Wat is reuktraining?

Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel ‘fysiotherapie voor de neus’.

Voor wie is reuktraining?

Reuktraining is mogelijk voor iedereen die te maken heeft met een reukstoornis als gevolg van een virusinfectie (zoals een verkoudheid, griep of het coronavirus) of als gevolg van hoofdletsel. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van een reukstoornis waarbij reuktraining kan helpen, waar nog minder over duidelijk is.

We weten wel dat reuktraining bij mensen met aangeboren anosmie (vanaf de geboorte niet kunnen ruiken) doorgaans niet werkt. Bij hen mist de bulbus olfactorius, het deel dat reukprikkels naar de rest van de hersenen stuurt.

Twijfel je of reuktraining voor jou kan helpen? Raadpleeg dan je huisarts of kno-arts.

Reuktraining: hoe doe je dat?

Zorg eerst dat je de juiste geurflesjes in huis hebt. Je kunt een complete geurset kopen bij KNO-winkel.nl, of losse flesjes bij bijvoorbeeld Holland & Barret of het Kruidvat. De geuren die je nodig hebt voor de eerste set zijn: roos (bloemig), kruidnagel (kruidig), eucalyptus (prikkelend) en citroen (citrus).

Reuktraining uitvoeren

Nadat je de reuktraining-set binnen hebt kun je beginnen. Hierbij ruik je twee keer per dag (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds) 20 seconden lang aan elk flesje. Zorg dat je met aandacht ruikt en er goed de tijd voor neemt. Het is niet erg als je niets ruikt of als je de geuren niet herkent. Daarvoor train je immers. Belangrijk is dat je tijdens het ruiken bewust bent van de geur waar je aan ruikt. Ga dus niet blind ruiken.

Tip: bewaar de flesjes in het zicht, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. Dan vergeet je ze minder snel en herinneren ze je telkens aan het doen van de reuktraining.

Hoe lang moet je reuktraining volhouden?

Het is belangrijk dat je de reuktraining minimaal 24 weken volhoudt. Ook als je geen verbetering merkt, wordt aangeraden om de training af te maken.

Na 12 tot 24 weken kun je overstappen naar een volgende geurset, met vier nieuwe geuren. Als je twijfelt of je klaar bent voor een nieuwe set kun je dit het beste even overleggen met je kno-arts.

Lees ook de folder van het Reuk- en smaakcentrum van ziekenhuis de Gelderse Vallei (hét expertisecentrum op het gebied van reukstoornissen) over het uitvoeren van de reuktraining.

Reuktraining app ter ondersteuning

Reuktraining.nl

Update mei 2024: Onze Reuktraining.nl app is helaas niet langer beschikbaar, omdat de beheerder zijn bedrijfsactiviteiten heeft gestaakt. We zijn echter al bezig met de ontwikkeling van een nieuwe, verbeterde app. Deze hopen we in het laatste kwartaal van 2024 te kunnen lanceren. Bedankt voor uw geduld en begrip.

Klik hier voor de Privacyverklaring Reuktraining.nl

Privacyverklaring Reuktraining.nl

Anosmie-vereniging
Postbus 91
4000 AB Tiel
KvK-nummer: 34143935

Laatste update [03/10/2019]

Dit is de privacyverklaring van de Reuksmaakstoornis app van Anosmie-vereniging (hierna: ‘we’, ‘wij’ of ‘ons). Deze privacyverklaring informeert je over ons beleid met betrekking tot het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens wanneer je onze app gebruikt. Wij respecteren de privacy van onze gebruikers en gaan daarom uiterst zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om.

Voor welke doelen verwerken wij persoonsgegevens?

Onze app verwerkt persoonsgegevens met het doel om de app te laten functioneren, voor toekomstige verbetering van de app en de gebruikte methode voor geurtraining in de app. Tenslotte kunnen sommige gegevens ook voor wetenschappelijke doeleinden worden verwerkt.

Welke persoonsgegevens verwerken wij?

Downloaden van de app

Om de app te downloaden koppelen wij een unieke code aan jouw apparaat. Deze unieke code is nodig voor de uitvoering van de gebruiksovereenkomst. De app mag overigens enkel gebruikt worden door gebruikers boven de 16 jaar.

Gebruik van de app

Voor het gebruik van de app vragen we je om de volgende gegevens in te vullen:

  • geslacht
  • de oorzaak van een verminderd reukvermogen
  • of de diagnose is gesteld door een medisch professional of niet
  • de duur van het verminderd reukvermogen
  • het hebben van ervaring met reuktraining
  • omschrijving van het reukvermogen
  • informatie die je verstrekt wanneer je contact met ons opneemt
  • informatie die je verstrekt in het geur-dagboek indien je van die functie gebruik maakt

Door het invullen van deze gegevens geef je ons expliciete toestemming om deze gegevens te verwerken. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor het gebruik van de app.

Hoe lang bewaren wij de persoonsgegevens?

Alle door jou ingevulde gegevens bewaren wij maximaal vijf jaar vanaf het moment van invoer. Alle overige persoonsgegevens verwerken wij zolang je de app gebruikt.

Delen van persoonsgegevens met derden

Jouw persoonsgegevens worden door Anosmie-vereniging gedeeld met de app ontwikkelaar GainPlay Studio B.V. Daarnaast worden de persoonsgegevens opgeslagen op de servers van One.com. Deze servers bevinden zich binnen de Europese Unie. Ten slotte stelt deze app Google in staat om gegevens over het apparaat waar je deze app mee gebruikt, zoals type mobiele internetbrowser, type mobiele apparaat, unieke apparaat-ID’s.

Anosmie-vereniging is gerechtigd de door jou ingevulde gegevens te delen met een beperkt aantal industriële en wetenschappelijke partners. Het doel hiervan is (uitsluitend) om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de wijze waarop het gebruik van de app invloed heeft op de geurervaring van de gebruiker en hoe de methode van reuktraining verder kan worden verbeterd. Het betreft bijvoorbeeld de door jou ingevulde informatie en gegevens over welke functies het meest worden gebruikt in de app.

Behoudens de hiervoor genoemde partijen deelt jouw persoonsgegevens nooit met andere partijen tenzij enige wettelijke verplichting Anosmie-vereniging daartoe verplicht.

Jouw rechten

Indien jouw persoonsgegevens door ons worden verwerkt kun je je kosteloos beroepen op de volgende rechten. Je hebt het recht om inzage te verzoeken in jouw persoonsgegevens. Tevens heb je het recht op rectificatie van je persoonsgegevens. Onder omstandigheden heb je recht op verwijdering van je persoonsgegevens, beperking van de verwerking van je persoonsgegevens, en de overdracht van je persoonsgegevens aan een ander bedrijf. Ten slotte kun je bezwaar maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens.

Indien je van deze rechten gebruik wilt maken kun je contact opnemen via secretariaat@reuksmaakstoornis.nl. Na controle van jouw identiteit streeft Anosmie-vereniging ernaar om jouw verzoek binnen vier weken af te handelen.

Recht om toestemming in te trekken

Indien wij jouw gegevens verwerken op basis van (expliciete) toestemming, heb je ook altijd het recht om deze toestemming voor de toekomst weer in te trekken. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar secretariaat@reuksmaakstoornis.nl met de mededeling dat je jouw toestemming intrekt. Je kunt jouw toestemming ook intrekken door de app van Anosmie-vereniging zelf te verwijderen.

Klacht

Ten slotte heb je het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens over de verwerking van jouw persoonsgegevens door Anosmie-vereniging.
Wij kunnen deze privacyverklaring wijzigen en raden je daarom aan om deze regelmatig te raadplegen.

Wetenschappelijk bewijs voor reuktraining

Reuktraining is ontwikkeld door Dr. Thomas Hummel, wetenschapper aan de universiteit van Dresden. Het is wetenschappelijk bewezen dat reuktraining kan helpen. Dit betekent echter niet dat er altijd bij iedereen resultaat geboekt wordt. Toch wordt reuktraining door veel kno-artsen geadviseerd.

Wetenschappelijke onderzoeken naar reuktraining:

Reuksmaakstoornis.nl is een patiëntenvereniging. Wij raden reuktraining aan, gebaseerd op advies van kno-artsen en wetenschappers en op basis van de meest actuele informatie die wij hebben. Wij halen hier uiteraard geen commercieel of ander gewin uit. De app Reuktraining.nl is géén medisch hulpmiddel, maar kan gebruikt worden ter ondersteuning van de uitvoering van reuktraining.


Naar boven ↑