kliniekZiekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat in nauwe samenwerking met de Universiteit van Wageningen een gespecialiseerde reuk- en smaakkliniek opstarten. De reuk- en smaakkliniek wordt een uniek centrum in Nederland. Het zal zich specialiseren in het diagnosticeren, behandelen en onderzoeken van stoornissen in reuk en smaak met de nieuwste kennis op dit gebied. Zo krijgen reuk- en smaakstoornissen de aandacht die ze verdienen. De kliniek zal naar verwachting in oktober 2014 operationeel zijn. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen.

Op woensdag 23 april werd het nieuws van de oprichting van de kliniek bekend gemaakt op een speciale bijeenkomst in het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Tijdens een speciale ‘Food for thought’ bijeenkomst voor wetenschappers en mensen uit de medische wereld, presenteerden dr. Dieuwerke Bolhuis van de Universiteit van Wageningen en kno-arts dr. Wilbert Boek van het Ziekenhuis Gelderse Vallei het initiatief. In de presentaties werd duidelijk dat er een grote behoefte is aan een dergelijk gespecialiseerd centrum waar beide instituten nauw samen gaan werken.

dr. Wilbert Boek

Dr. Wilbert BoekDe Universiteit van Wageningen is een autoriteit op het gebied van onderzoek naar reuk en smaak. Professor Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek (smaak) en dr. Sanne Boesveldt, expert op het gebied van onderzoek naar reuk, zijn nauw betrokken bij de oprichting. Hun expertise zal ingezet worden om samen met de medische expertise van het team van kno-artsen van het Ziekenhuis Gelderse Vallei onder leiding van dr. Wilbert Boek de toekomstige patiënten te onderzoeken en te behandelen.

Hiervoor wordt een special onderzoeksprotocol opgezet, waarbij de patiënten met de nieuwste methoden onderzocht worden. Ook zal er aandacht besteed worden aan voeding en de mogelijke psychologische gevolgen van het verlies van reuk.

Onderzoek naar de oorzaken van de reuk- en smaakstoornissen is ook een belangrijke pijler. Dit zal hopelijk leiden tot meer inzicht in behandelmethoden.