reuksmaakstoornis

De Anosmievereniging

Joke Boon verloor haar reuk, maar werd kookboekenschrijver: ‘Ik proef op een andere manier’

Joke Boon was vier jaar oud toen ze door een infectie haar reukvermogen verloor. Sindsdien heeft ze nooit meer iets kunnen ruiken. Toch heeft ze van smaak haar vak gemaakt. Ze schreef inmiddels 17 boeken en heeft een eigen kookrubriek in de krant Trouw.

Reuksmaakstoornis.nl bestaat dit jaar 25 jaar! Een bijzondere mijlpaal, en daarom zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers die een waardevolle bijdrage levert of heeft geleverd aan de vereniging. In deze editie spreken we met Joke Boon, die al jaren lid is van Reuksmaakstoornis.nl en met haar recepten meer aandacht geeft aan reuk- en smaakstoornissen.

Zware infectie

Toen Joke vier jaar oud was werden haar amandelen verwijderd omdat ze vaak verkouden was. Een standaardprocedure in die tijd. De ingreep zelf verliep zonder problemen, maar kort daarna kreeg ze een zware infectie. “Ik werd heel ziek en daarna bleek dat ik niet meer kon ruiken. Mijn reukzin was voorgoed verdwenen”, vertelt ze.

Omdat ze nog zo jong was, wist ze niet beter. “Voor mij was dit gewoon de wereld zoals ik die kende. Ik miste niets, want ik had nooit geweten hoe het anders was.” Pas veel later, toen ze ouder werd en kinderen kreeg, begon ze zich af te vragen: wat is geur eigenlijk? “Ik wilde er meer over weten, maar kon nergens duidelijke informatie vinden. Het boek dat ik zocht, bestond niet. Dus besloot ik het zelf te schrijven.”

Anosmievereniging

Voor haar eerste boek, Het mysterie van de reuk, verdiepte Joke zich in de wetenschap achter geur. “Zo kwam ik ook bij Reuksmaakstoornis.nl – toen nog de Anosmievereniging – uit”, vertelt Joke. “Daar leerde ik veel mensen kennen die vaak later in hun leven hun reukzin kwijt waren geraakt. Zij konden precies uitleggen wat er miste – en dat maakte me bewust van hoe groot de impact eigenlijk was.”

Veel mensen vertelden dat hun beleving van eten veranderde. “Ze misten de ‘krenten uit de pap’ en ervoeren geurverlies als een groot gemis. Voor mij was dat anders, want ik had nooit geweten hoe het was om wél te ruiken.”

Eten speelde bij Joke thuis een grote rol. Ze groeide op in een gezin waar gezelligheid en maaltijden hand in hand gingen. Maar zelf was ze als kind behoorlijk kieskeurig. “Ik at geen wit eten, geen slijmerig eten en geen zoet eten. Mijn moeder ging daar gelukkig heel ontspannen mee om. Als ik maar at, was het goed.”

Experimenteren met koken

Toen ze op zichzelf ging wonen, begon ze te experimenteren met koken. Ze kreeg een stapel kookboeken cadeau van haar moeder, maar gebruikte het vooral als inspiratie. “Ik hield me niet strak aan recepten, maar gebruikte de verhoudingen als basis en experimenteerde daarmee. Zo werd mijn eten niet te zout, zuur of pittig.”

Juist door te experimenteren ontdekte ze een manier om eten anders te beleven. “Ik let veel meer op kleur, textuur en structuur.“ Ze probeerde uit wat voor haar werkte. “Natuurlijk schoot ik weleens uit – dan was iets te zuur, te pittig of te zout. Maar ik ontdekte dat er wel degelijk een methode achter zat”, legt ze uit. Die methode wilde ze delen met lotgenoten. Daarom maakte ze een lijst met haar recepten – de start van haar eerste kookboek.

Eerste lezing

“In het boek wilde ik delen hoe ik eten beleef”, zegt Joke. Dat bleek succesvol. Het boek werd goed ontvangen en ze gaf haar eerste lezing voor onze vereniging. “Ik had hapjes meegenomen uit mijn boek en mensen waren zo enthousiast. Ze vonden het leuk om te proeven en wilden zelfs dat ik hun boek signeerde. Ik voelde me voor even een soort popster zoals ”, lacht ze.

Joke’s manier van koken bleef niet onopgemerkt. Toen de krant op zoek was naar nieuwe mensen voor de kookrubriek, werd ze getipt. “Ze waren gestopt met de rubriek, maar kregen veel protest van lezers. De hoofdredacteur zocht nieuwe mensen en iemand zei: ‘Zij kan niet ruiken en kan daar goed over vertellen.’”

Recepten voor Trouw

Sindsdien schrijft ze met veel plezier recepten voor de krant. “Ik krijg daar echt veel reacties op. Mensen verheugen zich op mijn recepten en dat vind ik heel bijzonder.”

Ook lanceert ze nog steeds nieuwe kookboeken. Binnenkort komt haar nieuwste boek uit. “In 2023 werd bij mij darmkanker geconstateerd”, vertelt ze. Ook toen speelde eten een belangrijke rol. “Ik ontdekte dat ik bepaalde dingen beter kon verdragen. Als ik misselijk was, werkte zuur eten bijvoorbeeld beter.” In ‘Eten en leven met kanker’ ze daarom 80 recepten waarmee je tóch van eten kunt genieten tijdens deze moeilijke periode, ook als je je moe of beroerd voelt.

 

 

 

 

Nieuwe reuktraining-app helpt bij reukverlies: ‘Dit maakt volhouden een stuk makkelijker’

Reuktraining helpt bij reukverlies, maar het volhouden ervan blijkt voor veel mensen een uitdaging. Een goede app helpt daarbij. Daarom wordt er hard gewerkt aan een compleet vernieuwde reuktraining-app. Tim Harbers, software ondernemer en bestuurslid van Reuksmaakstoornis.nl, stortte zich op het project en hoopt de app deze zomer te lanceren. “Hoe makkelijker en prettiger de app is, hoe groter de kans dat mensen hun reukvermogen blijven trainen.”

Reuksmaakstoornis.nl bestaat dit jaar 25 jaar! Een bijzondere mijlpaal, en daarom zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers die een waardevolle bijdrage levert of heeft geleverd aan de vereniging. In deze editie spreken we met Tim Harbers, die zich inzet voor de ontwikkeling van een nieuwe reuktraining-app.

Van gebruiker naar ontwikkelaar

Tim Harbers kwam in 2022 in contact met Reuksmaakstoornis.nl, midden in de coronaperiode. Hij probeerde de bestaande reuktraining-app uit, maar merkte al snel dat er ruimte was voor verbetering. “Het was handig om mijn voortgang bij te houden en herinneringen te krijgen, maar ik dacht ook: dit kan beter. Ik zag mogelijkheden om de app gebruiksvriendelijker en effectiever te maken, zodat meer mensen er echt baat bij zouden hebben.”

Toen Tim in 2023 aanwezig was op de Vriendendag van Reuksmaakstoornis.nl, werd binnen het bestuur gezocht naar iemand die zich over de reuktraining-app wilde ontfermen. Zijn achtergrond in informatica en ervaring met softwareontwikkeling maakten hem de perfecte kandidaat. “Dat was voor mij hét moment waarop alles samenkwam: mijn technische kennis en mijn wens om anderen te helpen.” Hij besloot op dat moment om zich in te zetten voor een verbeterde versie van de app.

Reuktraining app: wat willen gebruikers écht?

In plaats van meteen een nieuwe app te bouwen, besloot Tim eerst uitgebreid onderzoek te doen. “We wilden weten wat gebruikers echt nodig hebben. Daarom hebben we in de eerste helft van 2023 marktonderzoek gedaan en enquêtes afgenomen onder leden. Ook kregen we via de Universiteit Wageningen een enquête onder gebruikers. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met de ontwikkelaar van de bestaande app om inzicht te krijgen in de technische mogelijkheden en beperkingen.”

De conclusie was duidelijk: een compleet nieuwe app bouwen was de beste keuze. “De oude app bevatte te veel afleidende elementen, zoals spelletjes die weinig met reuktraining te maken hadden. Dat leidde gebruikers af van het eigenlijke doel: het trainen van hun reukvermogen. We willen een app die eenvoudiger en intuïtiever werkt, waarin direct duidelijk is wat je moet doen en hoe je je voortgang kunt bijhouden.”

Op basis van deze inzichten werd een nieuw ontwerp gemaakt. “We hebben het design al laten zien aan een aantal gebruikers en kregen veel positieve reacties. Mensen vinden het overzichtelijker, praktischer en gemakkelijker in gebruik. Dat is precies wat we willen bereiken.” Dat wordt nu meegenomen in de daadwerkelijke ontwikkeling.

Een app die wél werkt voor reuktraining

De nieuwe reuktraining-app wordt gebouwd met moderne technologieën en een sterk verbeterde gebruikerservaring. “De focus ligt op eenvoud en effectiviteit. Geen onnodige afleidingen, maar een helder en intuïtief ontwerp dat je helpt om consequent twee keer per dag je reuk te trainen.”

Dat is essentieel, want reuktraining werkt alleen als je het regelmatig doet. “Bij bepaalde vormen van reukverlies is reuktraining de enige bewezen methode die kan helpen. Maar als je het niet structureel doet, heeft het minder effect. Daarom is het zo belangrijk om van reuktraining een gewoonte te maken.”

Het doel is dat de nieuwe app hierbij ondersteunt. “We denken dat de gebruiksvriendelijkheid ervoor zorgt dat mensen de app vaker en langer blijven gebruiken. Hoe makkelijker en prettiger de app is, hoe groter de kans dat reuktraining een vast onderdeel van de dag wordt.”

Wetenschappelijke samenwerking

De ontwikkeling van de app gebeurt in nauwe samenwerking met wetenschappers. “We werken samen met dokter Thomas Hummel uit Duitsland, de bedenker van reuktraining. Hij is enthousiast over de app. Zo wil hij het gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek onder patiënten in zijn kliniek.”

Daarnaast wordt er gekeken naar internationale uitbreiding. “In Nederland willen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen helpen, maar we hopen ook dat de app wereldwijd gebruikt gaat worden. We hebben contact met zusterverenigingen in andere landen en willen via hen de app onder de aandacht brengen.” Tim vindt het opvallend dat er internationaal nog geen vergelijkbare app is. “Ik snap eigenlijk niet waarom andere landen hier nog niet op hebben ingespeeld. Omdat zoveel mensen reuktraining volgen en het zo belangrijk is om het trainen gedisciplineerd te doen is zo’n app duidelijk waardevol. Daarom willen we deze app zo breed mogelijk beschikbaar maken.”

Zomer 2025

De planning is ambitieus. “We willen de app dit jaar bouwen en in de zomer van 2025 lanceren. Eerst voor Nederland, maar uiteindelijk hopen we wereldwijd mensen te helpen.” Daarvoor is nog één belangrijke stap nodig: financiering. “Om de app daadwerkelijk te realiseren, hebben we nog funding nodig. Daarom hebben we een crowdfundingactie opgezet.”

Doneer en deel de actie, zodat we deze belangrijke app kunnen ontwikkelen en zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Houd dan de website en social media van Reuksmaakstoornis.nl in de gaten!

 

Reuktraining app voor mensen met reukstoornissen: doneer nu

Stel je een leven voor zonder de geur van verse regen, je ochtendkoffie of je favoriete gerecht dat op het fornuis staat te pruttelen. Voor miljoenen mensen die last hebben van reukverlies—veroorzaakt door COVID-19, virale infecties of andere medische aandoeningen—is dit de dagelijkse realiteit. Het enige wat kan werken? Reuktraining. Daarom ontwikkelen wij de eerste internationale Reuktraining app.

Reuktraining

Reuktraining is een wetenschappelijk bewezen methode om het reukvermogen te herstellen. Door dagelijks aan specifieke geuren te ruiken, kunnen mensen de verbinding tussen hun neus en hersenen stap voor stap herstellen. Maar ondanks de eenvoud is reuktraining vaak moeilijk vol te houden. Er zijn weinig hulpmiddelen beschikbaar die mensen ondersteunen, begeleiden en motiveren tijdens dit proces.

Internationale reuktraining app

Daarom ontwikkelen wij de eerste internationale Reuktraining app. Onze missie is om reuktraining toegankelijker, effectiever en zelfs leuk te maken. Deze innovatieve app biedt een stap-voor-stap begeleiding en helpt gebruikers om reuktraining een vast onderdeel van hun dagelijkse routine te maken. Denk aan persoonlijke reminders, een logboek om je voortgang bij te houden en wetenschappelijke tips die het herstelproces ondersteunen.

Deze app verandert levens

Reukverlies heeft een enorme impact op je levenskwaliteit. Veel mensen die hun reuk verliezen, voelen zich geïsoleerd, verliezen eetlust en raken zelfs depressief. De geur van het leven verliezen is meer dan alleen een zintuig missen—het is een emotionele, mentale en sociale uitdaging. Door deze app te ontwikkelen, willen we mensen de tools geven die ze nodig hebben om hun geur terug te vinden.

Zo help je mee aan de reuktraining app

Het ontwikkelen van een professionele app vereist tijd, expertise en financiële middelen. Met jouw steun kunnen we dit project realiseren en duizenden mensen wereldwijd helpen. Doneer nu via onze GoFundMe-campagne . Iedere donatie, groot of klein, brengt ons dichter bij ons doel.

Door onze campagne te delen met je vrienden, familie of netwerk, help je ons ook enorm om dit belangrijke onderwerp meer aandacht te geven.

Samen maken we een verschil

Met deze app willen we hoop bieden. Hoop dat je weer kunt genieten van de kleine dingen: de geur van verse koffie, een warme zomerse regenbui of je lievelingsparfum. Want geur is méér dan een zintuig.

Doneer nu

Bezoek onze GoFundMe-pagina, doneer en deel onze missie. Samen kunnen we een verschil maken.

 

Vriendendag 2024 een groot succes: ‘Leven met je beperking en daarin de meester tonen, daar gaat het om’

De Vriendendag 2024 was ook dit jaar weer een succes. Met een groep vrienden van de vereniging kwamen we eind september samen op landgoed Woudschoten in Zeist.

Met een kop koffie of thee worden de deelnemers begroet, waarna voorzitter Saskia Paulissen de dag opent. Ze introduceert Lysbeth Vink, die als nieuw bestuurslid een belangrijke rol krijgt in de erkenning van anosmie binnen de hospitalitybranche. Ook blikt Tim Harbers vooruit: de Reuktrainingapp, waarvan de designs al af zijn, kan een doorbraak betekenen. “Maar we hebben nog donaties nodig om het echt te realiseren,” benadrukt hij. Interesse om te helpen? Mail naar tim@reuksmaakstoornis.nl.

Vincent Bijlo

Vincent Bijlo raakt de kern

De eerste grote spreker van de dag is Vincent Bijlo, cabaretier en schrijver. Hij werd geboren zonder zicht en weet als geen ander hoe het is om te leven zonder een cruciaal zintuig.

Met humor en scherpte neemt hij zijn publiek mee in zijn wereld. “Leven met je beperking en daarin de meester tonen,” zegt hij. “Dat betekent niet dat je alles overwint, maar dat je balans vindt en accepteert wie je bent.” Bijlo’s woorden maken indruk en zetten de toon voor de rest van de dag.

Zijn boodschap resoneerde sterk bij het publiek: acceptatie is geen teken van zwakte, maar van kracht. De reacties na afloop lieten zien hoezeer zijn woorden de aanwezigen hadden geraakt

Vriendendag Reuksmaakstoornis

Workshops die je zintuigen prikkelen

Na de lunch start het interactieve deel van het programma. De workshops bieden voor elk wat wils:

  • Tai Chi voor rust en balans: Roy van den Bergh, die zelf een zwaar ongeluk overwon, laat zien hoe Tai Chi niet alleen je lichaam, maar ook je geest sterker maakt.
  • De kracht van mondgevoel: Mark Holst van de Hotelschool Den Haag laat zien hoe texturen en smaken samenkomen. Deelnemers proeven, voelen en ontdekken hoe eten ook zonder geur een rijke ervaring kan zijn.
  • Woorden voor gemis: Journalist Christel Jansen begeleidt een schrijfworkshop waarin deelnemers hun gevoelens over verlies en gemis een plek geven. De persoonlijke verhalen die hieruit voortkomen, zorgen voor een intieme sfeer.

Vriendendag Reuksmaakstoornis

Een gezellige borrel

Als de workshops zijn afgerond, is het tijd voor ontspanning. Tijdens de borrel delen deelnemers ervaringen, worden nieuwe connecties gelegd en wordt er afscheid genomen van voormalig voorzitter Kirsten Jaarsma.

Tot volgend jaar

De Vriendendag 2024 laat zien wat er mogelijk is als mensen met elkaar in verbinding staan. Het thema “Nooit hebben kunnen ruiken” kreeg betekenis in de persoonlijke verhalen, de praktische workshops en de warme sfeer. De plannen voor volgend jaar zijn al in de maak, maar nu eerst: nagenieten.

Voorzitter Kirsten Jaarsma neemt na 11 jaar afscheid: ‘Ik heb geknokt om een onzichtbare aandoening zichtbaar te maken’

Na 11 jaar als voorzitter besluit Kirsten Jaarsma dat het tijd is om afscheid te nemen. In oktober 2024 legt ze haar taken neer. “Ik ben trots op wat we hebben bereikt.”

“Ik doe dit werk als vrijwilliger met heel veel plezier, laat ik dat vooropstellen. Hiernaast werk ik als wethouder en dat maakt het lastig te combineren. Het werk als wethouder is meer dan een fulltimebaan, waarbij ik ook in de avonden en weekenden werk. Daarom heb ik niet genoeg tijd om mijn volle aandacht aan Reuksmaakstoornis.nl te geven.”

Het gaat Kirsten aan het hart dat ze opstapt als voorzitter. “Maar ik heb de keuze gemaakt. Daarbij zeg ik wel, en dat heb ik ook tegen mijn collega’s in het bestuur gezegd, dat ik pas stop op het moment dat er een goede vervanger is. Daar heb ik ook een klein jaar voor uitgetrokken. In de tussentijd doe ik mijn best om mijn werkzaamheden te blijven combineren.”

Ons bestuur blijft zich onverminderd inzetten voor Reuksmaakstoornis.nl en onze missie om reuk- en smaakproblemen op de agenda te krijgen en houden. Met het aankomende vertrek van Kirsten staat één taak bovenaan onze agenda: het vinden van een nieuwe voorzitter.

We zoeken een voorzitter die:

  • Affiniteit heeft met reuk- en smaakstoornissen
  • Beschikt over algemeen leiderschapstalent
  • In staat is om strategisch beleid te bepalen
  • Onze vereniging te vertegenwoordigen bij externe evenementen en instanties.
  • Verantwoordelijk is voor het communiceren met onze leden, de media, andere organisaties en het grote publiek
  • Ongeveer 8 uur per week beschikbaar is

Daarom roepen we u graag op om samen met ons na te denken en suggesties aan te dragen in onze zoektocht naar een nieuwe voorzitter. Als u zelf geïnteresseerd bent in deze uitdagende en belangrijke rol, of als u iemand kent die perfect zou passen bij dit profiel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via secretariaat@reuksmaakstoornis.nl.

Christel Jansen maakt podcast over de erkenning van een reukstoornis: ‘Ik durf er nu pas voor uit te komen dat ik een zintuig mis’

In een nieuwe podcast belicht Christel Jansen (62), schrijver, journalist en lid van Reuksmaakstoornis.nl, het belang van aandacht voor de reukzin. Na een leven lang haar eigen zintuiglijke beperking te hebben gemaskeerd tegen de achtergrond van de meer zichtbare beperking van haar broer, stapt ze nu naar voren om anosmie de aandacht te geven die het verdient.

De podcast komt voort uit Jansens’ leven als ‘brusje’: een broer of zus van een kind met een beperking. “Mijn jongere broer is doof en voor zijn tiende heeft hij diverse zware operaties ondergaan. Dat maakte mij tot een aangepast kind, dat niet wilde dat mijn ouders nog meer zorgen hadden dan de ballast die ze al hadden”, zegt Jansen. Ze heeft aangeboren anosmie en durft er pas sinds kort voor uit te komen dat ze ook een zintuig mist.

Dat heeft alles te maken met de COVID 19-pandemie, waarbij het verlies van reuk en smaak wereldwijde aandacht kreeg als een van de meest voorkomende symptomen van het virus. “Plotseling was er openlijke erkenning voor iets wat ik mijn hele leven al ervoer”, vertelt ze. Daarom besluit ze haar eigen ervaringen te delen via haar podcast. Zo ziet ze als klein kind op een verjaardag een glas water en drinkt het in een teug leeg. Het blijkt jenever te zijn

Medische experts

Jansen vertelt niet alleen over haar eigen ervaringen, maar spreekt ook met medische experts. “Ik heb altijd de illusie gehad dat ik lavendel kon ruiken.” Daarover gaat ze in gesprek met Sanne Boesveld, hoofddocent sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit van Wageningen, die ingaat op het belang van geur en de andere manier van smaakbeleving.” Ook gaat ze langs bij KNO-arts Wilbert Boek, arts in ziekenhuis Gelderse Vallei. “Hij vertelde me meteen dat hij voornamelijk patiënten tussen de 12 en 16 jaar krijgt. Ik ben inmiddels 62”, lacht ze.

De arts doet graag meer onderzoek naar reuk- en smaakstoornissen, maar vindt daar weinig budget voor. En daar ligt volgens Jansen meteen het knelpunt. Er is te weinig erkenning voor anosmie.

Wat ze wil bereiken met deze podcast is tweeledig. “Aan de ene kant wil ik bewustzijn creëren over anosmie en de impact ervan op het leven van de betrokkenen. Aan de andere kant wil ik mensen die met deze aandoening leven een stem geven, om te laten zien dat hun ervaringen ertoe doen en erkend moeten worden.”

Podcast over de erkenning van een reukstoornis

De podcast is hieronder en in uw favoriete podcastapp te beluisteren.

Reukverlies na COVID-19 kan hersteld worden met reuktraining volgens dit onderzoek

Tijdens de COVID-19 pandemie hebben veel mensen hun reukvermogen verloren. Dat heeft extra aandacht gevestigd op hoe belangrijk het is om goed te kunnen ruiken. Helaas waren artsen niet goed voorbereid om deze mensen te helpen. Daarom deed Emma Schepens, arts-onderzoeker van UMC Utrecht, in samenwerking met Reuksmaakstoornis.nl onderzoek naar reukverlies na COVID-19.

Waarom is onderzoek naar reukverlies na COVID-19 belangrijk?

Ongeveer twee van de drie mensen met een corona-infectie kreeg te maken met reukverlies. Bij de meesten keerde de reuk binnen een aantal weken terug, maar bij een deel houdt het reukverlies aan. Deze klacht heeft een grote invloed op het dagelijks leven van patiënten en er is nog geen behandeling voor. Daarom onderzocht Emma Schepens of het medicijn prednisolon kan helpen bij het herstellen van het reukvermogen.

Begrijpen en behandelen van reukverlies na COVID-19

Het onderzoek richtte zich op het begrijpen en behandelen van het verlies van reukvermogen door COVID-19. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat het medicijn prednisolon geen verschil liet zien in herstel tussen de groep mensen die het medicijn kreeg en de groep die een placebo ontving.

Geurtraining

Wat wel opviel is dat het reukvermogen zelfs een jaar na COVID-19 nog kan herstellen. Maar hoe langer je het hebt, hoe minder kans je na verloop van tijd hebt. De onderzoekers merkten ook op dat het trainen van je reuk gedurende 12 weken lijkt te helpen. Bij reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te nemen en te herkennen. Dit doe je door middel van oefenen: je ruikt twee keer per dag, 20 seconden lang, aan verschillende geurflesjes. We noemen het ook wel ‘fysiotherapie voor de neus’.

Sniffin’ Sticks Test (SST-12)

De Sniffin’ Sticks Test kan globaal testen of iemand een afgenomen reukvermogen heeft. Die reuktest bestaat uit een houder met 12 geurstiften. Iedere stift bevat een andere geur. Aan de hand van meerkeuzeopties op een kaart moet de proefpersoon dan aangeven welke geur hij/zij ruikt. Volgens het onderzoek is dit inderdaad een waardevol screeningsinstrument voor het aantonen van reukverlies bij patiënten met COVID-19.

Reukverlies na COVID-19

Een andere studie die ze verrichtten vergeleek het reukverlies bij COVID-19-patiënten met gevallen die niet aan het virus gerelateerd waren. Ze ontdekten dat COVID-19-patiënten vaker en ernstiger reukverlies hadden, maar dat de symptomen langer aanhielden bij niet-COVID-19 gevallen.

“Patiënten met reukverlies zijn een lange periode relatief onopgemerkt gebleven en kregen vanuit de klinische praktijk en de onderzoekswereld weinig aandacht. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en deze patiënten steun te bieden”, zegt Schepens.

 

Wat is anosmia awareness day?

Anosmie is een medische aandoening dat vaak niet veel aandacht krijgt, maar het kan wel grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Anosmia Awareness Day, dat elk jaar op 27 februari wordt gevierd, laat zien hoe belangrijk het is om te weten over reuk- en smaakproblemen. Op deze dag willen we mensen bewust maken en laten begrijpen wat het betekent als je niet meer kunt ruiken.

Wat is anosmie?

Anosmie betekent dat je niet kunt ruiken. Soms kan het ook invloed hebben op hoe goed je proeft. Dat komt omdat geur en smaak met elkaar verbonden zijn. Je kunt anosmie vanaf je geboorte hebben of het kan later komen door verschillende redenen. Denk aan een klap tegen je hoofd, een virus zoals corona, problemen met je sinussen of chemotherapie.

Er zijn in Nederland ongeveer tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen. Daarbij zijn de mensen die het hebben gekregen door corona nog niet bijgerekend. Een grote groep dus, die dagelijks te maken krijgt met deze onzichtbare handicap.

Hoe is anosmia awareness day ontstaan?

Het idee om elk jaar aandacht te vragen voor anosmie komt van de jonge Amerikaan Daniel Schein, die zelf geboren is met anosmie. Op jonge leeftijd merkte hij op dat er niet veel aandacht was voor hoe deze aandoening mensen beïnvloedt, terwijl veel mensen over de hele wereld hiermee te maken hebben. In 2012 begon hij een actie op sociale media om meer bewustzijn te creëren, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Anosmia Awareness Day.

Belangrijke onderzoekscentra, zoals het Monell Institute in Philadelphia, namen al snel deel aan de actie. Nu, 12 jaar later, zien we dat er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor anosmie. Hoewel de dag oorspronkelijk in de Verenigde Staten begon, doen wij hier al enkele jaren aan mee. En dat blijven we doen, want de impact van reuk- en smaakstoornissen is enorm.

Waarom is het belangrijk dat mensen wereldwijd aandacht besteden aan reukproblemen?

Misschien denk je dat de coronapandemie reukproblemen al voldoende onder de aandacht heeft gebracht. Helaas is dit maar gedeeltelijk waar. Ook al is er wereldwijd meer onderzoek gedaan, merken we na de drukte van de pandemie dat mensen de neiging hebben om te denken: ‘ach, het valt wel mee als je problemen hebt met je reuk.’ Toch heeft ongeveer 25% van de mensen met reukproblemen als gevolg van het coronavirus nog steeds blijvende schade aan hun reukvermogen.

Aandacht voor anosmia awareness day

Dit betekent dat er nog veel werk te doen is, en we hopen dat je ons hierbij wilt helpen. Hoe meer aandacht we samen genereren, hoe beter. Dus deel onze berichten op sociale media, vertel het aan je vrienden, collega’s en buren en gebruik de hashtag #ikruikookniets. Deel ook jouw eigen ervaringen. Laten we samenwerken voor meer bewustzijn en betrokkenheid!

 

 

 

Onderzoek naar een behandelplan voor patiënten met reuk- en smaakproblemen

Er wordt naar een geschikt behandelplan gezocht voor patiënten die kampen met reuk- en smaakproblemen. Voorheen werden deze patiënten zonder oplossing naar huis gestuurd. Daar komt nu verandering in door een onderzoek naar reuk- en smaakproblemen bij kankerpatiënten. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een aanzienlijke subsidie van ruim 6,6 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding. 

Het onderzoek is een fijne ontwikkeling voor anosmiepatiënten, vindt ook Madieke Douma, diëtist-onderzoeker in het UMC Groningen. ,,Waar we eerst de patiënt naar huis moesten sturen met een ‘het hoort erbij’ kunnen we nu meer voor ze betekenen”, vertelt ze aan DOQ.nl. De invloed van reuk- en smaakproblemen op het leven van de patiënt is aanzienlijk.

Onderzoek naar reuk- en smaakproblemen

Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar reuk- en smaakproblemen bij kankerpatiënten. Dat is mogelijk door de subsidie van 6,6 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding. ,,De urgentie spreekt voor zich: 1 op de 2 Nederlanders krijgt ooit te maken met kanker. Door onderzoek te financieren kunnen we de impact van kanker verkleinen. Voor patiënten, hun naasten en de maatschappij”, zegt Prof. Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding.

De subsidie is toegekend aan vijf UMCG-onderzoekers. Eén van die onderzoekers is Jacco-Juri de Haan. Hij ontvangt ruim €700.000 voor zijn studie over smaak- en reuktraining bij kankerpatiënten. Samen met zijn team onderzoekt De Haan of smaaksturing en training voor smaak en reuk effectief zijn.

Smaaksturing als oplossing voor anosmie

Er vinden twee studies plaats om te zien of smaaksturing een oplossing is. In de eerste studie passen de onderzoekers de voeding aan om de veranderde smaak en reuk te beïnvloeden. In de tweede studie wordt dagelijks aan patiënten gevraagd een standaard set smaak- en reukstoffen te ruiken en proeven.

Alle patiënten vullen een vragenlijsten in over hoe fijn ze het vinden om te eten, hoe hun algemene levenskwaliteit is, wat hun voedingsstatus is, en of ze last hebben van een droge mond. Ze geven ook speekselmonsters af en ondergaan smaak- en reuktests. Dit helpt om te begrijpen of patiënten met kanker baat hebben bij smaaksturing en reuk- en smaaktraining.

Werkgroep

De onderzoekers werken samen met radiotherapeuten, oncologen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en koks – eigenlijk iedereen die affiniteit heeft met dit onderwerp. De werkgroep voor smaaksturing wil samen een passend behandelplan voor reuk- en smaakproblemen opstellen.

Niet alleen voor patiënten met kanker

Hoewel smaakproblemen ook voorkomen bij bijvoorbeeld mensen met COVID, ligt op dit moment de meeste focus van de landelijke expertisegroep op patiënten met kanker. Dit komt omdat veel behandelingen tegen kanker invloed kunnen hebben op reuk en smaak.

,,Er kunnen reuk- en smaakproblemen ontstaan als gevolg van chemotherapie, immunotherapie en radiotherapie. Meestal herstelt dit probleem bij het stoppen van de behandeling, maar lang niet altijd”, vertelt Douma uit. Ze vertelt dat sommige patieenten levenslang immunotherapie gebruiken. Zo krijgt het lichaam niet de kans om smaak te herstellen. Ook door bestraling kan het voorkomen dat je niks of minder proeft.

Erkenning van het probleem

Een beoordeling geeft erkenning aan het probleem volgens Douma. Het geeft de patiënt informatie over welke smaakpapillen zijn aangetast en welke smaken nog wel worden waargenomen. ,,Op basis daarvan kunnen we voedingsadvies geven”, legt Douma uit. “Ik hoor heel veel positieve reacties van patiënten, omdat het eerder een onderkend probleem was waar nu aandacht voor is. Maar het lost het probleem niet op. Daar is meer onderzoek voor nodig.”

Chefkok Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf Michael van ‘t Hoff wint keurmerk Reuksmaakstoornis.nl

BLESKENSGRAAF • Michael van ‘t Hoff, chefkok van restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf, nam onlangs het allereerste Reuksmaakstoornis-keurmerk van Reuksmaakstoornis.nl in ontvangst.

Reuksmaakstoornis.nl is is de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen.

Michael van ‘t Hoff is al jaren bezig om op diverse manier ook voor hen smakelijke maaltijden te bereiden. In 2016 ging hij aan de slag als chefkok bij in het Bleskensgraafse restaurant Bij de Burgemeester.

Vertaalslag
“Luisteren naar onze gasten is voor ons heel belangrijk”, vertelt Michael. “Ik heb in gerenommeerde bedrijven mogen werken en zet mijn kennis en gaven graag in om de vertaalslag van wat onze gasten aangeven naar gerechten te maken.”

“Mijn interesse in smaak ging verder en daarom heb ik mij gespecialiseerd in mensen met reuk- en/of smaakverlies. De vraag die ik me stelde was: wat kan je nog meer voor mensen betekenen zonder smaak? Smaak is namelijk zoveel meer dan je proeft.”

Groot compliment
Zijn inzet leverde hem het keurmerk van Reuksmaakstoornis.nl op. De prijs werd overhandigd door recensent Ferry Aker. Michael is er vanzelfsprekend heel blij mee. “Het is een groot compliment dat we deze prijs hebben gekregen; dat zegt alles over de kwaliteit die we op tafel zetten, maar het betekent zeker ook dat alle facetten kloppen in een gerecht.”

“Mensen met reuk- en smaakstoornissen eten met meerdere zintuigen. Vooral structuur is enorm belangrijk, maar ook de presentatie van een gerecht. Het plaatje moet dus compleet zijn. Smaak en een moment van samen, dat is wat ik voor iedereen wil creëren. We zijn heel trots op het keurmerk en blijven doorgaan met ontwikkelen.”

 

Originele artikel: Geert Mouthaan, Het Kontakt

« Oudere berichten

© 2025 reuksmaakstoornis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑