Zaterdag 11 juni was de 1e kookworkshop “Eet goed voor jezelf’ voor mensen met geur- en smaakverlies of – verandering. Op de prachtige kooklocatie Heeren van Driebergen vertelde Eric-jan, Chef en verbonden aan @etenwelzijn, over smaak en over wat je zelf kunt doen om tóch meer smaakvol te kunnen eten. Of hoe je meer plezier aan eten kunt beleven als eten een uitdaging is, doordat je bijvoorbeeld weinig of geen geur en smaak (meer) hebt of als bepaald eten vies ruikt of smaakt.

Onder begeleiding van Eric-jan gingen de deelnemers aan de slag met hapjes en gerechtjes op maat. Het samen koken, het eten van de gerechtjes en de gesprekken tussendoor en na afloop zorgen voor een laagdrempelig onderling contact en erkenning. Een deelnemer: “Ik ben blij dat ik de recepten ook thuis kan gebruiken. Zo kan ik ze in de basis voor mezelf aanpassen. En wat fijn, die herkenning bij anderen!”

De deelnemers namen veel tips mee naar huis, van Eric-jan én van elkaar. Hoe focus je bijvoorbeeld op presentatie en mondgevoel? Welke smaakcombinaties, smaken of kruiden kun je wél gebruiken bij smaakverandering? “Goeie tip van Eric-jan, als ik uienchutney als smaakmaker dóór de stamppot doe vind ik het wel lekker!”. En “als je door geurverlies zelf niet kunt controleren of iets nog eetbaar is: voer de kip of melk waarover je twijfelt aan de kat. Als die het niet eet, zelf ook niet doen!”

Voor Platform Patiënt en Voeding was hun doel voor deze workshop zeker geslaagd: mensen zelf sterker maken oftewel #Patientempowerment.

reuksmaakstoornis.nl | IC Connect & FCIC | Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)  | Patiëntenfederatie Nederland | Platform Patiënt en Voeding

#koken #smaakbelemmering #geurverlies #smaakverlies #smaakoplossing

Ook meedoen aan een kookworkshop? Er zijn nog plaatsen vrij op verschillende data in juli, september en oktober ! Aanmelden kan via: https://bit.ly/3PTqRft
Meer informatie op Eet goed voor jezelf – Vier Keer Beter

Bron:  Vier keer beter