht een pastrami van kalf, als hoofdgerecht geroosterde doradefilet en als nagerecht een parfait van witte chocolade. We kiezen daarnaast gezamenlijk nog een tussengerecht – Gaasterland kruidvarken. Onder het bestuderen van de menukaart genieten we alvast van een amuse van Coppes di Parmaham, met een crème van hazelnoot en couscous. Een heerlijke amuse met vettig vlees en een iets zurige crème, wat in de mond uitstekend combineert. De couscous geeft een extra structuur doordat deze een kleine bite heeft. Dit belooft wat.

Zo lekker dat ik er stil van ben
De eerste gang komt al vrij snel op tafel en wordt op een mooi bord geserveerd. Het geheel is een plaatje om naar te kijken. Het mooie samengedrukte stukje kalfsvlees ligt in een antiboise crème van zongedroogde tomaat, omringd met stukjes gekonfijte portobello, krokant van tartufo, tomaat en rauwe paksoi. De eerste hap is direct raak. Wat een explosie van smaken, structuur en sappen op de tong en in de mond! Iedere volgende hap is ook raak en ik concludeer dat ik zelden zo’n heerlijk afwisselend voorgerecht heb gegeten. Op een of andere manier geven alle componenten op het bord in combinatie met het vlees elkaar een extra boost in de mond. Ik word er stil van en ben echt aan het genieten. Dit voorgerecht is simpelweg geweldig.

Het tussengerecht ziet er ook heel mooi uit. Het stukje varken ligt tussen twee laagjes hardgebakken brioche in met daarbij gerookte eendenlever, een crème van hazelnoten en uitgebakken spek. De brioche is iets te hard en er ligt ook best veel op het bord, maar hiermee kan ik wel mooi combineren met de lever, het kruidvarken en de crème. Ik maak er toastjes van die in de mond voor een prima combinatie zorgen van harde structuur met zachte vulling. Maar eerlijk gezegd is dit gerecht best moeilijk voor mij, omdat te veel van dezelfde structuur de ervaring minder maakt. Los van de brioche zijn de ingrediënten erg lekker in de mond, van heerlijk zacht en fris naar knapperig en vettig.

Dan naar het hoofdgerecht. Op het bord zie ik drie doradefilets liggen met wederom couscous, groene kruiden, saffraan, peulen, shiitakes en krokant van tapioca. Wat niet op de kaart staat maar wel op het bord ligt is kroepoek van inktvisinkt en stukjes Italiaanse chioggiabiet. Vooral de kroepoek van inktvisinkt is voor mij een waar genot om te eten. De dorade is heerlijk zacht en geeft een warm genotsmoment in de mond. Ik begin te combineren en iedere hap is weer een nieuwe beleving in de mond. De kleine stukjes iets vettige vis leveren mooie structuren en smaaksensaties op in combinatie met de saffraanboter, biet, shiitakes en peulen. Neem daarnaast een hapje kroepoek tussendoor (en vergeet het slokje wijn niet te nemen!) en het is weer knallen in de mond. Helaas was er iets te weinig extra garnituur om ieder stukje vis te combineren, waardoor de laatste filet te veel van hetzelfde smaakte. Maar wederom mijn complimenten voor dit gerecht.

De perfecte afsluiting
Als laatste het dessert. De piramide van witte chocolade stond op een cremeux van eveneens witte chocolade en is omringd met gemarineerd rood fruit en macarons van pistache. De chocolade is hard en niet te koud, wat de smaken umami en zoet tegoed komt. Ik combineer alles wat er op het bord ligt en dat is wederom bij iedere hap weer genieten. Zuur, zoet en umami knallen in de mond en dat is precies wat een toetje moet doen. Ik geniet van het laatste slokje wijn en sluit af met een laatste hapje chocolade met gemarineerd fruit. Een betere afsluiting kan ik op dat moment even niet bedenken.

Het totaal is een geweldige ervaring waarbij ik als enige kanttekening wil plaatsen dat er iets meer garnituur op het bord mag, om langer te kunnen combineren. Als dit het geval zou zijn dan zou dit diner een dikke tien krijgen. Een echte aanrader voor iedereen die dit leest.

Beoordeling

Restaurant: Holtweijde
Plaats: Lattrop
Sfeer & Inrichting: 7
Bediening: 8,5
Eten & Drinken: 9
Prijs/Kwaliteit: 9,5

Totaal: 8,5