Deze FAQ is tot stand gekomen in samenwerking met wetenschappers van het Reuk- en smaakcentrum in Ede, de KNO-vereniging en de reukpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft
Een groot deel van de mensen die zich sinds februari/maart hebben gemeld met reuk- en smaakverlies zonder andere symptomen bleken later corona te hebben of hebben gehad
Andersom heeft 50% van de mensen die besmet zijn (voor zover bekend) met COVID-19 last van reuk- en/of smaakverlies als een van de symptomen
Uit onderzoek blijkt dat er twee groepen patiënten zijn:
Een groep die reuk en smaak heel snel verliest en binnen 2 tot 3 weken weer bijna helemaal herstelt.
Een groep die langduriger last heeft van reuk- en smaakverlies. Het lijkt er hier op dat er een groter verlies/ergere beschadiging is.
Ja, laat je altijd testen. Reuk- en smaakverlies zijn officiële symptomen van corona, en staan dus bij het RIVM op de lijst met klachten waarvoor je je kunt laten testen. Neem contact op met de GGD bij jou in de buurt om een afspraak te maken.
Ja, dit is verstandig. Zelfs als de uitslag van je test negatief is, is het nog steeds niet volledig uitgesloten dat je geen corona hebt. Volg te allen tijde het advies van het RIVM op: bij klachten blijf je thuis. Houd je aan de aangegeven quarantaineperiode van 10 dagen.
Na 7 tot 10 dagen sinds je eerste symptomen ben je nauwelijks nog besmettelijk. Houd je ALTIJD aan de isolatieperiode van 10 dagen. Na deze isolatieperiode hoeft je reuk- en smaakvermogen nog niet verbeterd te zijn, dit kan meer tijd nodig hebben. Dit betekent niet dat je dan nog steeds besmettelijk bent. Vraag bij twijfel advies bij de GGD.
De eerste stap is al gezet: je hebt een steungroep gevonden en bent jezelf aan het informeren. Het hebben van de juiste steun en een reuktraining worden als eerste aangeraden. Je kunt eventueel advies inwinnen bij je huisarts.
Is je reuk en smaak na 4 tot 8 weken nog niet teruggekeerd? Breng dan een bezoek aan je huisarts, deze kan je eventueel een verwijzing geven naar een KNO-arts in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Deze kan je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen voorschrijven en advies geven.
Tijd is de belangrijkste behandeling: heb geduld en geef je reukorgaan de kans om te herstellen
Reuktraining: je kunt zo snel mogelijk beginnen met reuktraining. Deze kun je gemakkelijk vanuit huis doen, met behulp van een geurset en met behulp van onze app, reuktraining.nl. Deze kun je gratis downloaden via de Apple Store of Google Play Store. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een consequente reuktraining het reukorgaan en de hersenen geprikkeld en geactiveerd worden. Dat zorgt ervoor dat de reuk deels, of in sommige gevallen zelfs helemaal terug kan komen.
Medicatie: het effect van bepaalde medicijnen is moeilijk te bepalen, dit is bij iedereen anders. Gebruik nooit zomaar medicijnen of middelen, maar raadpleeg altijd je arts. Dit geldt ook voor het gebruik van vitaminen en supplementen.
Er zijn aanwijzingen van herstel bij: steroïden-sprays (alleen op recept verkrijgbaar). Het effect van deze medicatie is bij iedereen anders en er is altijd risico op bijwerkingen. Overleg met je arts of dit voor jou zou kunnen werken
Er is GEEN bewijs van herstel bij het gebruik van de volgende medicijnen en middelen: Zink, Gingko, vitamine A-supplementen
Er is nog te weinig bekend over de werking van: Alpha liponzuur, vitamine A-druppels en Omega 3-supplementen. Om te weten of deze middelen kunnen helpen bij reukverlies, is meer onderzoek nodig.
Er is nog helemaal niets bekend over de werking van: N-acetyl-cysteine, Vitamine C, stamcelimplantatie of PRP-injecties (injecties met lichaamseigen bloedplasma). Om te weten of deze middelen kunnen helpen bij reukverlies, is meer onderzoek nodig.
Stoppen met roken zal het herstel hoogstwaarschijnlijk versnellen
In Nederland zijn er inmiddels meer dan 880.000 [1] besmettingen met COVID-19 geregistreerd. De exacte cijfers zijn moeilijk te bepalen, maar tussen de 30- en 90% van de besmette mensen kampen met reuk- en/of smaakverlies.
Reukverlies bij corona ontstaat bij de meeste patiënten waarschijnlijk door een zwelling van de bulbus of een beschadiging van het reukepitheel[2]. Dit epitheel ligt bovenin de neus. Hierdoor kunnen de signalen die geurmoleculen normaal gesproken opwekken niet of minder goed doorgegeven worden aan de hersenen. De signalen worden niet omgezet in het bewust ruiken van een geur. Het reukepitheel moet eerst herstellen voor geuren weer (goed) waargenomen kunnen worden.
Anosmie
Anosmie is de naam voor het totale verlies van je reukvermogen.
Het is mogelijk om volledig te herstellen van anosmie, al is dit niet bij iedereen het geval. Overleg met je arts wat de mogelijkheden zijn voor een behandeling
Je kunt zelf altijd beginnen met een reuktraining.
Er zijn verschillende vormen van anosmie, een reukstoornis is niet voor iedereen hetzelfde. Lees hier meer over de verschillende vormen
Parosmie
Parosmie is een vorm van anosmie waarbij er nog wel geuren worden waargenomen, maar deze op een andere manier worden geregistreerd. Je neemt de geuren dus anders waar: bekende geuren ruiken ineens heel vies, of juist heel lekker.
Parosmie zien we soms bij patiënten die daarvoor helemaal niks meer konden ruiken. Het kan dus een teken zijn dat je aan het herstellen bent.
Bij kortdurend reukverlies is het niet nodig om direct een MRI-scan te laten maken. Mocht het reukverlies langer duren dan kan het wel nuttig zijn, om te onderzoeken of er schade is ontstaan. Een scan kan pas goed beoordeeld worden als het verhaal achter te patiënt bekend is, dus als de context duidelijk is. Er zal dus altijd eerst vooronderzoek gedaan moeten worden voordat het zin heeft om een MRI-scan te laten maken. Overleg met je arts of het in jouw geval nuttig kan zijn om een MRI-scan te laten maken.
We kunnen geen 100% garantie geven dat iedereen zal herstellen, maar je maakt een goede kans. Dit blijkt uit de cijfers die er tot nu toe in Engeland[3] te zien zijn.
Vier weken na de besmetting en het reukverlies:
50% van de mensen is volledig hersteld
40% van de mensen merkt verbetering
Slechts 10% van de mensen ziet geen verbetering
Acht weken na de besmetting en het reukverlies:
76% van de mensen is volledig hersteld
20% van de mensen merkt verbetering/is deels hersteld
4% van de mensen ziet geen verbetering
Bij reukstoornissen veroorzaakt door andere virussen zoals een griep of verkoudheidsvirus zien we na maanden en zelfs jaren nog steeds verbetering. Als jij dus niet binnen deze cijfers valt is er dus nog steeds kans op herstel.
Reuksmaakstoornis.nl is onze patiëntenvereniging voor iedereen die te kampen heeft of heeft gehad met een reuk- of smaakstoornis. De vereniging bestaat 20 jaar en heeft als belangrijkste missie het faciliteren van lotgenotencontact en informatievoorziening. Voor leden is er een besloten Facebookpagina waar je met anderen in contact kunt komen. Speciaal voor mensen met reukverlies na COVID-19 is er een aparte Facebookgroep opgericht, hiervoor hoef je geen lid te zijn van de vereniging.