Minder vloeken, vaker sporten, harder sparen… We zijn al halverwege januari en dat betekent dat veel mensen hun best doen zich aan hun goede voornemens te houden of deze stiekem zelfs  al overboord hebben gegooid. Zo niet Jurgen Verboven, die ondanks zijn anosmie vastberaden is gezonder te gaan eten.

Vette hap
Zijn reukverlies maakt het hem echter niet bepaald gemakkelijk. Wie niets ruikt moet het hebben van de vijf tongsmaken en mondgevoel. De smaakbeleving is dus beperkt en de voorkeuren daardoor lang niet altijd verstandig: ‘’Chips en kroketten, dat zijn echt mijn grootste valkuilen’’, bekent hij lachend. ‘’Sinds mijn ik mijn reuk ben kwijtgeraakt heb ik een hang naar heel krokante, zoute dingen. Heel zoute naturelchips vind ik het fijnst om te eten’’, vervolgt hij.

Maar dat soort junkfood is natuurlijk niet gezond en bovendien slecht voor de lijn. ‘’Met de jaren merk je wel dat de kilo’s er gemakkelijker aan komen’’, geeft Jurgen toe, ‘’Ik wil echt meer groenten gaan eten’’, stelt hij.

Hoofdtrauma
Jurgen verloor zijn reukzin in 2010 bij een scooterongeluk. ‘’Ik knalde tegen een boom, mijn voorhoofd en de linkerhelft van mijn gezicht waren verbrijzeld’’, vertelt hij. ‘’Om me te kunnen redden, hebben de artsen mijn reukorgaan tijdens de operatie zwaar moeten kneuzen. Naderhand is me gezegd dat ik, wanneer mijn reuk niet binnen een jaar terug zou terugkomen, ik waarschijnlijk nooit meer kan ruiken’’, herinnert hij zich. Inmiddels zijn we acht jaar verder en probeert hij ondanks zijn anosmie en ander hersenletsel het beste van elke dag te maken. Mede om die reden emigreerde Jurgen met zijn gezin naar Spanje.

‘’Ironsich genoeg heb ik pas na mijn ongeluk écht leren koken. En ik ben best goed geworden, al zeg ik het zelf’’, grapt hij, ‘’Ik ben gek op experimenteren, ik proef het zelf toch niet.’’ Een tijdje geleden kookte hij samen met een vriendin voor 12 vrienden een 10-gangen diner. ‘’Geweldig leuk om te doen. Ik ben ook gek op heel veel verschillende kleine gerechtjes. Met de tapas hier in Spanje zit ik dus helemaal goed!’’

Sambal smeren
Sinds zijn reukverlies ligt de focus in smaakbeleving voor Jurgen niet alleen op zout en knapperig, maar ook het mondgevoel is belangrijk. ‘’Structuur, temperatuur, kleur en ik ben veel pittiger gaan eten… Ik smeer bijna overal sambal op.’’ Groenten behoren niet tot zijn favorieten dus: ‘’Broccoli is nog wel oké, maar ook niet zeven dagen per week’’, vindt Jurgen. Welke groente hij ronduit vies vindt? ‘’Courgette. Die structuur is voor mij echt om te kokhalzen. Rauw door een salade gaat het wel, maar zodra het eenmaal in de pan is geweest… Verschrikkelijk’’, biecht hij op.

Die courgettes worden echter vaak gebruikt in vegetarische gerechten, en die staan wel degelijk op zijn wensenlijstje: ‘’Het is de bedoeling minder vlees te gaan eten. Met name voor mijn gezondheid en het milieu, maar ook omdat ik niet achter de vleesindustrie sta. Dat mensen vlees eten vind ik geen probleem, maar de manier waarop het nu gaat staat me tegen. Daarom wordt het mijn uitdaging om groente op verschillende manieren te bereiden zodat het spannender wordt om te eten. Dat is wat ik wil gaan proberen de komende tijd’’, aldus Jurgen.

Jerusalem
Wat nu als je die groenten een pittige twist geeft? ‘’Ik wil meer curry’s en tajine gerechten gaan eten. Die kruiden uit het Midden-Oosten, zoals kaneel en ras el hanout werken het best voor mij. Daarom is het kookboek ‘Jerusalem’ van Ottolenghi wat mij betreft ook echt een aanrader voor mensen met anosmie.’’, besluit hij