Reuktraining: veelgestelde vragen

Wat is reuktraining?
Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel ‘fysiotherapie voor de neus’.

 

 

Waarom reuktraining?
Na een periode van reukverlies moet de reukzenuw herstellen. De hersenen hebben een tijdje geen prikkels gekregen, en je kunt ze trainen om de prikkels weer te herkennen. Er is wetenschappelijk aangetoond dat reuktraining werkt bij ongeveer 40 tot 60% van de mensen. Daarbij is de combinatie van geheugen en herhaling van dezelfde geuren belangrijk. Helaas kan van tevoren niet met zekerheid worden voorspeld of reuktraining gaat werken, daarom wordt het aan vrijwel iedereen met reukverlies geadviseerd door KNO-artsen en wetenschappers: baat het niet dan schaadt het niet.

Voor wie is reuktraining geschikt?
Iedereen die te maken heeft met reukverlies of reukvervormingen als gevolg van een virus (zoals COVID-19, de griep of een verkoudheid) of als gevolg van hoofdletsel kan baat hebben bij reuktraining. In deze gevallen is er kans op herstel, en kan training van de zenuwverbindingen het herstel bevorderen.

Wie heeft reuktraining bedacht?
Reuktraining is ontwikkeld door Dr. Thomas Hummel, een van de meest vooruitstrevende wetenschappers op het gebied van de behandeling en onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen. Hij is werkzaam aan de Universiteit van Dresden. De reuktrainingmethode die hij bedacht wordt over de hele wereld gebruikt.

Welke geuren zijn het meest geschikt voor reuktraining?
In principe zijn alle voor jou bekende geuren geschikt om mee te trainen, zolang dit een voor jou herkenbare geur is. In de reuktrainingsets van de KNO-winkel is een selectie gemaakt volgens de geurprofielen die Dr. Thomas Hummel aanbeveelt: elke set bevat geurflesjes met de profielen: kruidig (bijvoorbeeld kruidnagel), bloemig (bijvoorbeeld roos), citrus (bijvoorbeeld citroen) en prikkelend (bijvoorbeeld eucalyptus).

Welke soorten geurflesjes zijn geschikt om te gebruiken voor reuktraining?
Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van essentiële oliën, met echt plantenextract. De geuren moeten geschikt zijn om te inhaleren. Je kunt de sets kopen bij de KNO-winkel, maar ook zelf de geuren los aanschaffen bij bijvoorbeeld Holland & Barret.

Kan ik ook reuktraining doen met geuren die ik al in huis heb, zoals kruidenpotjes?
Dat kan zeker, en we adviseren ook om zoveel mogelijk aan voor jou bekende geuren te blijven snuffelen. Wel is het zo dat de essentiële oliën extracten van geuren zijn en dus veel sterker ruiken dan de potjes in je keukenkastje. Je zult deze geuren dus wellicht sneller opnieuw ruiken, het is een effectievere training.

Hoelang moet ik reuktraining volhouden?
Het is belangrijk dat je de reuktraining minimaal 24 weken volhoudt. Ook als je geen verbetering merkt, wordt aangeraden om de training wel af te maken: het is geen kortetermijnoplossing, maar eentje van de lange adem. Na 12 tot 24 weken kan je overstappen op een volgende set, met vier nieuwe geuren.

Heeft het bij reuktraining zin om na de aanbevolen tijd door te gaan als ik nog geen resultaat zie?
Dat weten we niet zeker, maar we adviseren om wel door te gaan. Er zijn gevallen bekend die ook na een langere tijd pas resultaat zagen. Zeker als het in je systeem zit en het kost je weinig moeite, is het advies om ermee door te gaan. Valt het je mentaal zwaar en vind je het heel moeilijk om het vol te houden? Dan kan het om frustratie te voorkomen wellicht verstandiger zijn om er toch mee te stoppen.

Kan ik meerdere reuktrainingsets tegelijkertijd gebruiken?
Het kan geen kwaad om met meer dan vier geuren te oefenen, maar houd er wel rekening mee dat dit veel tijd kost. Vooral na een paar weken kan het moeilijk zijn om het vol te houden en kun je je motivatie verliezen. Hoe meer geuren, hoe meer moeite het natuurlijk is.

Heeft reuktraining ook zin als ik parosmie heb?
Ook als je parosmie (geurvervormingen) hebt kan je baat hebben bij reuktraining. Het principe blijft hetzelfde: je traint de hersenen om de geuren weer op de juiste manier te herkennen. Als de geuren uit de potjes heel erg vies ruiken voor jou, en je het daarom moeilijk vindt om vol te houden kun je eventueel andere geuren uitproberen die minder vervormd ruiken.

Waarom zou ik de app Reuktraining.nl ter ondersteuning gebruiken?
Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat reuktraining versterkt wordt door de combinatie van het ruiken aan geuren en het zien van een afbeelding van deze geur. De app Reuktraining.nl zorgt ervoor dat je op speelse wijze meerdere zintuigen tegelijkertijd aan het werk zet, doordat je naar de afbeelding kijkt van wat je ruikt. Daarnaast helpt de app je om de training makkelijker vol te houden: je speelt een spelletje terwijl je ruikt en voor je het weet zijn de 20 seconden voorbij. Ook kun je je voortgang bijhouden in een digitaal dagboek. Dit houdt je gemotiveerd en je kunt je voortgang later teruglezen. De app is gratis te downloaden.

Lees hier meer over reuktraining.