Tijdens de COVID-19 pandemie hebben veel mensen hun reukvermogen verloren. Dat heeft extra aandacht gevestigd op hoe belangrijk het is om goed te kunnen ruiken. Helaas waren artsen niet goed voorbereid om deze mensen te helpen. Daarom deed Emma Schepens, arts-onderzoeker van UMC Utrecht, in samenwerking met Reuksmaakstoornis.nl onderzoek naar reukverlies na COVID-19.

Waarom is onderzoek naar reukverlies na COVID-19 belangrijk?

Ongeveer twee van de drie mensen met een corona-infectie kreeg te maken met reukverlies. Bij de meesten keerde de reuk binnen een aantal weken terug, maar bij een deel houdt het reukverlies aan. Deze klacht heeft een grote invloed op het dagelijks leven van patiënten en er is nog geen behandeling voor. Daarom onderzocht Emma Schepens of het medicijn prednisolon kan helpen bij het herstellen van het reukvermogen.

Begrijpen en behandelen van reukverlies na COVID-19

Het onderzoek richtte zich op het begrijpen en behandelen van het verlies van reukvermogen door COVID-19. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat het medicijn prednisolon geen verschil liet zien in herstel tussen de groep mensen die het medicijn kreeg en de groep die een placebo ontving.

Geurtraining

Wat wel opviel is dat het reukvermogen zelfs een jaar na COVID-19 nog kan herstellen. Maar hoe langer je het hebt, hoe minder kans je na verloop van tijd hebt. De onderzoekers merkten ook op dat het trainen van je reuk gedurende 12 weken lijkt te helpen. Bij reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel ‘fysiotherapie voor de neus’.

Sniffin’ Sticks Test (SST-12)

De Sniffin’ Sticks Test kan globaal testen of iemand een afgenomen reukvermogen heeft. Die reuktest bestaat uit een houder met 12 geurstiften. Iedere stift bevat een andere geur. Aan de hand van meerkeuzeopties op een kaart moet de proefpersoon dan aangeven welke geur hij/zij ruikt. Volgens het onderzoek is dit inderdaad een waardevol screeningsinstrument voor het aantonen van reukverlies bij patiënten met COVID-19.

Reukverlies na COVID-19

Een andere studie die ze verrichtten vergeleek het reukverlies bij COVID-19-patiënten met gevallen die niet aan het virus gerelateerd waren. Ze ontdekten dat COVID-19-patiënten vaker en ernstiger reukverlies hadden, maar dat de symptomen langer aanhielden bij niet-COVID-19 gevallen.

“Patiënten met reukverlies zijn een lange periode relatief onopgemerkt gebleven en kregen vanuit de klinische praktijk en de onderzoekswereld weinig aandacht. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en deze patiënten steun te bieden”, zegt Schepens.