Uit eten met Ferry – Restaurant Liberté – NY Style bistro

Ferry Aker (59) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Lees zijn recensies om te ontdekken welke restaurants anosmie-proof zijn!

Aangename verrassing

Op een donderdagmiddag, eind september, waren mijn vrouw en ik aan het wandelen in het bos in Schoorl. Voor wie het Schoorlse bos met haar duingebied niet kent; een prachtige omgeving vol ongerepte natuur, prachtige duinen en sinds kort zelfs een gevarieerd bos wat steeds meer door bosbeheer wordt aangepakt om de diversiteit in het bos terug te krijgen. Je kunt er ook nog echt verdwalen, omdat de vele bospaadjes je eigen navigatie continu misleiden. Een aanrader dus voor de wandelaars en natuurliefhebbers.

Na onze wandeling besloten we even een kop koffie te drinken in het centrum van Schoorl. Direct aan de kruising, vlak bij de klimduin, zagen we dat het terras van het pas gerenoveerde restaurant open was. Hier zat voorheen restaurant de Viersprong. Het restaurant heeft sinds Pasen 2022 de mooie naam Liberté en wordt gerund door de nieuwe eigenaren Koert Hans Smit en Jeroen Klepper. Laatstgenoemde was hiervoor chef-kok bij twee strandpaviljoens genaamd Hemingway’s en Noorderlicht, gevestigd aan het strand in Bergen aan Zee. Enkele jaren geleden openden Smit en Klepper samen in Egmond aan de Hoef ook een restaurant met dezelfde naam. Kortom, een ondernemend duo met enorm veel ervaring in de horeca en keuken.

Wij namen plaats op het terras en bestelden een kop koffie. Een vriendelijke dame vroeg ons of we interesse hadden in de menukaart en we besloten hier een kijkje op te nemen. Het was eigenlijk nog te vroeg voor een uitgebreide hap, maar de wandeling was langer dan gepland en de trek was daardoor toch een beetje aanwezig. De kaart zag er trendy uit en we waren enigszins verbaasd over de gerechten die uitgebreid werden omschreven en zeker niet alledaags waren. Wat dacht u van een entree van Forel Crudo of een Slakken slow Esgargot. Of als special een Butcher’s choice of Shortrib uit de oven? Allen voorzien van uitgebreid omschreven ingrediënten. We kregen gewoon trek bij het lezen alleen al.

Waar zijn de camera’s?

We besloten beiden te gaan voor gerookte Bawykov zalmrug met crème cru, aji Amarillo, radijs en kruidenolie. Let wel, we zitten dus op een gewoon terras aan de hoofdweg in Schoorl en niet in een of ander chique restaurant. We werden steeds nieuwsgieriger. De koffie werd geserveerd en onze voorkeur meegedeeld. We besloten ook een flesje Spa rood te bestellen. De koffie was trouwens lekker heet en voorzien van een klein biscuitje. Prima dus.

Niet veel later werden de borden met zalm voor ons op tafel gezet en we zagen echt een prachtig opgemaakt bord voor ons! De zalm was amper te ontdekken onder de laag van allerlei kleurige eetbare bloemetjes, komkommer, radijs en nog veel meer. Onderin lag een groene jus waar de zalm rustig in lag te marineren. Het was zo mooi opgemaakt dat ik er gewoon een foto van moest maken, welke ik direct naar enkele vrienden stuurde met de mededeling dat ik toch echt enkel een kop koffie wilde drinken. Waar zijn de camera’s, zou je bijna denken. Kijk hoe mooi! Dit kom je niet overal tegen.

Het kan mooi opgemaakt zijn, maar is het ook zo lekker als het eruitziet? Jawel hoor, en meer dan dat. De zalm was heel kort gerookt en praktisch rauw. Een mooi stukje zalm waarbij de schijfjes op een natuurlijke wijze uit elkaar vielen bij het aanraken. Precies zo gesneden, dat er geen mes aan te pas hoefde te komen. Dat zie je niet vaak. Bij de eerste hap voelde ik de zachte, verse structuur en ik proefde dat het echt gerookt was. Dat lijkt wellicht een beetje gek, maar alles wat is gerookt geeft een aparte sensatie in de mond bij mij. Bijna alsof het een extra smaak is. Ik combineerde er weer op los door ieder schijfje zalm te combineren met komkommer of radijs, een viooltje, en met nog veel meer. Smaken en structuren te over, echt genieten geblazen. Wat een verrassing was dit.

Een recensie waard!

We besloten de menukaart nogmaals te vragen, omdat ik ter plekke besloot hier een recensie over te schrijven als het hoofdgerecht net zo bijzonder was als de zalm. Ik koos voor de pulled chicken: in Egmond Abdijbier slow roasted bio kip. Daarbij hummus, pijnboompitten, Bethlehem advieh, pickles en gehakte kruiden. Wat een mooie combinatie weer.

Bij het opdienen bleek ook dit gerecht prachtig bedekt met allerlei heerlijke bijzonderheden. Onderin wederom een zurige saus, maar ditmaal van zelfgemaakte uiencompote en gemarineerde komkommer. En ook hier was de smaak en structuur weer overweldigend. Zuur, zoet en zout walsten over de tong en de hummus was lekker zacht als spread. De zuren van de pickles en gemarineerde komkommer waren lekker scherp in combinatie met de zachte pulled chicken. Daarnaast kon ik lekker combineren met de pijnboompitten, waterkers en de aanwezige, ietwat bitter smakende, oranje blaadjes. Het bijgeleverde brood was lekker krokant en net voldoende om mee af te wisselen.

Het was wederom genieten. Oftewel, een recensie waard. En de prijs was ook zeer aangenaam, zeker als je ziet hoeveel werk dit moet zijn in de keuken om het zo mooi te serveren. De zalm kostte €13,- en de pulled chicken €23,-. Dus mocht u binnenkort Schoorl bezoeken? Neem dan zeker even plaats in Liberté, de New York Style Bistro.

 

Bawykov zalmrug is een 100% ambachtelijk gerookte zalm naar een uniek recept van SVH meesterkok Rien Heemskerk. Deze zalm wordt koud gerookt. 

Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en meestal opgediend als spread. Het bevat veel eiwitten en voedingsvezels en vitaminen. Erg gezond dus. 

Bethlehem Advieh is een specerijenmix van o.a. kardemomzaden, korianderzaad, komijn, kaneel, gedroogde rozenblaadjes en steranijs. 

 

Sfeer en inrichting 7,5

Bediening 9

Eten en drinken 9

Prijs / kwaliteit 9 

 

Eindcijfer 8,7