Hoofdtrauma’s, virussen of sinusale afwijkingen; je kunt je reukzin helaas door allerlei oorzaken verliezen. Toch hadden wij hier nog niet eerder van gehoord. Een 59-jarige man uit Denemarken mopperde al jaren over het geleidelijke verlies van zijn reukvermogen. De oorzaak? Er groeide een zwerftand in zijn neus!

Harige cyste

De man, van wie zijn naam niet bekend is, onderging een CT scan bij het Aarhus University Hospital in Denemarken. Volgens de studie die 21 februari werd gepubliceerd in BMJ Case Reports was er op de  de scan een vreemd gevormde massa te zien. De dokters gingen uit van een dermoidcyste die inderdaad bijzondere vormen kan aannemen en soms zelfs haargroei heeft.

Losse tand

Echter, toen de artsen het obstakel chirurgisch wilden verwijderen, kwamen ze tot een opmerkelijke ontdekking. Ze vonden een extreem zeldzaam verschijnsel; een zwerftand in neus. De artsen vermoeden dat dit bij slechts 0,1 tot 1 procent van de patiënten in de wereld voorkomt.

Look-a-like

‘’Een  zwerftand in de neus is zeldzaam en de symptomen zijn wisselend’’, stelt een van de artsen. ‘’Het kan lijken op andere aandoeningen zoals chronische rhinosinusitis. Chirurgische verwijdering wordt aangeraden om  de diagnose te bevestigen en de symptomen te bestrijden’’, vervolgt hij.

Geen verklaring

Volgens de auteurs van de studie verbeterde de reukzin van de man nadat de tand verwijderd was. De dokters hebben echter geen idee wat de oorzaak is van de zwerftand. Ook is het onduidelijk hoe lang de tand er heeft gezeten zonder dat de patiënt het in de gaten had. Trauma’s of infecties zijn mogelijke oorzaken van een misplaatste tand, maar in het geval van de Deen was van geen van die omstandigheden sprake.

‘’In deze zaak was er dus geen duidelijke verklaring’’, schrijven de dokters tot slot in het rapport.