Ik kan niet meer ruiken, wat nu?

Je komt erachter dat je ineens het versgebakken brood bij de bakker niet meer kunt ruiken, of je favoriete parfum niet meer ruikt. Wat is er aan de hand? Je hebt plots geen reuk meer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het coronavirus is op dit moment de meest voorkomende oorzaak van reuk- en smaakverlies. Dit virus heeft ervoor gezorgd dat deze symptomen bij veel mensen het afgelopen jaar realiteit zijn geworden. Toch zijn er nog genoeg andere oorzaken mogelijk waardoor je te maken hebt met geur- en smaakverlies. Wij vertellen je hier graag meer over.

Geen reuk en smaak meer door corona

Geur- en smaakverlies is één van de meest voorkomende symptomen van Covid-19, ook wel bekend als het coronavirus. Van de een op de andere dag kun je niet meer ruiken en proeven en heb je ook last van hoofdpijn en vermoeidheid. Hoe komt dit?
Wetenschappers denken dat de cellen in het reukorgaan zijn aangetast. Bij de meeste mensen herstelt dit vanzelf gedurende een aantal weken tot maanden. Het is ook mogelijk dat het herstel langer duurt, en dat je tijdens het herstel te maken krijgt met geurvervormingen (parosmie) en geurhallucinaties (fantosmie). Lees hier meer over reuk- en smaakverlies door corona.

Toch zijn er ook een hoop mensen die niet meer ruiken en proeven en niet besmet zijn met het coronavirus. Wat is er dan aan de hand?

Reuk- en smaakverlies, maar geen corona

Ieder jaar zijn er weer een hoop mensen die in de winterperiode minder goed kunnen ruiken. Dit is vaak het gevolg van verkoudheid en griep. Dit gaat vaak gepaard met minder proeven en hierdoor minder eten en drinken. In de meeste gevallen herstelt de reuk en de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid verdwenen en de neus niet meer verstopt is. Toch komt het ook voor dat men langdurig te maken heeft met reuk- en smaakverlies, zonder neusverstopping. Wat zijn hier de oorzaken van?

Verlies reuk en smaak: oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van reuk- en smaakverlies.

Virus of verkoudheid

Na een fikse griep of een heftige verkoudheid kan het zijn dat je reuk wegblijft. Het is bekend dat virusinfecties, zoals het coronavirus of het griepvirus, reukverlies kunnen verzoorzaken. Vaak herstelt het weer, maar dit is niet altijd het geval.

Medicijnen

Bij ieder medicijn wordt een bijsluiter meegegeven. Hier staat altijd precies wat de meest voorkomende bijwerkingen kunnen zijn. Bij sommige geneesmiddelen is dit tijdelijk reuk- en smaakverlies.

Ongeluk of operatie

Reukverlies na een ongeluk is daarnaast ook een veel voorkomende oorzaak van reukverlies. Dit komt vaak door hoofdletsel waarbij iemand een harde klap heeft gehad op het voor- of achterhoofd.

Ook tijdens een operatie aan de neus komt het weleens voor dat de reuk daarna verdwijnt. Het is mogelijk dat er tijdens de operatie iets beschadigd is, of dat je reukorgaan tijd nodig heeft om te herstellen na een ingrijpende operatie. Raadpleeg je kno-arts hierover.

Ouderdom

Hoe ouder we worden, hoe minder goed we gaan ruiken. Dit geldt niet voor iedereen, maar wel voor een grote groep mensen. Het is dus niet vreemd dat een ouder iemand minder goed ruikt, al wordt het wel als heel vervelend ervaren.

Reuk- en smaakstoornis

Er bestaan verschillende soorten reukstoornissen. Het volledige verlies van je reukvermogen noemen we anosmie, dit is de meest voorkomende reukstoornis. Op onze website leest je meer over de verschillende aandoeningen. We kunnen reukstoornissen grofweg in drie categorieën indelen:

Transportreukstoornis

Bij een transportreukstoornis kunnen de geurmoleculen het reukorgaan niet bereiken door een verstopping in de neus. Dit is bijvoorbeeld het geval bij poliepen of bij een verkoudheid waarbij het neusslijmvlies opgezwollen is.

Zenuwreukstoornis

Bij een zenuwreukstoornis is het reukorgaan beschadigd. Dit wordt veroorzaakt door een virusbesmetting, zoals het griepvirus en het coronavirus, of door hoofdletsel.

Aangeboren reukstoornis

Er zijn ook mensen die nooit hebben kunnen ruiken. Bij deze mensen mist de bulbus olfactorius, waardoor geuren niet aan de hersenen doorgegeven kunnen worden. Dit komt ook wel voor bij mensen met een erfelijke aandoening, zoals het syndroom van Kallmann. We noemen dit een aangeboren reukstoornis of congenitale anosmie.

Iets ruiken wat er niet is

Het is mogelijk dat je geuren ruikt die er niet zijn. Je hebt dan te maken met geurhallucinaties, ook wel fantosmie genoemd.

Geurvervormingen

Het is mogelijk dat geuren anders ruiken, of zelfs heel erg stinken. Je hebt dan te maken met parosmie of met troposmie.

Reuktraining met reuksmaakstoornis.nl

Wil je het herstel van je reuk bevorderen? Dit is mogelijk door middel van reuktraining. Met onze app reuktraining.nl kun je met verschillende oefeningen je reuk en smaak weer terugkrijgen. Weet je niet zeker of reuktraining bij jou zou kunnen helpen? Neem contact met ons op, of vraag het aan je huisarts of kno-arts.

Impact van een reuk- en smaakstoornis

Een reuk- of smaakstoornis heeft enorm veel impact op het dagelijks leven. Door een reukstoornis ruik je misschien iets anders, heel weinig of helemaal niks. Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je goed kunt ruiken omdat je met je reuk gevaren zoals vuur en gevaarlijke gassen op tijd kunt ruiken. Ook kan het een probleem zijn als je bedorven voedsel of je eigen lichaamsgeur niet meer ruikt.

Voedingspatroon

Een groot deel van je smaakbeleving bestaat uit je reuk. Als je niet meer kunt ruiken, zal dus ook je smaak veranderen. Dit heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven, sommige mensen verliezen hierdoor het plezier in eten. Als je een blijvende reukstoornis hebt, kun je je voedingspatroon aanpassen om uit te vinden wat jij nu wel lekker vindt. Zo kunnen textuur, kleur en sterke basissmaken een maaltijd lekkerder maken.

Ervaringen delen

Boven alles is het verlies van je reukvermogen een groot gemis. Je mist niet alleen de geuren van lekker eten, maar ook van het pasgemaaide gras, de geur van je partner en kinderen, de geur die je ruikt als je in het bos loopt. Ook geurherinneringen heb je niet meer. Voor veel mensen is dit enorm moeilijk. Het praten met lotgenoten en mensen in je omgeving kan helpen. Word lid van onze vereniging of praat mee op onze Facebookpagina.

Smaakstoornis

Een smaakstoornis gaat vaak gepaard met een reukstoornis. Het is belangrijk dat je ook dan gezond en gevarieerd blijft eten. Veel mensen kiezen ervoor verschillende smaken door elkaar te proeven om zo hun smaakvermogen terug te krijgen. Dit werkt helaas lang niet altijd zo. Ga voor tips en advies naar je arts of naar een diëtist.