”Ik heb weer een neus!”

Er zijn verschillende oorzaken voor reukstoornissen, zoals virale infecties, hoofdtrauma’s of genetische afwijkingen. Ook voor- of bijholteontsteking kan tijdelijk reukverlies veroorzaken. De holte die normaal gesproken gevuld zijn met lucht, zijn dan (deels) geblokkeerd door het ontstoken, gezwollen slijmvlies. Hierdoor is de luchttoevoer niet optimaal waardoor men een stuk minder ruikt en dus proeft. Greet Schouten had hier lange tijd last van.

Altijd vol

‘’Door chronische voorhoofdsholteontsteking was mijn reukzin heel beperkt. Ik rook nog wel iets, maar met de jaren was dat steeds verder afgenomen. Mijn holtes zaten altijd vol en ik had steeds hoofdpijn. Dat was natuurlijk heel vervelend’’, vertelt Greet.

Mijnwerkers

Tijdens een vakantie in Duitsland, kwam zij tot een verrassende ontdekking. ‘’Ik ging mee met een excursie naar de kaliummijnen. Daar vertelde de gids over de mijnwerkers die door het zout in de lucht nooit last hadden hebben van hun holtes’’, herinnert ze zich.

Fijne zoutdeeltjes

Zo kwam Greet op het idee een zoutkamer te bezoeken en vond er een bij haar in de buurt in Hoorn. De muren van zoutkamers zijn volledig opgebouwd uit zout. In de ruimte wordt het klimaat van zoutgrotten nagebootst. De lucht die er hangt hele fijne zoutdeeltjes die door een halogenerator worden verspreid. Die deeltjes adem je in en komen zo in je luchtwegen terecht. Omdat zout een ontstekingsremmende werking heeft, is het een uitkomst voor Greet.

Terug van weggeweest

‘’Na een paar bezoekjes had ik niet alleen minder hoofdpijn, ik had ook weer een neus’’, stelt ze, ‘’Ik rook opeens de buitenlucht weer, het voorjaar. Dat was heel lang geleden. Ik rook bijna niets meer maar nu is het heel scherp. Ik vind het heel bijzonder, omdat ik veel al was vergeten. Ik merk nu bijvoorbeeld weer dat elk huis een eigen geur heeft!’’

Zen

Om de goede resultaten te behouden, gaat ze elke week terug: ‘’Dat vind ik helemaal niet erg, het is écht mijn zen-momentje. Je kunt heerlijk ontspannen in de zoutkamer’’, legt ze uit. Ook bij anderen hoort ze goede verhalen. ‘’Ik sprak laatst een vrouw die voor het eerst weer koffie geroken had, ze was zo blij!’’, vertelt ze.

Handje helpen

Greet deelt haar verhaal niet om de zoutkamers te promoten, maar juist omdat graag anderen helpt: ‘’Ik las in de krant over de vereniging. Ik dacht direct aan de mensen die misschien wel hetzelfde probleem hebben als ik. Wie weet zijn zij wel net zo gebaat bij de zoutkamer’’, besluit ze