de nieuwe anosmievereniging

reuksmaakstoornis

Kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’ & Online dialoog

In mei en juni worden door de organisatie Vier keer beter kookworkshops georganiseerd speciaal voor mensen die problemen ervaren met eten. Bijvoorbeeld door reuk- en smaakverlies, maar ook door spierverlies, slikproblemen en een verminderde eetlust. Meer informatie over de workshop en over het aanmelden lees je hieronder. Aanmelden is gratis. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar, vol = vol. De workshops worden begeleid door chef-kok Erik-Jan Wissink.

Naast de kookworkshops organiseert Vier keer beter ook een Online dialoog. Ervaringsdeskundigen kunnen online met elkaar in gesprek gaan en hun kennis en ervaring delen over smaak- en geurverlies, verminderde eetlust, slikproblemen en voeding.

Kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf’: lotgenotencontact via kookworkshops als eten een uitdaging wordt

Ben je herstellende van een ziekte, een behandeling of IC-opname? Dan ervaar je vaak nog een aantal problemen zoals smaak- en geurverlies, spierverlies, slikproblemen en verminderde eetlust. Het programma ‘Eet goed voor jezelf’ is onderdeel van https://vierkeerbeter.nl/ en biedt mensen de mogelijkheid verder aan hun herstel te werken door middel van lotgenotenbijeenkomsten in de vorm van kookworkshops.

Wil je ervaringen uitwisselen met lotgenoten en tegelijkertijd van een topkok leren hoe je een gepersonaliseerde smaakvolle maaltijd kunt maken? Je bent van harte welkom! Meld je hier aan voor een van de interactieve bijeenkomsten. Let op: er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers.

Data
zaterdag 28 mei 10:00 – 12:00 uur (inloop 09:30)
zaterdag 28 mei 14:00 – 16:00 uur (inloop 13:30)
zaterdag 11 juni 10:00 – 12:00 uur (inloop 09:30)
zaterdag 11 juni 14:00 – 16:00 uur (inloop 13:30)

Locatie
De Heeren van Driebergen
Traaij 102A
3971 GS Driebergen-Rijsenburg
*Gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Gratis parkeren op eigen parkeerterrein.

‘Eet goed voor jezelf’ is een initiatief van het Platform Patiënt en Voeding en Stichting Eten+Welzijn in samenwerking met de patiëntenorganisaties Reuksmaakstoornis.nl en ICConnect/FCIC en chef-kok Eric-Jan Wissink.

Online Dialoog

Jouw kennis is belangrijk! Denk mee en deel je kennis en ideeën over oplossingen voor belemmeringen tijdens het eten

Heb je ervaring met problemen tijdens het eten? Heb je zelf geëxperimenteerd met voeding bij een belemmering? Of heb je op een andere manier kennis over dit onderwerp? Graag maken we gebruik van je kennis en ervaring op het gebied van smaak- en geurverlies, verminderde eetlust, slikproblemen en voeding. Deze verzamelen we door middel van een Online Dialoog.

Hoe werkt het?
Dialoog betekent dat mensen de argumenten en meningen van anderen actief tot zich nemen, erop reflecteren en zich erdoor laten beïnvloeden. Door dit proces leer je van elkaar en kom je tot nieuwe, betere, meer gezamenlijke standpunten. De Online Dialoog bestaat uit 2 stappen. Eerst reageer je (anoniem) online op 3 open vragen. Daarna reageer je (weer anoniem) op elkaars antwoorden, en kun je eventueel je mening bijstellen. Zo verzamelen we kennis, komen we gezamenlijk op nieuwe oplossingen en het zorgt voor verbinding. Alle kennis die hieruit voortkomt wordt ook weer aan jullie teruggegeven in een online rapportage: zo leren we met en van elkaar in een transparant, maar anoniem en veilig proces.

Aanmelden
Meld je hier aan voor de Online Dialoog

Prikkels: nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen

Vanaf vrijdag 25 maart om 22.15 uur op NPO 2

Prikkels is de nieuwe zesdelige NTR-serie over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een wereld die onze zintuigen steeds vaker overprikkelt. Hoe gaan onze zintuigen om met de gigantische stroom prikkels die constant op ons wordt afgevuurd?

Presentatoren en bedenkers Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker gaan vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en zintuiglijke ervaringen op zoek naar antwoorden. Ze krijgen hierbij hulp van de wetenschap en treffen bijzondere mensen die prikkels anders verwerken door een kapot zintuig, of juist een extreem ontwikkeld zintuig. Op hun zoektocht leren Elisabeth en Dirk hoe onze zintuigen precies werken en hoe we die kennis kunnen gebruiken om beter om te gaan met de stortvloed aan prikkels van deze tijd.

Elke week staat een ander zintuig centraal. De serie opent met het zintuig dat aan de basis staat van ons menszijn: tast. Het eerste zintuig dat wordt aangelegd in de baarmoeder en dat het de afgelopen twee jaar vaak heeft moeten ontgelden.

Aflevering 1 (25 maart): Tast
Door de lockdowns hebben veel mensen een gebrek aan aanraking ervaren: een onderprikkeling. Met grote impact, want aanraking is van levensbelang. Maar tast omvat meer dan alleen aanraken. Tast gaat ook over comfort, warm en koud, over hoe je je voelt, over pijn. Dirk kreeg na een zwaar ongeluk zelf te maken met langdurige pijn. In deze aflevering onderzoekt hij een nieuwe methode om pijn te lijf te gaan. Elisabeth komt erachter hoe we ons tastzintuig kunnen trainen door vaker discomfort op te zoeken en laat zich daarbij onderdompelen in een ijsbad. Pijn en genot blijken soms dichter bij elkaar te liggen dan we denken.

Aflevering 2 (1 april): Horen
Geluid is overal om ons heen, er is geen ontsnappen aan. En dan gaat het niet alleen om natuurlijke geluiden, maar ook om geluid dat door ons zelf wordt gemaakt. Dat levert steeds meer problemen op. Mensen worden ziek van herrie of bromtonen. Dirk en Elisabeth vragen zich af wanneer geluid precies aangenaam of onaangenaam is. Dirk belandt hiervoor op het stilste plekje van Nederland en doet een experiment waarin hij ontdekt hoe groot de impact van geluid is op ons stresssysteem. Elisabeth ervaart de pijnstillende werking van geluid en ontmoet iemand die moordnijgingen krijgt van smakgeluid.

Aflevering 3 (8 april): Smaak
De hele maatschappij lijkt steeds meer gefixeerd op lekker eten en drinken. Foodblogs, foodies, kookboeken, pop-up restaurants, koffiebarretjes, kookprogramma’s: de verleidingen en keuzes om ons heen zijn overweldigend. Elisabeth en Dirk nemen in deze aflevering de proef op de som en vragen zich af waarom smaken verschillen. Hebben we andere smaken aangeleerd of proeven we letterlijk iets anders? Dirk krijgt de opdracht om binnen tien dagen een walgelijk gerecht te leren eten. Elisabeth ervaart hoe het is om altijd een vieze smaak in je mond te hebben, of je smaak helemaal kwijt te zijn.

Aflevering 4 (15 april): Reuk
We ruiken aan een stuk door: ons eten, onze geliefden, ons huis. Vaak gebeurt dat zo ongemerkt dat we het belang ervan voor lief nemen. Door corona hebben in korte tijd veel mensen hun reukvermogen verloren, met alle gevolgen van dien voor hun emotionele welzijn. Dirk en Elisabeth gaan in deze aflevering op zoek naar de relatie tussen geur en emotie. Welke rol speelt ons reukzintuig bij herinneringen? En kunnen we geur inzetten om ons gedrag te beïnvloeden? Dirk wordt onderworpen aan een test waarin hij angstzweet produceert en Elisabeth ontdekt of we geuren kunnen vastleggen als een fotoboek.

Aflevering 5 (22 april): Zien
We vertrouwen blind op onze ogen in een wereld die ons visueel steeds meer prikkelt. Maar onze ogen houden ons constant voor de gek. Eigenlijk is zien één grote invuloefening van onze hersenen. Betekent dit dan dat we de echte wereld niet kunnen zien en dat we eigenlijk in een illusie leven? In deze aflevering gaan Elisabeth en Dirk op zoek naar de geheimen achter onze visuele waarneming. Dirk komt daarbij terecht in the Matrix en Elisabeth doet een experiment waarin een deel van haar hersenen tijdelijk wordt platgelegd. Het blijkt dat we met veel meer zien dan alleen met onze ogen.

Aflevering 6 (29 april): Intuïtie
Intuïtie heeft geen zichtbaar orgaan: geen oren, neus, smaakpapillen, ogen of onze huid die iets opmerkt. Toch hebben we het allemaal en overal komt het terug in onze taal: ‘Naar je hart luisteren’, ‘je gevoel volgen’, ‘aan je water voelen’. Maar wat is intuïtie nou precies en wat zegt de wetenschap over dit zesde zintuig? Dirk vraagt zich af wat het betekent om op een ‘gevoelsmanier’ te communiceren en bezoekt daarbij de zorgboerderij van zijn verstandelijk beperkte zus. Elisabeth bezoekt de politie met de vraag in hoeverre agenten op hun intuïtie varen in beslissingen van leven of dood.

Bron: NTR Pers – https://pers.ntr.nl/programma/708/Prikkels#content

Uit eten met Ferry – Da Gabriele

Uit eten met Ferry – Da Gabriele

Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Lees zijn recensies om te ontdekken welke restaurants anosmie-proof zijn!

Italiaanse heerlijkheden bij Da Gabriele

Ondanks het feit dat ik niet kan ruiken, kan ik nog wel bitter van zout onderscheiden en zuur van zoet. Maar zodra het een mix wordt van beiden ben ik de draad kwijt en smaakt alles een beetje hetzelfde. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar restaurants die veel afwisseling bieden op het bord. Enkel een biefstuk op het bord is voor mij heel saai eten, want de eerste hap is hetzelfde als de laatste. Dat geldt ook voor een bord nasi of chili con carne. Er is te weinig te beleven qua structuur en verschillende smaken. Dat is ook de reden waarom ik ben begonnen met het schrijven van recensies; omdat ik iedereen met anosmie wil laten genieten van eten in een restaurant die zijn of haar best doet om zoveel mogelijk af te wisselen in smaak en structuur. En deze restaurants zijn best moeilijk te vinden vind ik persoonlijk. Althans, voor een redelijke prijs. Mijn zoektocht gaat juist naar dat restaurant met een chef-kok die echt zijn best doet om van eten een sensatie te maken voor een schappelijke prijs. Gelukkig zijn die chef-koks er ook! Dat was ook ditmaal het geval bij Restaurant Da Gabriele in Harderwijk, bekend als een Italiaans restaurant, maar dan anders.

Knusse entree

De entree is een beetje smal als je met z’n vieren binnenkomt, maar je wordt al snel naar de tafel begeleid als je jassen door een vriendelijke man zijn aangenomen. Je stapt binnen in een knusse en aangename ruimte met een balkon, waar je ook kunt eten, aan de linkerzijde. Alles is mooi afgewerkt en straalt klasse uit. De tafels zijn iets aan de krappe kant, maar dat maakt het ook best knus met z’n vieren. In dit geval ben ik op bezoek met mijn vrouw en een bevriend stel.

De menukaart wordt overhandigd, nadat we zijn voorzien van een heerlijke cava als aperitief. Ik heb wel eens eerder geschreven dat een cava de smaakpapillen extra prikkelt en de beleving toch ietsje meer wordt. Ik kies ditmaal ook voor een proeverij, omdat je dan in kleine hoeveelheden een indruk krijgt van wat het restaurant te bieden heeft. In dit restaurant is deze keuze onder de naam ‘Antipasti della Casa’ te vinden. Antipasti betekent eigenlijk ‘voor de maaltijd’ en is in Italië bedoeld om de grootste honger te stillen, om zo meer van elkaar en het hoofdgerecht te genieten. Dit gerecht bestaat hier uit vijf Italiaanse voorgerechten op een plateau gereserveerd. Als hoofdgerecht kies ik voor een Fritto Misto di Pesce, een visschotel bestaande uit een sliptongetje, scampi, inktvisringen en zalm volgens Italiaans receptuur, wat meestal betekent dat het wordt gefrituurd in olijfolie. Ik kies bewust voor beide gerechten om zoveel mogelijk verschillende gerechtjes te eten met dus hopelijk zoveel mogelijk smaken en structuren.

Perfect bereide amuse

Na het opnemen van de bestelling krijgen we een amuse voorgeschoteld bestaand uit een kleine bruschetta con Pommodori, oftewel een ciabattabroodje van de grill besmeerd met verse knoflook en tomaat. De smaak was uitstekend, het broodje correct gegrild en de verhouding knoflook en de tomaat zoals het moet zijn. En dit kun je dus ook ervaren als je smaak niets tot weinig is. Dat belooft wat.

Als wijn kiezen we uiteraard een Italiaanse wijn, en wel de Amarone della Valplocella classico 2016. Oplettende lezers weten dat ik vaak kies voor deze wijn vanwege de volle smaak en zachte afdronk. Deze wijn is altijd echt genieten en past echt bij ieder gerecht. Dus ook bij een visgerecht. Geloof me! Daarnaast kiezen we voor bruisend en ‘plat’ water en dit restaurant blijkt een eigen label te hebben voor water, namelijk Da Gabriele Purezza water.

Plateau vol heerlijkheden

Het voorgerecht wordt geserveerd en het plateau ziet er geweldig uit. Er liggen twee scampi’s, iberico-ham, caprese, vitello tonnato en carpaccio op het plateau en alles is erg mooi opgemaakt. Het zijn wel wat standaard gerechtjes, een beetje veilig voor het restaurant, maar we zijn benieuwd hoe het allemaal smaakt. Inderdaad ‘we’ want voor dit gerecht moet je minimaal een tafelgast erbij hebben die hetzelfde wenst. Hier blijkt duidelijk dat de chef-kok en zijn brigade heel erg hun best hebben gedaan om een uitstekende indruk te maken. De scampi’s zijn gemarineerd in pesto-knoflooksaus en kort gegrild in de oven. Gemakkelijk te pellen en heerlijk van smaak en structuur. Sappig en lekker mals. De caprese is overgoten met dikke balsamico-azijn en olijfolie, en de mozzarella is heerlijk zacht en romig. Met dit gerecht kan je ook heerlijk afwisselen met basilicumblaadjes, tomaat of enkel mozzarella. Iedere hap is raak. De vitello tonato is helaas een beetje vlak. Niet echt spannend, de gepureerde tonijn is wel lekker ‘krokant’, wat goed is voor de structuur, maar het kalfsvlees met de saus is een beetje saai. Ik kan niet echt uitvinden wat voor saus er is gebruikt. De carpaccio daarentegen is geweldig. Het is eigenlijk een voorspelbaar gerecht, maar ditmaal echt een beleving. De runderlende is flinterdun gesneden, goed op temperatuur en de sausjes zijn divers en iedere keer anders. De dikke plakken Parmezaanse kaas zijn scherp en zacht. Iedere hap is verschillend van smaak, hoe knap is dat. Het is genieten met de ogen dicht. Als laatste neem ik de iberico-ham. Ook omdat deze smaak erg overheersend is en de andere gerechtjes kan beïnvloeden. Maar wat een heerlijk stukje vlees is dit toch. De smaak umami knalt in je mond, het vlees smelt op je tong en het vetrandje maakt het compleet. Hier kan ik wel een pond van op als het zou mogen. Wat een mooi voorgerecht is dit en wat een smaakverschillen en structuren heb ik mogen ervaren. En de slokjes amarone tussendoor maken het echt compleet. Mijn complimenten.

Zoveel smaken: alsof ik een 10-gangenmenu opheb

Het hoofdgerecht is net zo mooi aangekleed als het voorgerecht. Op de schotel ligt een kleine sliptong, de grote scampi is, en hoe goed is dat, vervangen door een langoustine omdat ik als voorgerecht al twee scampi’s had. Verder liggen er inktvisringen en zalm op de schotel. Alles is voorzien van Italiaanse groenten zoals aubergine, courgettes en paprika.
De sliptong, gefrituurd, smaakt lekker knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Ik kan enorm genieten van de zijkanten die dan vaak extra hard zijn, en een structuur van harde patatjes geven. Een beetje van de zijkant gecombineerd met het zachte vlees van de vis is een heerlijke combinatie en structuur in je mond. Ik wissel dit af met kleine stukjes groenten om ieder hap anders te doen lijken. De langoustine is, net zoals de scampi, heerlijk vettig en makkelijk te pellen. Het vlees smelt op je tong en heeft weinig ‘bite’ nodig. Goed gemarineerd en heerlijk te combineren met wijn en groenten. Inktvisringen zijn altijd een gok. Meestal zijn ze niet op de juiste wijze bereid en daardoor vaak te hard en taai. Maar niet in dit geval. Duidelijk lang genoeg gegaard en langdurig gemarineerd. Ik combineer de ringen met alle andere hapjes om ook weer bewust met iedere hap iets nieuws te beleven. De zalm is ditmaal ook gefrituurd en als een soort sushi neergelegd op de schotel. Voorzien van kleine stukjes droge ui en gebakken knoflook, een geweldige afronding van dit gerecht.

Zo heb ik met twee gerechten toch het gevoel weten te creëren dat ik een 10-gangenmenu heb gekregen. En als de keuken dan ook nog zijn best doet om ieder gerechtje individueel aandacht te geven, dan is het echt genieten. En dat heb ik hier zeker gedaan.

We besluiten geen dessert te nemen maar te eindigen met een cappuccino. Na een zeer geslaagde en gezellige avond stappen we voldaan weer in de auto op weg naar huis.

Sfeer en inrichting      9
Bediening                   8
Eten en drinken          9
Prijs/kwaliteit               8

Eindcijfer                     8,5

27 februari – Anosmia Awareness Day 2022

Op zondag 27 februari is het weer Anosmia Awareness Day!

Dit is dé dag in het jaar waarop we even stilstaan bij de impact van een reukstoornis en hier aandacht aan geven. We steken de mensen die hiermee te maken hebben een hart onder de riem en creëren meer bewustzijn in de maatschappij.

Doe jij ook mee? Sla dan bovenstaande afbeelding op en deel hem op social media met de hashtag #ikruikookniets

Webinar reuktraining – 2 februari 2022

Webinar met KNO-arts Wilbert Boek

Op 2 februari organiseerden we weer een gratis webinar met KNO-arts Wilbert Boek van het Reuk- en smaakcentrum in Ede! Het thema van de webinar was dit keer reuktraining. We bespraken samen met Wilbert Boek wat reuktraining precies is, hoe het werkt en behandelen veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Bekijk hier de webinar terug: https://youtu.be/xg2xgO0wj0w

Meer lezen over reuktraining? Bekijk ons artikel met veelgestelde vragen.

Reuktraining: veelgestelde vragen

Reuktraining: veelgestelde vragen

Wat is reuktraining?
Met reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel ‘fysiotherapie voor de neus’.

 

 

Waarom reuktraining?
Na een periode van reukverlies moet de reukzenuw herstellen. De hersenen hebben een tijdje geen prikkels gekregen, en je kunt ze trainen om de prikkels weer te herkennen. Er is wetenschappelijk aangetoond dat reuktraining werkt bij ongeveer 40 tot 60% van de mensen. Daarbij is de combinatie van geheugen en herhaling van dezelfde geuren belangrijk. Helaas kan van tevoren niet met zekerheid worden voorspeld of reuktraining gaat werken, daarom wordt het aan vrijwel iedereen met reukverlies geadviseerd door KNO-artsen en wetenschappers: baat het niet dan schaadt het niet.

Voor wie is reuktraining geschikt?
Iedereen die te maken heeft met reukverlies of reukvervormingen als gevolg van een virus (zoals COVID-19, de griep of een verkoudheid) of als gevolg van hoofdletsel kan baat hebben bij reuktraining. In deze gevallen is er kans op herstel, en kan training van de zenuwverbindingen het herstel bevorderen.

Wie heeft reuktraining bedacht?
Reuktraining is ontwikkeld door Dr. Thomas Hummel, een van de meest vooruitstrevende wetenschappers op het gebied van de behandeling en onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen. Hij is werkzaam aan de Universiteit van Dresden. De reuktrainingmethode die hij bedacht wordt over de hele wereld gebruikt.

Welke geuren zijn het meest geschikt voor reuktraining?
In principe zijn alle voor jou bekende geuren geschikt om mee te trainen, zolang dit een voor jou herkenbare geur is. In de reuktrainingsets van de KNO-winkel is een selectie gemaakt volgens de geurprofielen die Dr. Thomas Hummel aanbeveelt: elke set bevat geurflesjes met de profielen: kruidig (bijvoorbeeld kruidnagel), bloemig (bijvoorbeeld roos), citrus (bijvoorbeeld citroen) en prikkelend (bijvoorbeeld eucalyptus).

Welke soorten geurflesjes zijn geschikt om te gebruiken voor reuktraining?
Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van essentiële oliën, met echt plantenextract. De geuren moeten geschikt zijn om te inhaleren. Je kunt de sets kopen bij de KNO-winkel, maar ook zelf de geuren los aanschaffen bij bijvoorbeeld Holland & Barret.

Kan ik ook reuktraining doen met geuren die ik al in huis heb, zoals kruidenpotjes?
Dat kan zeker, en we adviseren ook om zoveel mogelijk aan voor jou bekende geuren te blijven snuffelen. Wel is het zo dat de essentiële oliën extracten van geuren zijn en dus veel sterker ruiken dan de potjes in je keukenkastje. Je zult deze geuren dus wellicht sneller opnieuw ruiken, het is een effectievere training.

Hoelang moet ik reuktraining volhouden?
Het is belangrijk dat je de reuktraining minimaal 24 weken volhoudt. Ook als je geen verbetering merkt, wordt aangeraden om de training wel af te maken: het is geen kortetermijnoplossing, maar eentje van de lange adem. Na 12 tot 24 weken kan je overstappen op een volgende set, met vier nieuwe geuren.

Heeft het bij reuktraining zin om na de aanbevolen tijd door te gaan als ik nog geen resultaat zie?
Dat weten we niet zeker, maar we adviseren om wel door te gaan. Er zijn gevallen bekend die ook na een langere tijd pas resultaat zagen. Zeker als het in je systeem zit en het kost je weinig moeite, is het advies om ermee door te gaan. Valt het je mentaal zwaar en vind je het heel moeilijk om het vol te houden? Dan kan het om frustratie te voorkomen wellicht verstandiger zijn om er toch mee te stoppen.

Kan ik meerdere reuktrainingsets tegelijkertijd gebruiken?
Het kan geen kwaad om met meer dan vier geuren te oefenen, maar houd er wel rekening mee dat dit veel tijd kost. Vooral na een paar weken kan het moeilijk zijn om het vol te houden en kun je je motivatie verliezen. Hoe meer geuren, hoe meer moeite het natuurlijk is.

Heeft reuktraining ook zin als ik parosmie heb?
Ook als je parosmie (geurvervormingen) hebt kan je baat hebben bij reuktraining. Het principe blijft hetzelfde: je traint de hersenen om de geuren weer op de juiste manier te herkennen. Als de geuren uit de potjes heel erg vies ruiken voor jou, en je het daarom moeilijk vindt om vol te houden kun je eventueel andere geuren uitproberen die minder vervormd ruiken.

Waarom zou ik de app Reuktraining.nl ter ondersteuning gebruiken?
Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat reuktraining versterkt wordt door de combinatie van het ruiken aan geuren en het zien van een afbeelding van deze geur. De app Reuktraining.nl zorgt ervoor dat je op speelse wijze meerdere zintuigen tegelijkertijd aan het werk zet, doordat je naar de afbeelding kijkt van wat je ruikt. Daarnaast helpt de app je om de training makkelijker vol te houden: je speelt een spelletje terwijl je ruikt en voor je het weet zijn de 20 seconden voorbij. Ook kun je je voortgang bijhouden in een digitaal dagboek. Dit houdt je gemotiveerd en je kunt je voortgang later teruglezen. De app is gratis te downloaden.

Lees hier meer over reuktraining.

Uit eten met Ferry – La Mère Anne

Uit eten met Ferry – La Mère Anne

Ferry Aker (58) heeft anosmie en is fervent restaurantbezoeker én liefhebber van lekker eten en drinken. Sinds hij niet meer kan ruiken zoekt hij restaurants op die rekening houden met zijn veranderde smaakbeleving. Speciaal voor Reuksmaakstoornis.nl schrijft hij zijn ervaringen op en beoordeelt hij zijn favoriete restaurants. Lees zijn recensies om te ontdekken welke restaurants anosmie-proof zijn!

Heerlijk eten bij La Mère Anne te Oudendijk

Mede door de nieuwe avondlockdown, en daarvoor het sluiten van restaurants om 20.00 uur, is het bijna niet meer de moeite waard om een restaurant te bezoeken elders in het land. Mijn vrouw en ik zoeken het nu dus maar een beetje in onze buurt en ik ga u dus verblijden met een heel goed restaurant in het knusse Oudendijk (NH). Hoewel het een nuchter West-Fries dorpje is, zijn er twee restaurants te vinden met de prachtige namen Les Deux Ponts en La Mère Anne. Over het laatste restaurant gaat deze recensie: we eten hier regelmatig met het gezin omdat het van zeer hoge kwaliteit is en tevens een Bib Gourmand-kwalificatie heeft. Dit houdt in dat Michelin dit restaurant aanbeveelt omdat je er heerlijk kunt genieten van een 3-gangenmenu voor een prijs van maximaal 39 euro.

Oud chauffeurscafé met een metamorfose

La Mère Anne, gerund door broers Rick en Toon Seitsema, heette vroeger Vissershaven en is van oorsprong een wegrestaurant aan de drukke E10, waar praktisch iedereen gebruik van maakte als je ergens tussen Den Helder en Amsterdam moest zijn. De Vissershaven was tevens als chauffeurscafé een begrip onder de chauffeurs voor een bakkie, een praatje met Annie van Rinsum (waar La Mère Anne naar is vernoemd) of een lekkere maaltijd. Toen de nieuwe A7 gereed was verdween deze functie voor een groot deel en werd besloten om de naam Vissershaven te wijzigen in La Mère Anne. Het werd een grote zaak waar je nog steeds terechtkunt voor feesten en partijen, waar je kan slapen en dus ook heerlijk kan eten. Nog niet zo lang geleden heeft het restaurant een nieuwe look gekregen en zit je overal als een vorst, het is er altijd gezellig druk.

De kaart is drie maanden geleden vernieuwd en dus besluiten we voor het 3-gangenmenu te gaan. Bij binnenkomst worden we zoals altijd netjes naar onze tafel begeleid en onze jassen worden keurig opgehangen door het vriendelijke personeel. Zodra we plaats hebben genomen aan tafel worden we al vrij snel voorzien van een drankje. Ik start ook vandaag weer met een glas cava, omdat ik ervaar dat de prikkels een extra sensatie geven aan de wijn. Het lijkt net of de bubbeltjes de tong masseren zodat ik straks nog meer kan genieten van de structuren en smaken. Ik kreeg een mooi glas Cava Raventós Roig |Brut|Metodo Tradicional. Geen bijzondere cava maar lekker ‘middle of the road’, wat lekker wegdrinkt en goed prikkelt. Al vrij snel daarna komt er een amuse op tafel. Papadum met een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise met wat kerrie, peper en zout. De Papadum is bij La Mère Anne een gefrituurde Indiase cracker van kikkererwten en deze smelt heerlijk op de tong. Even dippen in het sausje en weer een nieuwe sensatie in de mond. Een beetje een zurige saus die heel goed past bij de Papadum. Een goed begin. En ondertussen was daar ook de menukaart. De kaart is uitgebreid en duidelijk en biedt voor het 3-gangen Bib Gourmand-menu voor iedere gang drie keuzes. Ik kies ditmaal als voorgerecht voor gegrilde eendenborst met eendenleverkrul, zoete aceto en gedroogde kersen. Als hoofdgerecht zeewolffilet met saus van langoustine en tempura van sliptong en als nagerecht een champagnebavarois met ijs van peer en vlierbloesem.

Een leeg bord voor ik er erg in heb

Het voorgerecht wordt vrij snel bediend en keurig volgens protocol geserveerd. Het bord ziet er prachtig opgemaakt uit en de eendenborst is bereid in een terrine, goed gevuld en voorzien van lekkere druppels zoete aceto op het bord en omringd door enkele gedroogde kersen. Hier geniet ik altijd van, je kunt zo lekker combineren met alle extra’s op het bord. Gewoon lekkere stukjes nemen en dippen in de aceto, met een stukje kers of niet. Ondertussen een slokje cava nemen en dan is het  echt genieten: allerlei smaaksensaties en diverse structuren in de mond. Het bord is leeg voor ik er erg in heb. De eendenborst is goed op temperatuur, lekker mals en zacht en alle bijgerechtjes zijn precies goed op maat. Een toppertje!

Aceto is eigenlijk Aceto Balsamico en wordt van oudsher gemaakt rond Modena (Noord-Italië). Men laat hiervoor de most jarenlang rijpen in houten vaten, wat zorgt voor een donkergekleurde azijn met een heerlijke soms zoete maar volle smaak. Mijn ervaring is dat hoe ouder de aceto is, hoe rijker van smaak deze wordt. Hele oude aceto is best kostbaar en dus prijzig maar echt een aanrader om eens te kopen. Een paar druppels op de salade, op tomaat op brood, op kaas, op vla etc. Het geeft een enorme boost op dit alles en een heerlijke sensatie in de mond. 

Een tafel vol tradities

Voor het hoofdgerecht wordt geserveerd komt de gastvrouw aan tafel met de suggestie om voor het hoofdgerecht een heerlijke Pinot Gris te nemen. Een uitstekende keuze bij vis, maar mijn voorkeur gaat ditmaal uit naar een rode wijn en wel Langa Pi, gemaakt van 100% Conjecon. Wat een heerlijke wijn is dit toch. Zacht van smaak, sappig, een heel klein beetje zoet, een heerlijke afdronk en het past voor mij persoonlijk overal bij. Dus ook bij de zeewolffilet.

Maar nu komt het mooie van La Mère Anne, en ik denk een traditie uit het verleden van de Vissershaven. Voordat het hoofdgerecht wordt geserveerd worden er eerst allerlei schaaltjes met gebakken aardappeltjes, spruitjes, verse spinazie, zoete appel in kaneelsaus, prei, witlof met kaas en patatjes op tafel gezet. Dan pas wordt het bord met de zeewolffilet geserveerd. Deze wordt goed warm op een warm bord gebracht. De filet komt in twee stukjes op de huid gebakken, wat altijd een lekkere extra structuur in de mond geeft. Hij is overgoten met warme langoustinesaus en erbij nog een tempura van sliptong. Wat een mooie combinatie. En dan al die extra gerechtjes op tafel. Voor mensen met anosmie, waar combineren van smaken en structuren enorm belangrijk is, is dit bijna het walhalla. Ook ditmaal dus weer heerlijk genieten van alle combinaties. De filet is heerlijk zacht maar ook knapperig op de huid. Ik neem de kleine stukjes filet met saus, dan met een stukje tempura – wat een heerlijke extra bite geeft – dan met de bittere smaak van spruitjes of witlof, dan een knapperig gebakken aardappeltje, dan…. Het kan gewoon niet op. Je wilt gewoon zolang mogelijk over het gerecht doen om zolang mogelijk te kunnen genieten. De wijn, die je echt tussendoor moet nippen, maakt het echt compleet. Niets meer aan toe te voegen.

Nog net genoeg plek voor een heerlijke afsluiter

Ik moet echt even uitbuiken om het nagerecht aan te kunnen. Gelukkig heb ik gekozen voor een glaasje champagnebavarois, wat eigenlijk een heerlijke afmaker is. Niet te veel en lekker fris. Mijn vrouw heeft een kaasplankje besteld en mag zes maal kiezen uit pakweg twintig kazen. Van de regionale kaas van Boer Veddegaal, tot een blauwschimmel van Roquefort en allerlei andere heerlijke kazen. Wat een aanbod! Het glaasje bavarois is heerlijk fris, ietsje zoet en omdat het uit één glaasje bestaat valt er helaas niet veel te combineren, dus een paar teugen later is het glaasje leeg. Het is een mooie afsluiter van een geweldige middag en een aanrader voor iedereen!

Beoordeling La Mere Anne in Oudendijk

Sfeer & inrichting: 7
Bediening: 9
Eten & drinken: 9
Prijs/kwaliteit: 9

Eindcijfer: 8,5

P.s. Bestuurslid Jan van der Meer haalde tijdens de lockdown een take away-diner bij La Mère Anne af en was al net zo onder de indruk als Ferry. Voor het afhalen van een avondmaaltijd tijdens de komende lockdown is La Mére Anne dus zeker ook weer een aanrader.

#GivingTuesday2021

GivingTuesday2021

Op 30 november 2021 is het weer #GivingTuesday. Deze jaarlijkse dag staat in het teken van goed doen: op welke manier dan ook. Dit kan door een donatie te doen aan je favoriete goede doel, als vrijwilliger ergens aan de slag te gaan of door simpelweg aandacht te vragen voor een onderwerp dat jij een warm hart toedraagt. Het is dé dag in het jaar voor goede doelen en maatschappelijke organisaties om zoveel mogelijk mensen bij hun werk te betrekken.

Als patiëntenvereniging staat Reuksmaakstoornis.nl ook even stil bij deze dag. En natuurlijk vragen wij vandaag nog eens aandacht voor onze eigen missie: het vinden van een oplossing voor reuk- en smaakverlies. En zolang we die oplossing niet gevonden hebben; het zoveel mogelijk ondersteunen en een hart onder de riem steken van iedereen die hiermee te maken heeft, ongeacht de oorzaak. Of het nu iemand is die tijdelijk reukverlies heeft als gevolg van het coronavirus, iemand die niet meer kan ruiken door hoofdletsel of iemand die al zijn hele leven niets ruikt: wij weten wat voor impact dit heeft.

Doneer voor betrouwbare informatievoorziening
Op #GivingTuesday zamelen wij geld in voor het organiseren van webinars: een fantastische manier om te zorgen voor betrouwbare informatie. Wij hebben al een keer eerder een webinar mogen organiseren, wat een groot succes was. Maar om meer webinars te kunnen organiseren hebben we middelen nodig, en deze kosten geld. Vandaar dat wij vandaag jullie aandacht en bijdrage vragen! We hopen vandaag €1000,- op te halen, zodat we minimaal 5 webinars kunnen organiseren. Kijk op https://doneren.reuksmaakstoornis.nl/ en draag bij!

Wat ga jij doen op #GivingTuesday?

Onderzoek naar behandeling van reukverlies na COVID-19 infectie gestart

In het UMC Utrecht start een onderzoek naar de behandeling van reukverlies na een COVID-19 infectie. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van prednisolon op het herstel van de reuk.

U komt mogelijk in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • In de afgelopen 12 weken de diagnose ‘Covid-19’ heeft gekregen na een officiële positieve test
  • Minimaal 4 weken, of langer, reukverlies heeft

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor dit onderzoek? Of wilt u meer informatie over het onderzoek? Klik hier

Dit onderzoek is onderdeel van een grootschalige samenwerking tussen het UMC Utrecht, Wageningen University, het UMC Amsterdam, het Reuk- en smaakcentrum Ede en Reuksmaakstoornis.nl. Meer informatie over het onderzoek leest u ook hier. Er loopt ook een onderzoek bij Wageningen University waarbij mensen met reukverlies na Covid-19 een jaar lang gevolgd worden. Aanmelden voor dit onderzoek is ook mogelijk, meer informatie vindt u hier.

Draag bij aan onze missie: een oplossing vinden voor reuk- en smaakverlies

Doe een donatie

De afgelopen twee jaar waren veelbewogen en uniek in de geschiedenis van onze vereniging. De belangstelling voor onze vereniging, maar ook de behoefte aan betrouwbare informatievoorziening was groter dan ooit. Het coronavirus heeft reuk- en smaakstoornissen op de kaart gezet.

Een grote nieuwe doelgroep

Wij zetten ons enorm in om een nieuwe, grote doelgroep te helpen. Dit doen we door on- en offline bijeenkomsten te organiseren, het magazine Achter Glas te publiceren en een vijfdelige podcastserie te maken. Als kers op de taart is recent bekend geworden dat er een grootschalig wetenschappelijk onderzoek start naar reuk- en smaakverlies, waarin wij als patiëntenvereniging een belangrijke rol spelen met onze inbreng vanuit het patiëntenperspectief.

Blijvende aandacht voor reuk- en smaakstoornissen

We zijn er echter nog lang niet. Ongeacht de oorzaak, is het belangrijk dat er aandacht blijft voor reuk- en smaakstoornissen. Het komende jaar willen we vijf webinars organiseren met medische professionals, vijf nieuwe afleveringen van de podcastserie Tussen Neus en Lippen opnemen en meer bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Jouw hulp is nodig

Het realiseren van de activiteiten kunnen we niet alleen. Daarom vragen we om jouw hulp. Met jouw bijdrage help je ons te kunnen blijven inzetten voor iedereen die te maken heeft met een reuk- en smaakstoornis.

Volg deze link en doe een donatie: https://doneren.reuksmaakstoornis.nl/.

Alvast heel hartelijk dank voor jouw hulp!

« Oudere berichten

© 2022 reuksmaakstoornis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑